Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak vyzrát na nepříjemný pot

5 tipů, jak vyzrát na nepříjemný pot

5 tipů, jak vyzrát na nepříjemný pot

29. srpna 2016 od Jah

29. srpna 2016 2 minuty čtení
Připravil/a Jah ve spolupráci s expertem

Horké letní dny bývají ve znamení potu. Víte, jak se vypořádat s nepříjemným pachem? Máme pro vás tipy, díky kterým se budete cítit příjemně.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Když se nechcete potit: Antiperspiranty

Tlumí tvorbu potu. „Obsahují látku zvanou chlorid hlinitý, v koncentraci 12-20 %. Tato látka blokuje kanálky v potních žlázách,“ říká Blanka Žuffová-Kunčová, dermatoveneroložka z olomoucké Polikliniky Agel. Z medicínského hlediska nejsou rozdíly mezi antiperspiranty významné. „Při nákupu nás zajímá spíše subjektivní stránka – například konzistence výrobku a jeho parfemace,“ doplňuje profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.
 

2. Když chcete vonět: Deodoranty

Samotný pot cítit není, typický zápach vzniká až jeho rozkladem bakteriemi. Deodoranty zabraňují jejich množení, tedy chemickému rozkladu potu pomocí antibakteriálních látek. Někdy se do nich pro své antibiotické účinky přidává např. stříbro. „Deodoranty obsahují vonné látky nebo přísady. Neredukují samotnou tvorbu potu,“ vysvětluje doktorka Žuffová-Kunčová.
 

3. Pomůže holení? 

Holení v podpaží nemá na samotné pocení vliv. Na chloupcích v podpaží však pot ulpívá a dochází následně k jeho rozkladu. Proto holení snižuje riziko "charakteristického" zápachu.
 

4. Jídelníčkem k voňavému podpaží

Pach potu ovlivňují aromatické potraviny. Některá jídla nebo jejich složky pak pocení zvyšují. Pozor je třeba dávat zejména na kari, cibuli nebo česnek. „Vliv potravin se nedá zcela paušalizovat. Některé potraviny a pochutiny zvyšují prokrvení kůže – například koření, jako je pepř a paprika. Při jejich požití se můžeme zapotit,“ říká profesor Arenberger.

5. Volte správné oblečení

Vybrat oblečení adekvátně venkovní teplotě je umění. Pomůže nám pravidlo, že se člověk méně zpotí v prodyšných přírodních tkaninách. Nejen při sportu sáhněte raději po savých materiálech a pamatujte, že umělá vlákna pocení zvyšují. Oblečení je dobré často měnit. Přes to všechno je pocení zdravé, např. redukuje tělesnou teplotu. „Pocení dále přispívá k hydrataci rohové vrstvy kůže a pomocí potu se z těla vylučují různé toxické látky,“ doplňuje doktorka Žuffová-Kunčová.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jah ve spolupráci s expertem

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít