Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 tipů, jak se zbavit plevele na chodníku či terase

7 tipů, jak se zbavit plevele na chodníku či terase

7 tipů, jak se zbavit plevele na chodníku či terase

17. června 2022 od Martina Hrušková

17. června 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Plevel znepříjemňuje život nejen pěstitelům ovoce, zeleniny a okrasných květin, ale také všem, kteří mají kolem svého domu zámkovou dlažbu či betonové chodníky. Plevel si zkrátka vždy najde nějaké cestičky a je to nekončící boj. Existují ale způsoby, jak se ho zbavit!

1. Manuální odstranění

Nejrozšířenější, ale také nejnáročnější varianta. Jednoduše počkáte, až plevel trochu povyroste, a ručně ho vytrháte nebo vyškrábete. Pokud jste opravdu precizní, pak je to metoda velmi účinná, ale také opravdu náročná. Navíc se může stát, že během chvilky se nepříjemný společník vrátí, jelikož v zemi zůstaly již rozfoukaná semena či kořeny.

2. Chemická cesta

Na trhu existuje mnoho přípravků, které obsahují herbicidy a účinně ničí veškerý plevel. Tato metoda je rozhodně rychlá, ale musíte vzít v potaz, zda se tekutiny nedostanou k dalším rostlinám, jež třeba na zahradě máte.  Alternativou k herbicidům může být třeba i obyčejné Savo, zkuste třeba Savo Original Dezinfekce (koupit v e-shopu)Do kýble nalijte 4 litry vody a 2 decilitry Sava a dobře rozmíchejte. Pak si vezměte kartáč nebo koště s pevnějšími štětinami a dlažbu tímto roztokem vydrhněte. Pozor, kdykoli budete pracovat s chemikáliemi, nezapomeňte si vzít ochranné rukavice, například Tip Line Gumové rukavice (koupit v e-shopu).

3. Horká voda a pára

Jednoduchou a každému dostupnou alternativou proti plevelu je horká voda. Stačí zalít vroucí vodou a počkat. Pára a horká voda mají na plevel devastační účinek. Pokud se vroucí voda ovšem nedostane ke všem částem rostlin nebo jsou kořeny chráněné a dlouhé, účinek bude omezený. Pak je v některých případech nutné zbytky ještě odstranit.

4. Sůl

Další relativně jednoduchý a dostupný tip, jak se nevzhledného plevelu na dlažbě zbavit. Nasypejte sůl do vody přibližně v poměru 1 : 2 a přiveďte k varu. Potom roztok nalijte přímo na plevel, který sůl zahubí. Stejně účinné se ukazuje i nasypání soli přímo tam, kde plevel překáží. Nakonec ošetřená místa postříkejte vodou.

5. Jedlá soda

Podobně jako sůl funguje i jedlá soda. Nasypejte ji přímo do spár, kde vykukuje plevel, a počkejte, až dokoná své dílo. Nebo ji můžete smíchat s vodou a nalít všude tam, kde je potřeba. Pokud chcete dosáhnout dokonalého výsledku, tak proces raději opakujte. Budete mít pak jistotu, že se plevel již nevrátí.

Tip redakce:
Zkuste
Tip Line Jedlá soda (koupit v e-shopu), uvidíte, jak snadné řešení to je.

6. Ocet

Aby vaše dlažba vypadala skvěle a nehyzdila ji žádná vyčuhující tráva, můžete zkusit i obyčejný ocet. Připravte si do rozprašovače roztok vody a octa v poměru 1 : 3 a cíleně nastříkejte na postižená místa. Proces je nutné opakovat, stejně jako u soli či jedlé sody, jelikož tyto přírodní cesty nejsou tak účinné jako herbicidy a nedostanou se hned napoprvé až ke kořenům. Pokud ale budete trpěliví, máte vyhráno.

7. Líh

Tvrdý alkohol, případně líh (použít se dá technický i lékařský), také pomáhá v boji s plevelem. Obzvlášť s tím, který má dlouhé kořeny. Alkohol kořeny totiž dehydratuje a tím hubí. Postřik vytvoříte smícháním panáka alkoholu s půllitrem vody, případně můžete použít i alkohol neředěný.
 
Tip redakce:
Po práci na zahradě dopřejte vždy svým rukám náležitou péči. Nejprve je důkladně umyjte a vydrhněte kartáčkem a potom jim dopřejte
Ameté Krém na ruce Aloe vera (koupit v e-shopu), po kterém bude pokožka vláčná a hebká.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

3 komentářů k článku
Teta drogerie 23.června 2022
Dobrý den, cílem článku bylo cílem zahubit plevel, který chodník hyzdí a leckdy svými kořeny narušuje dlažbu, která pak může praskat.
Pokud se okolo pohybuje hmyz, pak létajícímu ani lezoucímu by snad kromě chemie a horké páry nemělo nic ublížit. Jistotou je pak manuální odstranění plevele, kterým hmyzu rozhodně neublížíte.
Navíc, pokud se okolo chodníku pohybují mravenci ve zvýšené frekvenci, většinou se majitelé těchto chodníků chtějí zbavit i těch.
Lenka Pitrová 21.června 2022
Dobrý den. Je některá z Vámi nabízených metod šetrná i k hmyzu (mravencům apod.), který je všudepřítomný?
Děkuji, Lenka
Lenka Pitrová 21.června 2022
Dobrý den. Je některá z Vámi nabízených metod šetrná i k hmyzu (mravencům apod.), který je všudepřítomný?
Děkuji, Lenka

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít