Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Hubnete? 9 tipů pro rychlejší metabolismus

Hubnete? 9 tipů pro rychlejší metabolismus

Hubnete? 9 tipů pro rychlejší metabolismus

31. prosince 2018 od Pavla Maříková

31. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Hubnutí a především následné udržení si štíhlé postavy není jen o vyvážené stravě a dostatečném množství pohybu. Velkou roli hraje také metabolismus a jeho rychlost. Čím lépe bude váš metabolismus pracovat, tím větší množství jídla si budete moci dopřát a obráceně. Máme pro vás devět tipů, jak metabolismus zrychlit, a hubnutí si tak usnadnit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Jezte bílkoviny v každém denním jídle

Věděli jste, že i samotné trávení jídla metabolismus zrychluje? A to dokonce na několik hodin. Je to dáno tím, že organismus musí vynaložit extra množství energie pro trávení a také absorbování živin z jídla. Největší množství energie potřebuje tělo pro trávení bílkovin – ty urychlují metabolismus o 15-30 %, sacharidy o 5-10 % a tuky jen minimálně – 0-3 %. Velké množství bílkovin v potravě také zajistí delší dobu, kdy se cítíte syti. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že lidé, jejichž strava obsahovala denně 30 % bílkovin, snědli celkově o 441 kalorií denně méně než ostatní.

Tip redakce:
Nejvíce bílkovin najdete v mase, luštěninách, rostlinných náhražkách masa, popř. mléčných výrobcích a vejcích
.
 

2. Pijte více studené vody

Pít dostatek vody se doporučuje snad v každé dietě. Prospívá nejen hubnutí, ale také naší pleti. Jen málokdo ale ví, že kromě toho, že dostatečné množství vody pomáhá odvádět z těla škodlivé látky, urychluje také metabolismus. Některé světové studie prokázaly, že vypití 0,5 l vody zvýší klidový metabolismus o 10-30 %. Tento efekt může být ještě výraznější, když bude voda studená, takže tělo bude muset vynaložit další energii k jejímu ohřátí na tělesnou teplotu. 
 
pití vody

3. Zaměřte se na vysoce intenzivní cvičení

Nevíte, co to tzv. HIIT je? Jde o „high intenzity interval training“, kdy se střídají sekvence velmi intenzivního cvičení s krátkými intervaly na odpočinek. Při tomto typu cvičení dochází k výraznému spalování energie, ale tento efekt vydrží navíc i po ukončení cvičení. A to dokonce až po následujících 48 hodin.
 
vysoce intenzivní trénink

4. Zvedejte těžké činky

Svaly jsou metabolicky mnohem aktivnější než tuk. Proto čím více svalové hmoty budete v těle mít, tím více budete spalovat, a to i ve chvílích, kdy budete odpočívat nebo spát. Ne, nebojte se, nemusíte být hned kulturistkou, aby váš metabolismus pracoval na plné obrátky, ale určitě uděláte dobře, když se posilovně a činkám nebudete vyhýbat obloukem a alespoň jedenkrát týdně zařadíte i silový trénink.
 

5. Častěji během dne stůjte

Zní vám to banálně? Nesmějte se. Někteří odborníci na zdravý životní styl nazývají sezení novodobým „kouřením“. Přirovnávají tak zvyk stále a všude sedět k neblaze proslulému nezdravému kouření. Dlouhé a časté sezení nejen zatěžuje náš posturální systém a především záda, ale přispívá také k nadváze. Proč? Při stání dochází k většímu spalování kalorií. Mnoho firem již nabízí i tzv. „standing desk“ – stoly, u kterých můžete stát a přitom pracovat na počítači.
 
Pokud to právě u vás není úplně možné, zkuste si alespoň častěji ze židle stoupnout, projít se po kanceláři a pro příští jednání navrhnout místo zadýchané zasedačky procházku po parku.
 
stání u práce

6. Pijte zelený čaj

Tato rada je lehce diskutabilní, protože její efekt prokázaly jen některé studie, přesto ji můžete vyzkoušet. Podle některých studií totiž zelený čaj zvyšuje rychlost metabolismu o cca 4-5 %. Podle jiných zase pomáhá překonávat období stagnace a zastavení úbytku váhy, které přirozeně po nějaké době při hubnutí nastává.
 

7. Jezte kořeněná jídla

Také některé druhy koření, jako je chilli, pálivá paprika, pepř atd., mají termický efekt, kterým zvyšují klidový metabolismus. Pokud tedy nepatříte mezi hypersenzitivní gurmány, kterým koření nedělá dobře, dopřejte si alespoň čas od času jídlo s vybraným kořením. 
 

8. Hodně spěte

Nedostatek spánku výrazně zvyšuje riziko obezity. Je to dané především tím, že únava a málo spánku zvyšuje hladinu „hormonu hladu“ a snižuje pocit sytosti. To vysvětluje, proč lidé, kterým se nedostává dostatečného množství spánku, mívají zvýšenou chuť k jídlu a mají problém zhubnout. Nedostatek spánku je také spojován se zvýšenou hladinou krevního cukru a inzulinovou rezistencí, obojí může vést až k cukrovce II. typu.
 

9. Pijte kávu

Stejně jako zelený čaj i káva může urychlit metabolismus až o 3-11 %. Pomáhá také spalování tuků. Zajímavé je, že tento spalovací efekt je výraznější u štíhlých lidí (29 %) oproti 10 % u obézních. Každopádně, určitě to stojí za zkoušku.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Sandra Abigail Maitland 5.března 2019
Mě se více než zelený čaj osvědčil čaj pu-erh, navíc neobsahuje kofein takže se dá pít klidně i před usnutím.
Erik Šebela 7.února 2019
JENOM TAK DÁL VÍC KOMENTÁŘŮ O HUBNUTÍ A ZPEVNOVÁNÍ ZADEČKU

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít