Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 tipů, jak se starat o plavky, aby dlouho vypadaly jako nové

7 tipů, jak se starat o plavky, aby dlouho vypadaly jako nové

7 tipů, jak se starat o plavky, aby dlouho vypadaly jako nové

4. srpna 2022 od Lenka Knápková

4. srpna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Plavky patří k dovolenkovým nezbytnostem v našem šatníku. Jak se o plavky chytře starat, aby nám vydržely víc než jednu sezonu? A jak se o plavky starat přímo na dovolené, aby neztratily barvy a tvar? Zkuste naše desatero péče o plavky!
Pokud chcete, aby vám plavky vydržely déle než pár dní na dovolené, neztratily pružnost, nevybledly nebo se celkově neopotřebovaly, je důležité dodržovat několik jednoduchých zásad. Vybírejte kvalitní materiály. Plavky jsou obvykle šity z materiálu, který tvoří kombinace nylonu (cca 80 %) a elastanu (cca 20 %). Díky vlastnostem těchto materiálů rychle usychají, dobře přiléhají k tělu a vodu vsakují pouze minimálně. K nejkvalitnějším materiálům pro výrobu plavek patří lycra, která vyniká vysokou odolností a pevností. Takové plavky budou skvěle sedět na postavě a vydrží více sezon.

1. Před prvním použitím plavky vyperte

Před prvním použitím je dobré plavky vyprat. Plavky namočte do vlažné vody s neutrálním mýdlem – zkuste třeba  Lanza Marsiglia Mýdlo na praní (koupit v e-shopu) a poté nechte volně uschnout. Nikdy je neždímejte! Mohli byste poškodit tvar a také materiál plavek. Přebytečnou vodu lehce odsajte ručníkem nebo jemně zmačkejte plavky do kuličky. 

2. Ukládejte je správně

Ve skříni ukládejte plavky správně a dejte jim dostatečný prostor, zbytečně je nemačkejte a nedeformujte do malého šuplíku. Ideálně je nechte volně rozložené, aby nedošlo ke zničení tvaru a aplikací.

3. Po použití je vždy vyperte

Chlor nebo sůl z moře poškozují barvy a pružnost plavek. Po každém použití plavky vyperte v čisté a vlažné vodě. Použít můžete třeba přípravek Jelen Tekutý na ruční praní z mýdla (koupit v e-shopu), obyčejné mýdlo nebo dětský šampon nebo speciální prací prostředky na plavky, třeba PERWOLL Speciální prací gel Sport 15 praní (koupit v e-shopu). Poté je nechte uschnout volně rozložené ve stínu. Plavky nedávejte sušit na přímé slunce. Přímé sluneční paprsky mohou vyšisovat barvy. Vždy své plavky sušte na sušáku nebo rozložené vodorovné poloze. Nikdy nedávejte plavky ani na topení nebo do sušičky.
 

4. Nepoužívejte aviváž

Plavky perte ideálně v ruce a bez použití aviváže. Aviváž rozplétá vlákna a plavky by tak mohly ztratit tvar a elasticitu.

Tip redakce:
Nemusíte se ale bát použít parfém do pračky – BLUE WASH parfém do pračky (koupit v e-shopu), který díky speciálnímu aktivnímu složení nezničí vlákna, ale plavky provoní až na 5 týdnů.

5. Pozor na opalovací krém

Opalovací krém zanechává na plavkách trvanlivé žluté skvrny. Nanášejte ho tedy v dostatečném předstihu, než vyrazíte k vodě. Plavky oblékejte vždy po úplném zaschnutí opalovacího krému. Stejně tak jako opalovací krém škodí plavkám deodoranty a parfémy.

6. Střídejte plavky

Na dovolenou si vezměte vždy více než jeden pár plavek. Minimálně byste měla mít na celodenní pobyt u vody dvoje plavky. Mokré plavky škodí jak intimním partiím, tak i plavkám samotným.

7. Pozor, kam si sedáte

Kamínky, písek nebo dřevěná lavička, to vše může zničit vaše nové trendy plavky. Dávejte si pozor, kam si v plavkách sedáte. Ideálně si přes sebe vždy přehoďte plážový kaftan nebo pareo. Předejdete tak zatrženým vláknům na plavkách nebo zpřetrhaným korálkům či flitrům.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít