Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bílé skvrny na nehtech: Proč se dělají a co s tím?

Bílé skvrny na nehtech: Proč se dělají a co s tím?

Bílé skvrny na nehtech: Proč se dělají a co s tím?

18. ledna 2022 od Nina Vránová

18. ledna 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Pokud jste na svých nehtech našli bílé skvrny a chcete se jich zbavit, nezoufejte. Zjistili jsme, jak vznikají i co na ně platí.
Bílé skvrny na nehtech neboli leukonychia punctata nejsou nic zvláštního. Postihují muže i ženy a je jedno, jestli vám je patnáct nebo padesát. Alespoň jednou za život si jich u sebe všimne skoro každý. A rozhodně si jich tak nemusíte ani bát, ani se za ně stydět.

Jak vznikají bílé skvrny na nehtech

Někdo si myslí, že se více objevují v zimě, příčina jejich vzniku je ale jasná a na ročním období zcela nezávislá. Ptáte se, kde se tedy berou? Jedná se vlastně o malé poranění nehtu, které je způsobené mechanickým poškozením. Ať už si koušete nehty, klepete jimi o stůl nebo jste se bouchli do ruky a najednou se divíte bílým flekům na nehtech – teď už jste doma. Jak ale sílu nehtů podpořit, aby „více vydržely”?

Jak podpořit nehty, aby byly zdravé

Takzvaná „mikrotraumata“ nehtu můžete omezit správnou výživou a zdravou životosprávou. Zásadní je doplnění zinku, vápníku nebo také vitaminů B. Dejte si tedy luštěniny, ořechy, rostlinná mléka tofu nebo celozrnné obiloviny. Je také třeba myslet na to, že nehet dorůstá několik týdnů, proto i zmizení nechtěných bílých skvrn bude trvat nějaký ten pátek, než jej budete moci zastřihnout. Pro nehty je dobrý také selen.

1.Minerální a vitaminová podpora

Pokud se chcete pyšnit zdravými a krásnými nehty a vitaminy a minerály z jídelníčku nestačí, pak je třeba doplnit je do těla uměle. Zkuste VIX Zinek (koupit v e-shopu), který kromě nehtů blahodárně působí také na imunitu. Dobrý je také mix vitaminů MaxiVita Vaše zdraví Selen + zinek + vitamin C a E (koupit v e-shopu). U selenu ovšem stále myslete na to, že právě u něj platí staré dobré: všeho moc škodí. Pro tělo jsou totiž vysoké dávky selenu velmi škodlivé.

2.Nezapomínejte na hydrataci 

Další rada je nad zlato. Všechny to víme, kdo z nás ale s sebou opravdu nosí krém na ruce v kabelce a pravidelně hydratuje? Skvělý je třeba Vaseline hydratační krém na ruce a nehty (koupit v e-shopu), který slibuje lepší a pevnější nehty už za dva týdny. Jeho silou je totiž intenzivní regenerace právě pokožky rukou a nehtů.

3.Chraňte své ruce

Možná si ještě pořád říkáte: Ale babička mi vždy říkala, že mi chybí vápník, pokud mám tyhle bílé skvrny na nehtech! To pravda není? Není. Tyhle představy jsou už dávno vědecky vyvrácené. Takže to nejlepší, co pro své ruce můžete udělat, je chránit je před mechanickým poškozením, jíst zdravě a doplňovat minerály. A hlavně: myslet na to, že tyhle bílé nehtové skvrny pro vás neznamenají žádné nebezpečí.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít