Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Hubne se více během, nebo chůzí?

Hubne se více během, nebo chůzí?

Hubne se více během, nebo chůzí?

15. května 2019 od Pavla Maříková

15. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

O tom, zda je lepší na hubnutí běh, či chůze, se vedou rozsáhlé spory a ani odborníci nejsou v této otázce jednotní. Zeptali jsme se proto rovnou raději dvou – běžkyně Soni Hrubec Kotulkové a fitness trenéra Michaela Elčknera. Poradíme vám, jak z obou aktivit získat maximum.
V současné době by se dalo říci, že kdo neběhá, jako by nebyl. Z běhu se stal obrovský fenomém. Možná i proto, že společně s chůzí jde o přirozený pohyb člověka a pro zvyšování kondice, zdraví i formování postavy je naprosto ideální. „Zejména pomalý běh perfektně pálí kalorie, zlepšuje celkovou vytrvalost a také krásně rýsuje postavu,“ potvrzuje Soňa Kotulková z running2.cz. Mnoho lidí se ale běhu zbytečně obává a tvrdí, že běhat „neumí“. Přitom běhat umíme (a uměli jsme již jako děti) všichni, a i když jste nikdy nepatřili mezi atlety třídy, je to úplně jedno. Nemusíte běhat desítky kilometrů ani trhat rekordy v rychlosti. Potvrzuje to i běžkyně a odbornice na slovo vzatá. „Aby se člověk zlepšoval, měl by trénovat alespoň třikrát týdně. A nemusí to být žádné extrémní vzdálenosti. Záleží, jaký je váš cíl. Zda jste rychlostní, nebo vytrvalostní běžec. Mnohem důležitější je celková doba tréninku, ta by měla být vždy delší než 30 minut, ideálně však okolo hodiny,“ doporučuje Soňa.
běh do kopce

Ideální je povídací tempo

Pro úplné začátečníky je ideální běhat pomalu nebo střídat běh s chůzí. „Tempo by mělo být takové, abyste u něho mohli mluvit. Když se zajíkáte, znamená to, že běžíte příliš rychle. Takže zvolněte. Také se motivujte a přihlaste se po čase na jednoduchý, krátký běžecký závod. To vás k dalšímu běhání a trénování skvěle nakopne, říká Soňa, která se na jednom z takových závodů seznámila se svým životním partenem a letos na pražském půlmaratonu dokonce završili svůj vztah svatbou. „Nic nepřehánějte a poslouchejte svoje tělo. Ano, trénink musí někdy i bolet, ale nejde jet naplno pořád. Důležitý je i odpočinek a regenerace. Nedoporučuji běhat každý den, ale aspoň dva dny v týdnu mít pauzu nebo to proložit jiným sportem.“

Denně deset tisíc kroků

Chůze jako taková je ideální ve chvíli, kdy se sportem úplně začínáte. Je to výborná aktivita, kterou můžete dělat skutečně kdekoliv a kdykoliv. Nepotřebujete ani žádné vybavení, ani speciální boty. Jde skutečně o sportovní aktivitu, kterou mohou provozovat i ti, pro které se běh (zatím) nedoporučuje. Tedy osoby s výraznou nadváhou, maminky velmi čerstvě po porodu atd. Jak často by měl člověk chodit a na jakou vzdálenost, aby se to projevilo na jeho fyzické kondici? „Evropskou sportovní asociací je nastaveno, že by měl člověk ujít denně 10 000 kroků. Což je v přepočtu cca 5 km. Pokud půjdu běžnou rychlostí, která je 6-7 km/hod, ujdu tuto vzdálenost cca za 1 hodinu a spálím cca 340 kcal. Což je zhruba hodnota jednoho malého hamburgeru. Lidé by měli chodit denně a mít chůzi jako součást běžného života,“ dodává Michal Elčkner. Jen se samotnou chůzí, pokud vám jde o hubnutí nebo zvyšování kondice, si dlouho nevystačíte. Energeticky, tedy spotřebou energie běh výrazně převyšuje chůzi, a to i tu sportovní.
chůze

Energetická náročnost běh versus chůze

 
   CHŮZE*    BĚH**   
KALORIE/1 MÍLE    88.9 112.5
KALORIE/1 MINUTA    4.78 11.25
SPALOVÁNÍ „PO“/1 MÍLE    21.7 46.1
NOVÝ VÝSLEDEK/1 MÍLE    110.6 158.6
KALORIE/MINUTA    5.95 15.86
     
* chůze na vzdálenost 1 míle za 18:36 minut; ** běh na vzdálenost 1 míle za 10:00 minut
Zdroj: www.runnersworld.com
běhající holčička

Běh nad chůzí vyhrává

Z uvedené tabulky, jež vznikla v rámci studie, kterou si můžete v angličtině podrobně přečíst na uvedeném odkaze, jasně vyplývá, že běh je výrazně energeticky náročnější než chůze. A to nejen při samotné fyzické aktivitě, ale také po ní, kdy tělo i v následujícím čase spaluje i při nečinnosti více kalorií. Jde o tzv. potréninkové zrychlení metabolismu, které je po běhu jednou tak vysoké v poměru k chůzi. Běh tedy zvyšuje fyzičku mnohem lépe než chůze. Zapojují se u něj také jiné svalové skupiny, klade větší nároky na kardiovaskulární, dýchací, nervový systém i ten hormonální. Pokud se tedy nebojíte dát si při tréninku pořádně do těla a skutečně cítit, jak vaše tělo doslova spaluje přebytečné tuky a vyplavuje škodlivé látky, potom je pro vás běh ideální. O vyplavených endorfinech ani nemluvě...

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít