Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na hmyzí štípance: Zatočte s boláky!

Jak na hmyzí štípance: Zatočte s boláky!

Jak na hmyzí štípance: Zatočte s boláky!

13. června 2019 od Anna Adlerová

13. června 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Co pomůže po štípnutí vosou či včelou? Jak si ulevit při svědění od komářích štípanců, když už jste si zapomněli do přírody repelent i dlouhé kalhoty? Přinášíme vám tipy, jak si rychle ulevit a nenechat si zkazit letní dny u vody nebo v pohodové hospůdce vodáckého kempu.
Hmyzí bodnutí dokáže s letní zábavou pěkně zamávat. Zvlášť v případě bodnutí vosou nebo sršněm. Pokud organismus nereaguje alergickou reakcí nebo rozsáhlejší neobvyklou reakcí v místě vpichu, dokážete si ulevit sami. Normální reakcí kůže na hmyzí jed je jen mírný otok, lokální bolest či svědění. Pokud však pozorujete rozsáhlý otok či vyrážku, začnete mít dýchací obtíže nebo křeče v břiše doprovázené zvracením, raději vyrazte hledat nejbližší lékařskou ordinaci.


Jak na bodnutí?

V létě se nejčastěji setkáte s včelím nebo vosím bodnutím. Včela sama o sobě na lidi neútočí. Bodne jen v případě, že se ocitne v ohrožení života. Včelí žihadlo v kůži zůstává, protože ho kvůli ostnům včela nemůže vytáhnout. V případě, že už její žihadlo skončí ve vaší kůži, je nutné ho nejprve vytáhnout. Vosy stejně jako sršni bývají agresivním hmyzem, který obtěžuje nejčastěji v pozdním létě a na podzim. Mají hladké žihadlo, které po bodnutí lehce samy vytáhnou, a tak vás jedna vosa může klidně pořádně pobodat i několikrát za sebou.
včela

První pomoc:

  • Postižené místo zkuste ochladit studeným obkladem – např. kostkou ledu.
  • Pomůže také šťáva z cibule, citronu a černého rybízu.
  • Okamžitou pomocí může být také plátek salátové okurky.
  • Můžete přiložit rajče rozkrojené napůl nebo aplikovat obklady z octa, bílého jogurtu a tvarohu.
  • Pokud doma máte Tea Tree nebo levandulový olej, pár kapek vám také uleví.
  • Kůži zchladí i známý Fenistil gel, který ulevuje od bolesti už během několika minut.
Tip redakce:
Komárům, vosám ani včelám na rozdíl od lidí nevoní máta peprná, bazalka nebo citronové oleje. Éterický olej z citronové šťávy lze tedy nakapat do aromalampy a provonět své okolí. 
kostky ledu

Jak na svědění?

Komáří štípance ani tak nebolí, jako nepříjemně svědí. Proč ale některé trápí komáři častěji než jiné? Ve spojitosti s komáry se často mluví o tzv. sladké krvi.  Nejlahodnější krevní skupinou je pro ně ale skupina 0. Máte ji? Zkuste se ochránit výběrem vhodných potravin. Najezte se hojně česneku či čehokoliv s obsahem vitaminu B. Například hrozny, ananas, arašídy, sýry a celozrnné obiloviny jsou dobrou volbou.


První pomoc:

  • Na svědění pomůže taktéž půlka cibule přiložená na postižené místo.
  • Vyzkoušet můžete i rozpůlenou bramboru nebo mátu peprnou.
  • Stejně dobře pak funguje i Aloe vera - ať už z čerstvého listu, nebo gel, který můžete zakoupit.
  • Na štípanec můžete také nakapat pár kapek citronové šťávy nebo medu.
  • Vyrobte si pastu z ovesných vloček a aplikujte ji na štípance (stačí je rozmixovat a přilévat postupně vodu tak, aby vznikla pasta).
zklidňující ingredience
Tip redakce:
Opravdovým lákadlem na hmyz pak mohou být sladké parfémy, tělová mléka, laky na vlasy a voňavá mýdla. Sladce vonící kosmetiku tedy raději nechte při výletu do přírody doma. O to víc se na ni můžete těšit po návratu a zahalit se do všech těch lahodných vůní, které lákají nejen muže z vašeho okolí, ale i vosy, včely a další hmyz.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Šárka Matyášová 18.června 2019
dobrý den paní/slečno Adlerová,
sršni nejsou obtěžující,sršeň se Vám vyhne, pokud to jde, nelezou Vám do jídla jako vosy. Sršeň si brání svoje hnízdo,pokud vstoupíte do jeho blízkosti , cca do metru od něj.... pokud se nestáhnete, pak zaútočí, takže obtěžující fakt není, pokud jen přiletí, prozkoumá terén a letí dál......
Š.M.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít