Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 4 tipy na jednoduché velikonoční dekorace na stůl

4 tipy na jednoduché velikonoční dekorace na stůl

4 tipy na jednoduché velikonoční dekorace na stůl

11. března 2022 od Věra Exnerová

11. března 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Věra Exnerová

Velikonoce jsou pro mnohé svátky jara. Vše se začíná zelenat, příroda se probouzí a tak rozhodně nesmí chybět květiny, pastelové barvy a závan čerstvosti. Máme pro vás 4 tipy, jak vytvořit tu správnou velikonoční atmosféru u vás doma.

1. Tip: Osení v míse

Pučení a růst je s jarem neodmyslitelně spjatý. Tradice pěstování osení sahá hluboko do minulosti, kdy si jím lidé připomínali přicházející začátek prací na poli. My si jím ozdobíme stůl.  
1.	Tip: Osení v míse

Co budete potřebovat?

  • osení, které zakoupíte na internetu či v hobby marketu (hledejte žito, pšenici, nebo obilí)
  • mísu, do které budete sázet. Vybírejte takovou, aby se vám hodila k velikonočnímu barevnému ladění
  • zeminu (nemusí být řádná speciální, ale velmi dobrá je ta z krtinců)

Postup:

Do mísy vložte zeminu a posypte osením. Přes semena dejte zhruba 1 – 2 cm silnou vrstvu zeminy, zalijte a dejte na světlé místo. Hlídejte, aby nebylo osení suché, ale ani přelité. Zhruba po dvou týdnech uvidíte výsledky své práce.

Šťavnatě zelená barva vyrostlého osení se báječně hodí k dalšímu dekorování. Můžete do mísy zapíchnout velikonoční Zápich dřevěný dekorační (seženete v prodejnách Teta), nebo položit Křepelky (4 ks) (seženete v prodejnách Teta), které dodají míse roztomilost. Nebo můžete do mísy položit nabarvené velikonoční vajíčka, na které jste použili OVO Práškové barvy na vajíčka (koupit v e-shopu).  Mezi základní barvy patří samozřejmě žlutá, červená, zelená a modrá. Ale můžete kouknout také na trendy OVO Gelové barvy a efekt na vajíčka zlatý třpyt (koupit v e-shopu), které jsou v posledních letech in. A to jak ve zlaté, tak třeba ve stříbrné či měděné barvě.
Tip redakce:
Pamatujte, že osení je třeba vysadit s předstihem asi 2 týdnů. Pokud jste na vysazení zapomněli, většina květinářství osení před Velikonocemi prodává. Takže ho nemusíte pěstovat a můžete ho jen nazdobit…

2. tip: Voskované hyacinty

Kdo by nemiloval jejich omamnou vůni a nádherné květy. Věděli jste, že hyacinty nutně nemusíte pěstovat jen v květináčích? Dokonce je nemusíte ani zalévat! Nevěříte? Ukážeme vám, jak na to!

Postup: 


Zakoupené nerozkvetlé hyacinty vyndejte z květináče a zbavte je zeminy. Dokonale je omyjte a zastřihněte cibulkám kořínky. Ponořte je na ideálně 24 hodin do vody. Tím cibulka nasaje dostatek vláhy a vy hyacint nebudete muset zalévat. Poté cibulky vyjměte, osušte a nechte doschnout, zatím co si budete připravovat vosk.

2.	tip: Voskované hyacinty
Vybírejte svíčky, které mají jarní pastelové barvy. Krásně vypadá například lila barva, kterou mají čajové svíčky Provence (koupit na e-shopu), nebo veselá žlutá Provence Svíčka čajová citrón (koupit na e-shopu). Svíčky vyndejte z kalíšků a vyjměte knoty. Vosk je potřeba rozpustit ve vodní lázni. Do hrnce dejte horkou vodu, do ní vložte menší hrnek a počkejte, než se vosk rozpustí. Do vosku pak ponořte cibulky a odložte je na Q-Clean papír na pečení (koupit v e-shopu), díky tomu se vám hyacint nepřilepí k povrchu. Namáčení cibulek několikrát opakujte, aby byla cibulka celistvě potažena voskem a vynikla i barva vosku.

Tip redakce: 
Povoskovaný hyacint můžete položit volně jako dekoraci, nebo zavěsit na okno. Využití se meze nekladou.

3. Tip: Vyrobte si vázičku 

Kam dát narcisky nebo tulipány? No přeci do vlastnoručně vyrobené vázičky! Za málo peněz udělá hodně muziky. Uvidíte sami… Navíc upcycling je rozhodně v módě.
3.	Tip: Vyrobte si vázičku
Potřebovat budete zavařovací sklenice, nebo sklenice od džusů či přesnídávek. Důkladně je vymyjte a ozdobte látkovou stuhou Flora (seženete v prodejnách Teta), nebo  provázkem Linecon (koupit na e-shopu), který svou čistě bílou barvou dá vyniknout květům. Teď už jen hotové vázičky naplnit vodou a vložit do nich květiny.
 
Tip redakce:
Na vázičky můžete nalepit i staré krajky nebo proužek z juty. Je jen na vás, do jakého stylu chcete vázičky zdobit.

4. Tip: Citronové sušenky

Na závěr tu máme něco, co potěší nejen oko, ale i polechtá chuťové pohárky. Stejně jako k Vánocům patří neodmyslitelně linecké cukroví, k Velikonocům pak sušenky ve tvaru vajíček, zajíčků, nebo kytiček. A zvlášť ty citronové vás uchvátí svou svěží chutí.
4.	Tip: Citronové sušenky

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g másla
  • 2 ks vajec (využijete pouze žloutky)
  • kůru z jednoho citrónu a lžičku citrónové šťávy
  • špetku soli
  • marmeládu na slepení
 

Postup:

  1. Důležité je, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Před strouháním citron důkladně omyjte, nebo kupte ten v bio kvalitě.
  2. Vše smíchejte a vytvořte naprosto hladké těsto, které nechte alespoň 12 hodin odpočívat v lednici v Q-Clean Potravinové fólii (koupit v e-shopu), ta zaručí, že těsto nenasaje pachy z lednice a bude krásné vláčné. 
  3. Po této době si předehřejte troubu na 180 °C, těsto vyndejte z lednice a vyválejte na zhruba 0,5 cm silný plát. Vykrajujte pomocí vykrajovátek sušenky, které pokládejte na plech s Q-Clean Pečícím papírem (koupit v e-shopu). Sušenky pečte do zlatova asi 8 – 10 minut
  4. Vychladlé sušenky slepte marmeládou a zasněžte je moučkovým cukrem.
Tip redakce:
Sušenky můžete slepovat i pomocí čokoládové pomazánky. Zdobit je pak lze cukrovou polevou, kterou smícháte s 
Barvou do potravin (koupit na e-shopu), stejně jako perníčky.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Věra Exnerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít