Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak zatočit s akné na zádech

5 tipů, jak zatočit s akné na zádech

5 tipů, jak zatočit s akné na zádech

21. dubna 2020 od Vanda Vízková

21. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Možná se za akné na svých zádech stydíte tak, že jsou pro vás tílka zapovězenou záležitostí. A možná vás taky vůbec netrápí – protože si na ně nevidíte. Ať tak či tak, bylo by zřejmě lepší mít záda krásně čistá bez jediného pupínku. Co je příčinou vzniku akné právě na tomto místě a jak se jí lze zbavit? Pojďte to zjistit!
Akné na zádech - důvody, proč se nám tam objevuje, i způsoby, jak se jí zbavit, se totiž od akné na obličeji nebo v dekoltu můžou zásadně lišit. Z toho vyplývá i odlišný způsob péče a výběr produktů. Kůže na zádech je mnohem silnější než pokožka obličeje a dekoltu, proto snese vyšší koncentraci aktivních látek v přípravcích, kterými o ni pečujete. Dále si záda – až na výjimky v letních měsících – více oblečením chráníte před sluncem, takže se nemusíte ani obávat hypertoxicity – tedy reakce pokožky na nevhodnou kosmetiku v kombinaci se slunečním zářením.
Žena si dělá peeling zad

1. Pryč se starou kůží a nečistotami

Aknózní pokožce obličeje, stejně jako kůži na zádech, prospívá exfoliace (obrušování staré pokožky - peeling). Díky ní dochází k rozpouštění nečistot a mazu v zanesených pórech a odstraňování odumřelých kožních buněk, přičemž oba tyto faktory vznik akné podporují. Zatímco pokožka obličeje snese pouze jemnou exfoliaci, tedy že částice peelingu mají opravdu titěrné rozměry a ani případné chemické látky nemají agresivní koncentraci, na zádech můžete přitlačit. Dobrou službu v tomto případě udělají tělové scruby s hrubšími ovocnými nebo cukrovými částečkami, např. Dove Tělový peeling Granátová semínka a bambucké máslo (koupit v e-shopu). Dále čisticí kartáčky nebo chemické exfolianty s obsahem AHA a BHA kyselin. Exfoliaci provádějte přibližně jednou týdně, ale nepřehánějte to! Příliš agresivní metoda peelingu nebo častá opakování můžou způsobit podráždění a oslabení kožní bariéry.

2. Pozor při mytí vlasů

Vlasová péče - jako jsou  masky a kondicionéry, je skvělá pro vaše vlasy, ale na zádech může nadělat pěknou paseku. Často obsahuje přísady, které krásně zacelují a obalují vlasy, ale jakmile se dostanou do pórů vaší pokožky, ucpou je. Takže jakmile tyto přípravky aplikujete na vlasy a chcete je nechat působit, odstraňte vlasy ze zad, zatočte je do banánku a secvakněte skřipcem. Poté na konci sprchy vlasy opravdu důkladně opláchněte a znovu je smotejte do drdolu, abyste si mohli ještě pořádně umýt záda a zbavit je zbytků vlasových přípravků, třeba adidas Sprchovým gelem Skin Detox (koupit v e-shopu), který z pokožky důkladně všechny nečistoty odstraní. Po prvním osušení si přes záda hoďte ručník nebo se oblékněte, abyste zabránili svým vlhkým vlasům spočívat na zádech.
Žena s maskou na vlasech

3. Po cvičení hned do sprchy

Cvičení je skvělé pro vaši postavu i mysl, ale pro akné může mít stejný význam jako hnojivo pro záhon s mrkví. Pot, který vám během cvičení na zádech vyvstane, je totiž další z možných příčin toho, proč máte záda samý pupínek. Pokud máte tedy možnost se hned po cvičení vysprchovat, udělejte to. Pokud spěcháte a do sprchy to nestihnete, přibalte si s sebou alespoň vlhčené ubrousky, kterými si pot a maz ze zad (a z jiných partií) otřete, aby vám neucpaly póry. Ideální jsou ubrousky neparfemované, bez dráždivých látek, s vysokým obsahem vody. Skvělé jsou například Pampers Dětské čisticí ubrousky Aqua Pure (koupit v e-shopu), které jsou bez alkoholu, bez parfemace a obsahují 99 % vody.

4. Oblečení musí dýchat

Během sportování nebo dalších činností, při nichž se dokážete pořádně zapotit, byste měli nosit oblečení z materiálů, které jsou schopny dobře odvádět pot a vlhkost. Tkaniny, které na vaší pokožce po delší dobu zadržují pot, velkou měrou přispívají k tvorbě pupínků nejen na zádech. Ze stejného důvodu byste měli po každém cvičení vyprat svou sportovní podprsenku. A pokud nemáte možnost se hned po fyzické aktivitě vysprchovat, alespoň následujte rady popsané v předešlém bodě a v neposlední řadě si také převlékněte outfit. Ve zpoceném oblečení nikdy nezůstávejte delší dobu, a to ani přesto, že vám tolik sluší!
Žena s akné na zádech detail

5. Ty správné pečující produkty

Přípravků, které léčí akné a jsou zároveň určeny k aplikaci na tělo, není ani zdaleka tolik, kolik si jich můžete vybrat na obličej. To je trochu nespravedlivé, viďte? Ale ani tak nemusíte věšet hlavu. Pokud se vypravíte ke svému dermatologovi, ten vám může předepsat skvělý a fungující preparát. Pravděpodobně bude obsahovat retionidy, které jsou v boji s akné opravdu velice účinné. Přímo na pupínky pak můžete nanášet například Neutrogena Gel pro ošetření pupínků s kyselinou salicylovou Clear & Defend (koupit v e-shopu). 

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít