Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže zázvor?

Co dokáže zázvor?

Co dokáže zázvor?

9. prosince 2018 od Pavla Maříková

9. prosince 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Zázvor se v naší kultuře používá k léčení různých neduhů již od pradávna. Asi všichni víme, že horký čaj se zázvorem a citronem se hodí jako první pomoc při nachlazení. Jeho účinky jsou však mnohem širší – pomáhá proti žaludečním problémům, tlumí těhotenské nevolnosti, reguluje hladinu cholesterolu a v neposlední řadě dokáže i zkrášlovat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Podpoří růst vlasů

Zázvor má skvělé účinky na růst našich vlasů. Pokud nás tedy na podzim a v zimě trápí zvýšené vypadávání vlasů, lze vyzkoušet tuto kúru. Vezmeme kousek zázvoru (asi 3 cm), oloupeme ho a propasírujeme přes lis na česnek. Pak smícháme se sezamovým nebo i jiným olejem a vmasírujeme do pokožky hlavy. Necháme zhruba 10 minut působit a pak pečlivě vymyjeme.
 

2. Domácí pot-pourri

Pokud si loupeme zázvor do čaje, pak krásně zužitkujeme i slupky, které by jinak skončily v odpadkovém koši. Necháme je společně s citronovou kůrou sušit v misce na topení a za chvíli se směs krásně rozvoní po celém bytě. Občas vše rukama promneme, ať se vůně zintenzivní.
 
zázvor s citrónem

3. Vyleští sklo

Koho trápí zaschlé kapky vody na okně nebo zrcadle v koupelně, opět mu pomohou zázvorové slupky. Přidáme je do vody, zhruba hodinku louhujeme, pak přidáme trochu octa, přelijeme do rozprašovače a nastříkáme na místa, která potřebujeme vyčistit. Hadříkem pak snadno vyleštíme.
 

4. Odstraní zápach nohou i bot

Dobrou službu udělají zázvorové slupky také každému, kdo trpí nadměrným pocením nohou. Zaprvé si můžeme připravit odvar z kořene zázvoru a v této lázni si několikrát týdně nohy namočit, ale šikovný je i druhý trik. Ten radí vložit suché slupky zázvoru do bot – vysají vlhkost a zbaví je zápachu.
 

5. Zamezí chrápání

Problém s nespavostí nebo chrápajícím manželem? Můžeme zkusit do ložnice rozvěsit pytlíčky naplněné kousky sušeného zázvoru. Krásně pokoj provoní a uvolní i dýchací cesty.
 
zázvor do koupele

6. Prohřeje celé tělo

Ze zázvoru si nemusíme připravovat lázeň jen na nohy, ale ponořit se do něj můžeme celí, když přijdeme prokřehlí z vycházky nebo lyží. Napustíme si horkou vanu a přidáme pár plátků čerstvého zázvoru – ideálně již nějakou chvíli louhovaného, aby nám nepopálil kůži. Tahle koupel nás krásně prohřeje.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít