Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Gelové šílenství

Gelové šílenství

Gelové šílenství

4. prosince 2016 od Karolína Hornová

4. prosince 2016 7 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Gelové nehty jsou opředeny mnoha mýty, kvůli kterým se jich ženy bojí. Přitom dnes už si pěknou manikúru můžete udělat i doma. Zjistili jsme proto, jak to s nimi ve skutečnosti je.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Gelové šílenství – průvodce novou érou lakování nehtů

Při pouhém vyřčení slov „gelové nehty“ někdy mnohá žena radši schová ruce za záda. Pokud se stále ještě bojíte gelový lak vyzkoušet, jste tu správně. Vyzkoušeli jsme všechny možné varianty „gelů“, které v poslední době zaplavily pulty drogerií a lákají nás ve výloze každého nehtového studia. Gel-lak, Shellac, Striplac, gel-look… Jak se liší a který je vhodný právě pro vás?

Gelovky jsou out

„Nalepovací“ gelové nehty v úpravě francouzské manikúry v nepřirozených barvách, psychedelické vzory, nalepené kamínky, nepřirozená délka i tvar nehtů – to už opravdu nechme minulosti. Tato móda, dá-li se to tak vůbec nazvat, ale trošku uškodila pověsti gelových nehtů jako takových.

Gelový nehet opravdu nemusí vypadat uměle a nemusí působit jako nevzhledná vrstva deseti laků nad sebou. Stačí si vybrat elegantní barvu a zvolit přirozený tvar nehtu. Před nanesením gelového nehtu i po jeho případném sejmutí je potřeba vlastní nehet obrousit, a zbavit ho tak zbytků gelu. Pokud se procedura provádí nešetrně, může to vést k poškození nehtu.

„Příčinou problémů může být i to, že nehet pod silným nánosem gelu nedýchá, což může vést k rozvoji plísňových onemocnění. Gelové nehty byste si tedy neměla nechat dělat v případě, že máte na onemocnění nehtů podezření,“ varuje dermatoložka MUDr. Kateřina Hrabětová a doporučuje zvolit vždy kvalitní kosmetický salon, kde si sice většinou připlatíte, ale budete odcházet nejen s krásnými nehty, ale i zárukou, že vám nic nehrozí.

„Zapékání“ místo nalepování

Na rozdíl od gelových nehtů mají gelové laky (ať už si je nanášíte doma, nebo chodíte do salonu) tu výhodu, že nevyžadují mechanické obroušení nehtu a jejich barvu či styl můžeme měnit mnohem častěji a především pohodlněji než v případě klasických „gelovek“. Příjemným bonusem je fakt, že nehty navíc vypadají přirozeněji.

Je to už pár let, co se na pultech drogerií objevily první gelové laky pro domácí použití. Všechny mají jedno společné: slibují nehty jako ze salonu z pohodlí domova, šetrné odstranění a výdrž až 14 dní. A také UV nebo LED lampu, se kterou si ženy někdy spojují poměrně děsivý výraz „zapékání“. Nebojte se ho – záření způsobuje pouze dokonalé vytvrzení laku, které probíhá při normální pokojové teplotě.

Pojďte si s námi udělat malou exkurzi do světa gelů.

Shellac a jeho příbuzní

První gelový lak spatřil světlo světa už v devadesátých letech. Mánie „nalepovacích“ nehtů ale jeho vývoj pozastavila a až v poslední době se s vylepšeným složením dostal na trh. Průkopnické byly značky IBD, Christio, OPI a Shellac, přičemž název poslední z nich víceméně zlidověl a stal se alternativním výrazem pro gelový lak. Aplikaci gelového laku provádí většina nehtových studií, nicméně základní sadu s lampou si můžete pořídit i domů. Asi nejznámější je ta od Sally Hansen, která je běžně k dostání v drogerii.

Snadné nanášení laku

Gelové laky spojují výhody odolnosti gelového nehtu a snadného nanášení. Jejich složení je ale hutnější a chemicky se liší od klasického laku. Lak po nanesení prochází procesem polymerizace, který se urychlí vytvrzením UV nebo LED lampou. Nicméně ještě dva dny od nanesení proces stále „dobíhá“. Neznamená to ale, že nemůžete normálně fungovat – náročnější manuální práce ale raději odložte.

Gelový lak se nanáší ve třech vrstvách. Každou z vrstev je třeba samostatně vytvrdit pod lampou, a to po dobu, kterou doporučuje výrobce konkrétního laku – bývá to kolem jedné minuty. Pod barevný gel se na nehet nanáší ještě spodní ochranná vrstva, která zároveň zaručuje přilnutí gelu k přírodnímu nehtu. Je nutné nanést rovnoměrnou a silnou základní vrstvu, aby nedocházelo ke žloutnutí a „zakalování“ nehtu. Svrchní vrstva pak dodává lesk a chrání gelový lak před vnějšími vlivy.

Gelová manikúra i doma

Stejným způsobem jako v salonu si můžete vytvořit perfektní nehty i doma. A nebojte, opravdu to není tak složité, jak se může zdát. Balení, které běžně pořídíte v drogerii, obsahuje podrobný návod a další tisíce tipů pro správnou aplikaci najdete v beauty videích na internetu. Jednoduše řečeno, je to prostě klasické lakování tří vrstev, mezi kterými si ruka nějakou tu minutu „odpočine“ v UV lampě. A nebojte se ani pověr o tom, že domácí gelová manikúra nevypadá dobře nebo nedrží. Není to pravda. V prvním případě záleží na vaší šikovnosti, kterou uplatňujete i při nanášení klasického laku. O gelový lak se pak nemusíte starat minimálně 14 dní a odstraňujete ho jen kvůli viditelným odrostům.

Gelová manikúra je odolná vůči většině domácích chemikálií, nicméně pro dlouhotrvající dokonalý vzhled se doporučuje třeba při drhnutí připálené pánve používat gumové rukavice, které zamezí případnému „ošoupání“ konečků nehtů.

Jedním tahem dolů

Tak snadno lze odstranit vrstvu gelového laku Striplac, zatím poslední novinky mezi gel-laky. Jak už název napovídá, jde o lak, který jednoduše sloupnete, když vás omrzí. Na rozdíl od výše zmíněných gelových laků, které už vyrábí mnoho značek, je Striplac patentovaným výrobkem, který nabízí výhradně značka Alessandro. Na aplikaci si tedy můžete zajít do specializovaného salonu, ale sadu si lze koupit i pro domácí použití

Jak se nanáší?

Striplac se nanáší opět ve třech vrstvách – jedna nebo dvě vrstvy barevného laku a TwinCoat, který funguje jako podkladová báze i jako finální vrstva. Každou z vrstev je třeba opět vytvrdit pod UV lampou. Na nehtech vydrží v perfektním stavu klidně i dva týdny či déle, podobně jako „klasický“ gelový lak. V čem je tedy Striplac jiný? Jednoznačně ve snadném a šetrném odstraňování. Zatímco v případě gel-laku musíte nehty odlakovat pomocí zábalu z acetonového odlakovače, Striplac pouze sloupnete.

Vydrží i 14 dní

Podle zkušeností prvních uživatelek Striplac (po domácí aplikaci) vydržel na nehtech naprosto neporušený po dobu 10 dní. Záleží ale také na vašem „puntičkářství“ – pokud vám nevadí malé odrosty nebo drobné oděrky na laku, kterých si okolí ani nevšimne, vydržíte s lakem bez problému 14 dní. Po vytvrzení vytvoří Striplac na nehtech odolnou vrstvu, na pohled totožnou s gelovým lakem. Jakmile ho ale začnete sloupávat, stáhne se jako samolepka. Nehet pak stačí přeleštit pěnovým pilníkem a nezbydou na něm žádné známky kosmetického zásahu.

Jde to i bez lampy

…ale už to není gelový lak. Pulty drogerií v posledním roce zaplavily laky všech možných značek v různých cenových relacích a s hrdým označením „gel“. Nefungují na bázi tvrzení polymeru, ale mají složení, které gelové laky opticky věrně kopíruje. Cena „gel-look“ laků se neliší od klasických akrylových laků a aplikace je až o polovinu rychlejší než u laků gelových. Kvalitní laky tohoto typu zasychají ve dvou až třech vrstvách do 10 minut, přičemž mezi nanesením jednotlivých vrstev stačí počkat asi jen tři minuty.

Výhody gel-look laků

Těmi je spojení rychlé aplikace, na kterou jsme zvyklí, široké škály odstínů, snadného odstranění pomocí běžného odlakovače a dlouhé výdrže. Přestože některé z „gel-look“ laků slibují efekt až po 14 dní, často se uživatelky musí spokojit s týdnem. I to ale rozhodně není krátká doba, zvláště s přihlédnutím k nízké investici do laku. Záleží na tom, jak moc pracujete rukama, zda jste před aplikací měla dokonale odmaštěné nehty, nanesla poctivou vrstvu svrchního laku a měla dostatek trpělivosti při zasychání. Jen tak docílíte efektu „jako ze žurnálu“ po co nejdelší dobu.

Vyberte si lak na míru  

„Gel look“ lak

  • nejlevnější varianta pro dokonalou manikúru
  • nejde o gel v pravém slova smyslu
  • přirozeně upravený vzhled a snadná aplikace i odstranění
  • při pečlivé aplikaci výdrž týden i více

Gelový lak

  • lak na bázi gelu s vysokou odolností po dobu kolem 3 týdnů
  • aplikace pomocí domácí sady s lampou nebo v salonu
  • nedoporučuje se aplikace na oslabené či nemocné nehty
  • při výběru salonu vsaďte na kvalitu, ne na nízkou cenu za aplikaci

Striplac

  • lak na bázi gelu od značky Alessandro
  • aplikuje se pomocí lampy, k odstranění nejsou nutné chemikálie
  • aplikace v salonu nebo pomocí domácí sady
  • kratší výdrž než klasický gelový lak (10–14 dní), především při aplikaci doma

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Karolína Hornová
Novinářka, bloggerka a kosmetický fajnšmekr
125
"Jak říkala božská Audrey: Šťastné ženy jsou krásné ženy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít