Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Hruška, jablko, nebo obdélník: Zhubněte podle typu postavy

Hruška, jablko, nebo obdélník: Zhubněte podle typu postavy

Hruška, jablko, nebo obdélník: Zhubněte podle typu postavy

5. března 2021 od Lea Kotková

5. března 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Trápí vás široký pas, úzká ramena, anebo objemnější pozadí? Snažíte se, cvičíte, ale stále se nedaří tvarovat tělo tak, jak byste si přály? Chyba může být i ve způsobu, jakým svou postavu formujete. Důležité je vědět, jaký typ postavy máte, a své cvičení tomu přizpůsobit.
Hubnutí je nadčasové téma. Hubneme po Vánocích, v rámci jarní očisty, do plavek nebo třeba do svatebních šatů. Hubneme často a často také bez výrazného efektu, nepočítáme-li ten s označením „jojo“. Příčin může být celá řada, například nesprávně zacílené cvičení.
 
Existuje několik typů ženské postavy. Od klasické hrušky přes v pase kulaté jablko až po ženy s postavou připomínající obdélník. Každá z nich si žádá své a každé udělá dobře jiný druh cvičení. Je však třeba dodat, že jen cvičení nestačí, vždy je vhodné doplnit je o vhodnou aerobní kardio aktivitu (rychlá chůze, běh, jízda na kole...) a samozřejmě nutričně hodnotný jídelníček.

HRUŠKA byla symbolem plodnosti

Častým typem ženské postavy, který běžně dáváme do souvislosti s proslulou Věstonickou Venuší, je hruška. Poznáte ji snadno podle širokých boků, rozložitého pozadí a mohutnějších stehen. Tyto ženy mají potíže s ukládáním tuku ve spodní části těla. Právě tam, na hýždích a stehnech, se také snadno tvoří nepopulární dolíčky, celulitida. Bojovat s ní můžete třeba pomocí Floré Bylinného gelu při celulitidě břečťan a vinná réva (koupit v e-shopu) a masážemi.
„Zvýšenou pozornost by ženy s postavou ve tvaru hrušky měly samozřejmě věnovat zmiňovaným kritickým partiím. Ty je třeba účinně a důsledně zpevňovat, protože mají značnou tendenci ochabovat. Kromě toho je ale žádoucí i jemné posilování horní části těla. Výsledným efektem je pak zmírnění rozdílu v šířce ramen a boků. Vytvarováním ramen, paží a posílením zad totiž dojde k optickému zeštíhlení pasu. Postava se celkově bude jevit souměrnější,“ radí osobní trenér a běžec Josef Procházka.
 
Tip na vhodné cvičení:
  • Předpažování s činkami (posílení ramen a paží)
  • Prkno s unožováním (posílení zadečku, rukou i středu těla)
  • Střídavé zanožování u zdi s různou dynamikou a rozsahem pohybu (posílení hýždí a stehen)

TIP: Velký výběr produktů tělové péče koupíte také v e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

JABLKO není jen výsadou mužů

Postava typu jablko bývá spojována s mužskou částí populace, nicméně také mezi ženami se jich najde dost. Tuk se ukládá především v oblasti břicha a v dolní části zad. Nohy často zůstávají štíhlé s úzkými boky a nevýrazným, někdy placatým zadečkem. Problémem bývají nevyrýsovaný pas a kulaté břicho s potenciálem růstu. Jablka není snadné tvarovat, ale i tady vynaložené úsilí nevyjde naprázdno. Pro ženy s tímto typem postavy je vhodné komplexní posilování celého těla s důrazem na břicho a střed. Pomůže nejen cvičení, ale i pravidelná očista například v podobě TEEKANNE Čisticího čaje, bylinná směs (koupit v e-shopu).
Tento typ postavy je daleko nebezpečnější než ten předchozí. To především díky nepřiměřeně vysokému množství viscerálního (nitrobřišního) tuku, který má tendenci utlačovat vnitřní orgány a bývá spojován se vznikem zánětů. Hubnutí břicha je v tomto případě klíčové,“ doplňuje trenér.
 
Tip na vhodné cvičení:
  • Úklony stranou (tvarování pasu se zapojením šikmých břišních svalů)
  • Kruhové sedy-lehy (tvarování pasu; lehce zvednutý trup natáčíme na jednu a druhou stranu, vždy s návratem na střed)
  • ‚Plie‘ dřep (jde o variaci klasického dřepu, nohy jsou ale více rozkročeny, špičky jsou mírně vytočeny ven; posílení hýždí a stehen)

OBDÉLNÍK jako ideál ve světě modelingu

Ženy s postavou připomínající obdélník mívají dobře vyvážený poměr prsou a boků. Pas je většinou méně výrazný, zejména kvůli absenci výraznějších ženských křivek. Nenosí-li tyto ženy zbytečné kilogramy navíc, dá se hovořit o chlapecké postavě.
„Co se týká formování, je obdélník hůře tvarovatelný. Žena s tímto typem postavy by měla nabrat svaly v horní i dolní polovině těla, a zároveň se snažit odbourat přebytečný tuk v oblasti břicha. Je dobré opticky „rozšířit“ hrudník, zvýraznit pas a zakulatit zadeček,“ doporučuje Josef Procházka. Zpevnit pokožku vám pomůže také NIVEA Zpevňující a remodelační tělový krém Q10  (koupit v e-shopu).
 
Tip na vhodné cvičení:
  • Rozpažování s činkami (posílení horní části těla s důrazem na ramena)
  • Klasický dřep (tvarování zadečku a stehen; nohy jsou na šíři boků a špičky směřují dopředu)
  • Sklapovačky („klasika“ na posílení břišních svalů)
Tip redakce:
Ať už máte jakýkoli typ postavy, nezapomeňte během cvičení
doplňovat tekutiny. Vhodná je například Magnesia Jemně perlivá přírodní minerální voda (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Josef Procházka
osobní trenér a běžec
"Ať patříte mezi začátečníky nebo pokročilé běžce, všichni jsme na stejné startovní čáře. Vyberte si cestu v podobě typu tréninku, který se vám líbí, a já vám poradím, jak dosáhnout svého vytouženého cíle."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít