Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 potravin, které pomáhají při hubnutí

5 potravin, které pomáhají při hubnutí

5 potravin, které pomáhají při hubnutí

4. ledna 2018 od Pavla Maříková

4. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Urychlete si shazování kil! Víte o tom, že hubnutí můžete podpořit i správným výběrem potravin, které zařadíte do svého jídelníčku? Nejde jen o počítání kalorií, ale také o to, že některé potraviny mohou zrychlovat metabolismus, snižovat chuť k jídlu nebo podpořit spalování tuků. Zjistěte společně s námi, které to jsou, a připište si je na váš nákupní seznam.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Mandle

Ano, nepatří mezi úplně nízkokalorické a nízkotučné potraviny, ale i přesto by ve vaší dietě neměly mandle chybět. Proč? Jsou totiž plné „zdravých“ tuků, které při hubnutí hrají klíčovou roli. Bylo to prokázáno i v jedné světové studii, která sledovala dvě skupiny hubnoucích. Obě skupiny dodržovaly stejnou nízkokalorickou dietu se shodným denním množstvím energie. Jedna z nich však dostávala ke svačině hrst mandlí, zatímco druhá hrst obyčejných slaných krekrů. Na konci sledovacího období měla první skupina více zhublých kilogramů než druhá.

Kromě toho, že mandle podporují hubnutí, pomáhají i snižovat hladinu cukru v krvi a významně se podílejí i na stabilní hladině cholesterolu. Samozřejmě, že nezhubnete tím, že do svého jídelníčku zařadíte balíček pražených a navíc solených mandlí denně. Ale pokud do svého dietního jídelníčku přidáte cca 30 g přírodních, nesolených a nemastných mandlí tak, aby nadmíru nezvyšovaly váš denní příjem energie, můžete být jedině příjemně překvapeni.

mandle


Co na to výživová poradkyně?

Mandle jsou nejen zdrojem zdravých mononenasycených tuků a vlákniny, ale také bílkovin, kterých v denní porci zhruba 30 g získáme z mandlí až 8 g. V redukčním jídelníčku plní bílkoviny nezastupitelnou funkci. Jejich sytivost je předpokladem pro menší chutě na sladké, a tedy i stabilnější hladinu krevního cukru.


Zelený čaj

Milujete chuť a vůni zeleného čaje? Pokud chcete navíc hubnout, tak si můžete gratulovat. Máte v oblibě jednoho z nejúčinnějších povzbuzovačů metabolismu.  Dostatek neslazených tekutin je pro hubnutí klíčové. Zelený čaj navíc pomáhá organismus detoxikovat a snižovat pocit hladu.

Antioxidanty obsažené v zeleném čaji urychlují spalování tuku i kalorií. Některé zdroje dokonce uvádějí, že pokud budete při hubnutí pít 5 šálků zeleného čaje denně, zhubnete až dvakrát více tuku v oblasti břicha. Jediné, na co byste si měli při pití zeleného čaje dát pozor, je jeho konzumace večer – mohlo by se vám totiž snadno stát, že když si ho dáte v šest večer, budete ještě v jednu ráno koukat v posteli do stropu.

zelený čaj


Co na to výživová poradkyně?

Kvalitní sypaný zelený čaj je za předpokladu vypití alespoň tří šálků denně přírodním urychlovačem metabolismu, a je tedy pomocníkem při redukčních dietách. Ale pozor, nic není zadarmo. Abyste tyto účinky skutečně pocítili, musíte zařadit do svého režimu pravidelnou pohybovou aktivitu.


Hořká čokoláda

Milovníci čokolády, máme pro vás skvělou zprávu! Kousek kvalitní vysokoprocentní čokolády několikrát za den vám nejen neublíží, ale naopak prodlouží pocit uspokojení a sytosti po jídle. Také nebudete mít nutkání sníst talíř sladkostí nebo tučných potravin, kdykoliv se před vámi něco dobrého objeví. Hořká čokoláda tedy bezkonkurečně snižuje pocit hladu, ale také potřeby mlsat. A to se při hubnutí určitě hodí. Jaká by ale taková čokoláda měla být? Předně by měla obsahovat minimálně 70 % kakaa a jen minimum cukru. Také byste jí denně neměli sníst více než 10-20 g a ideálně ne najednou, ale v průběhu celého dne.

čokoláda


Co na to výživová poradkyně?

Ne nadarmo se doporučuje hlavní chod končit něčím hořkým. Hořká chuť čokolády znamená pro naše chuťové pohárky potlačení chuti na přídavky a chuti na sladké. Spojte tedy příjemné s užitečným, kostička kvalitní hořké čokolády vám nemůže uškodit.


Káva

Určitě jste již slyšeli o tom, že káva snižuje podobně jako čokoláda chuť k jídlu. Ale věděli jste také, že kofein v ní obsažený zrychluje metabolismus? Kromě toho zvyšuje využití tělesného tuku pro energii , a to díky antioxidační kyselině chlorogenové. Nejlepších účinků kávy dosáhnete společně se cvičením, kdy si dáte cca 30 minut před tréninkem silné espresso.  Zvýšíte tím výdej energie i spalování tuků.  O kávě se v souvislosti s hubnutím mluví velmi často, ať již v dobrém, nebo ve špatném  – většina odborníků se však shoduje na tom, že pokud nepijete litry kávy denně plné cukru a tučného mléka, je její účinek veskrze pozitivní.

káva


Co na to výživová poradkyně?

Káva je nápoj, který je doslova nadupaný antioxidanty a flavonoidními látkami, jež mají převážně prospěšné účinky na naše zdraví. Šálek espressa bez cukru a mléka povzbudí organismus, zrychlí srdeční tep, a tím i cirkulaci krve, a to za cenu jen několika kalorií. Zařadíte-li pravidelně espresso před pohybovou aktivitou, budete mít nejenom více energie a elánu, ale podpoříte i váš metabolismus.   


Jablečný ocet

Pokusíme se vás přesvědčit, že jablečný ocet patří nejen do salátu, ale v případě, že chcete hubnout, se vyplatí ho do jídelníčku zařadit častěji. Podporuje funkci metabolismu, detoxikuje organismus, a dokonce se ukázalo, že mírně dokáže blokovat i trávení cukrů z potravy. Obsahuje významné množství vitaminů skupiny B, z nichž některé se také podílejí na správné rychlosti metabolismu. Pokud chcete jeho účinky vyzkoušet, smíchejte lžíci jablečného octa ve sklenici vody (může být vlažná i studená) a vypijte ráno na lačno. Měl by se zmírnit pocit hladu během dne.

jablečný ocet


Co na to výživová poradkyně?

Kyselá chuť aktivuje trávení. Pakliže každé ráno vypijete sklenici vody s citronem nebo s jablečným octem, nastartujete si metabolismus, který pak bude mnohem flexibilněji a ochotněji reagovat na jídlo během dne.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít