Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na octomilky: Pomůže chemie nebo příroda?

Jak na octomilky: Pomůže chemie nebo příroda?

Jak na octomilky: Pomůže chemie nebo příroda?

30. září 2021 od Klára Malá

30. září 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Klára Malá

S příchodem podzimu se ani nestačíte otočit a kolem mísy s ovocem, v dřezu či u koše začnou ve velkém poletovat drobné mušky – octomilky. Proč se vůbec objevily a jak se jich zbavit? Zkuste to chemickou nebo přírodní cestou. Záleží jen na vás.

Proč se objeví?

Ovocné, banánové, vinné, či octové mušky – octomilky – se vždy na konci léta až do pozdního podzimu objevují v domácnostech. Přilétnou z venkovního prostředí – jejich citlivý čich láká vůně přezrálého nebo kvasícího ovoce, zbytků octa či vína, ale také odér zahnívajících rostlin v květináčích nebo řezaných rostlin ve váze, nelibě zapáchající zbytky z koše či zanesený odpad. Je také možné, že si jejich vajíčka přinesete rovnou z obchodu či zahrádky s ovocem nebo zeleninou. No a pak už se nestačíte divit, jak rychle se populace octomilek rozroste. Množí se totiž rychle a efektivně, dokážou být velmi nepříjemné a otravné. Navíc zvládnou znehodnotit potraviny a přenášet hnilobu a kvasinky

Jak se jich zbavit?

Na nic nečekejte a jděte na to. Samice této drobné mušky je totiž schopna naklást až 300 vajíček přímo na ovoce a během dvanácti hodin se vylíhnou larvy, které se začnou živit ovocem a mikroorganismy. Pokud uvidíte hejno octomilek, vezměte do ruky vysavač a vysajte je. Létají totiž velmi pomalu.

Jak na to jít chemickou cestou

1. Vyzkoušejte lapač na octomilky

Bros lapač octomilek (koupit v e-shopu) má speciální plastovou nádobu, do které nalijete tekutinu, která obsahuje speciální směs atraktantů, které účinně lákají hmyz. Tento lapač postavíte v blízkosti mísy s ovocem, dřezu či koše a necháte působit.

2. Vyčistěte odpad

Ač se snažíte sebevíc, občas se prostě podaří do odpadu spláchnout zbytky jídla, které se mohou usadit a zahnívat. Zbavte se tak další možné líhně octomilek tím, že odpad zkrátka vyčistíte – HG Gelový čistič odpadů (koupit v e-shopu), který zbaví potrubí zbytků jídla opravdu dokonale.

3. Zbavte místnost zápachu

Každému se občas stane, že mu místnost zamoří odér smaženého jídla, ale také třeba zbytků, které jsme hodili do koše. Samozřejmě, pokud se chcete octomilek zbavit jednou provždy, měli byste častěji vynášet odpadkový koš. No a pokud budete mít čistý koš, není už pak nic jednoduššího, než vystříkat celou místnost  Mister Fresh Absorber pohlcovač zápachu (koupit v e-shopu), který místnost příjemně provoní.

4. Zkuste sprej

K hubení octomilek, ale také dalšího létajícího hmyzu můžete použít volně dostupné spreje proti létajícímu hmyzu. Pokud nejste příznivci insekticidů, vyrobte si vlastní sprej na octomilky. Do rozprašovače nalijte vysokoprocentní alkohol, ten zabije nejen dospělé octomilky, ale také zlikviduje jejich vajíčka.
Tip redakce:
Jestli vás přítomnost hmyzu obtěžuje, můžete investovat případně do elektrického lapače hmyzu. Přístroj vyzařuje UV záření příslušné vlnové délky a světlem láká létající hmyz. Pokud máte zavřená okna a případně dveře na terasu i balkon, nalétají tak do světelné pasti octomilky, kterých se chcete zbavit.

Jak na to jít přírodní cestou

1. Nechte působit koření a bylinky

Jako první pomoc rozestavte po svém domově mističky s hřebíčkem a levandulí. Ty totiž drobným muškám nevoní, a tak se třeba otočí a rovnou poletí pryč. Kromě koření a bylinek můžete také vyzkoušet aromaterapii a pořídit si domů svíčku Provence Svíčka ve skle s víčkem levandule (koupit v e-shopu). Další variantou je využít aromalampu a do ní nakapat Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu).

2. Udělejte průvan

Octomilky nesnášejí vítr, tak když budete v místnosti často a hodně větrat a občas do toho foukne vítr, rozhodně tím omezíte množství octomilek doma.

3. Vyrobte si domácí pasti

Do skleničky, nebo menší nádobky nalijte na dno zbytek vína, sladké šťávy nebo balzamika, překryjte tenkou potravinovou fólií či igelitem a upevněte provázkem či gumičkou. Do igelitu udělejte drobné dírky a pasti rozestavte v blízkosti ovoce či dřezu. Jakmile do pasti vlétne více mušek, jen nádobkou zatřeste a mušky se utopí. Pokud chcete být humánní, nádobku vyneste ven a mušky vypusťte.

4. Pořiďte si masožravé rostliny

Octomilky jsou pro ně lahůdkou a vy se tím zbavíte otravného poletujícího hmyzu vlastně bez práce.

 
Pořiďte si masožravé rostliny

5. Pozor při přesazování květin

Čerstvá hlína může být líhništěm octomilek. Je tedy dobré hlínu nechat projít velmi vysokou teplotou (třeba v troubě) nebo pokud to rostliny dovolí, přidat do hlíny „lógr“ z kávy, který muškám také nevoní.
Pozor při přesazování květin


Věděli jste, že…

… octomilky jsou lahůdkou pro akvarijní rybky nebo ještěrky v teráriu?

Zdroj: Shutterstock

Připravil/a pro vás Klára Malá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Lucie Filipiová 7.října 2021
Mně se ty mrchy množí právě v nádobce na "lógr" u kávovaru. Takže musím častěji vysypávat a čistit i kávovar.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít