Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak často měnit povlečení, ručníky a utěrky?

Jak často měnit povlečení, ručníky a utěrky?

Jak často měnit povlečení, ručníky a utěrky?

3. června 2021 od Tereza Špačková

3. června 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Čistota půl zdraví, říká se. A ne nadarmo. Textilie ve vaší domácnosti mohou mít dopad na zdraví vás i vaší pokožky. Jak často je vhodné měnit ručníky, ložní prádlo nebo utěrky v kuchyni, aby se z nich nestala zdravotní hrozba?

Jak často prát: Povlečení

Spánkem trávíme téměř třetinu života a naše tělo za jednu noc pravidelně vyloučí až 1 litr potu. V ložním prádle se navíc hromadí kožní buňky a bakterie, jež jsou lákavou potravou pro roztoče. A to je důvod, proč byste neměli s výměnou ložního prádla otálet příliš dlouho. Doporučovaná doba pro výměnu povlečení je jednou za čtrnáct dnů. Tuto dobu ale ovlivňují ještě další faktory, například to, zda:
  • vás trápí alergie nebo astma,
  • máte kožní vyrážku či jiný problém,
  • trpíte nočním pocením,
  • spíte nazí,
  • dělíte se o postel s domácími mazlíčky.
praní ložního prádla
Týká se vás některá z výše uvedených věcí? Pak dobu výměny ložního prádla zkraťte a přizpůsobte situaci. Pro praní lůžkovin z bavlny či lnu volte programy s vyšší teplotou vody – minimálně 60 °C. Při této teplotě dochází ke zničení případných choroboplodných zárodků. Na lůžkoviny můžete použít univerzální prostředek, jako je Savo Bez chlóru Universal prací gel na bílé a barevné prádlo (koupit v e-shopu). Jestliže máte povlečení z náročnějších materiálů, které vysokou teplotu nesnesou, řiďte se radami na etiketě.
Tip redakce:
Proti roztočům v domácnosti lze efektivně bojovat sprejem
Sanytol Proti roztočům (koupit v e-shopu), který je vhodný i na tkaniny, jež se nedají prát, jako jsou matrace, čalounění nebo koberce. Sprej ničí veškeré roztoče i štěnice a garantuje účinnost až 6 měsíců.

Jak často prát: Ručníky

Ručník na ruce, osuška na tělo a ručník na obličej… Každý z nich je živnou půdou pro výskyt bakterií, virů a hub. A vlhké prostředí koupelen tomu ještě nahrává. Možná si říkáte, že po osušce i ručníku saháte, když jste čistí. Bohužel ale ne všechny nečistoty zůstanou v umyvadle či sprše, mnoho z nich končí právě v ručnících. Proto je vhodné měnit osušku na tělo každé tři dny, ručník na ruce dvakrát týdně a ten na obličej pak raději po každém použití. Stejně jako u lůžkovin volte při praní teplotu minimálně 60 °C. 
jak na praní ručníků
V případě kožních onemocnění nebo bakteriálních či virových infekcí se doporučuje prát ručníky na 90 °C. Vyzkoušejte například Eco Power Bio-univerzální deskový prášek (koupit v e-shopu), který si hravě poradí s případnými skvrnami a je vhodný i pro alergiky. Pro změkčení a jemnou vůni přidejte do pracího procesu hypoalergenní Silan Aviváž Sensitive (koupit v e-shopu). Nebo místo aviváže použijte Lysol Desinfekci na prádlo svěží vůně (koupit v e-shopu), která odstraní až 99,9 % bakterií a virů.
Tip redakce:
Čistá pračka = čisté prádlo. Ovšem ne vždy je naše pračka v takové kondici, jak si představujeme. Ulpívají v ní zbytky pracího prášku, nečistoty, vodní kámen... a vlhkost v koupelně nahrává i množení bakterií a plísní. Ideálně 1x měsíčně použijte
Savo čistič pračky (koupit v e-shopu), který ji zbaví všech nečistot. A zhruba každé tři měsíce jí dopřejte generální úklid.

Jak často prát: Utěrky

Stejně jako vlhké ručníky i utěrky jsou časovanou bombou a hrozbou pro naše zdraví. Optimální doba pro výměnu se pohybuje v rozmezí tří až pěti dnů v případě, že je utěrka použita pouze na dosušení umytého nádobí. Pokud si ale do utěrky běžně utíráte při vaření ruce nebo přišla do kontaktu s nečistotami a jídlem, tak dobu pro výměnu výrazně zkraťte.
jak na praní utěrek
​Pozor především na syrové maso! Dotkne-li se utěrka jakkoliv masa nebo jeho šťáv, je automaticky určena k přesunu do špinavého prádla. Praní utěrek je trochu komplikovanější, protože se na nich často vyskytují právě již zmíněné skvrny a zbytky jídel. Nejlepší je nechat utěrky před praním odmočit v teplé vodě. Na viditelné skvrny použijte lokálně Vanish Gold Powergel odstraňovač skvrn před praním (koupit v e-shopu) nebo oblíbené a léty prověřené Dr. Beckmann Žlučové mýdlo (koupit v e-shopu), které si s opravdu odolnou nečistotou hravě poradí. Poté utěrky vyperte na 90 °C, abyste měli jistotu, že se zničí opravdu všechny bakterie a nečistoty. A nakonec je vyžehlete.
Tip redakce:
Dávejte pozor, abyste pračku nepřeplňovali. Nejlepší je využít jen ¾ jejího obsahu. Díky dostatečnému prostoru pračka použije optimální množství vody, prací prostředek se lépe rozpustí a dostane se ke každému kousku tkaniny. Vaše prádlo tak bude lépe vyprané.

Sušení

Nejlepší je nechat prádlo schnout venku na sluníčku, ale ne vždy je to možné. Velkým pomocníkem je sušička, která lůžkoviny, ručníky i utěrky vysuší, a zároveň změkčí tkaninu a odstraní z ní zvířecí chlupy. Navíc vám ušetří práci s žehlením.

TIP: Vše potřebně pro kvalitní praní nakoupíte z pohodlí domova na e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít