Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 10 nejčastějších chyb při intimní hygieně

10 nejčastějších chyb při intimní hygieně

10 nejčastějších chyb při intimní hygieně

11. října 2020 od Jana Kantorová

11. října 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

S problémy s intimními partiemi se ženám nesvěřuje snadno – o svědění nebo pálení se prostě nemluví. A tak se zdá, že ženy zvládají intimní hygienu na jedničku. Přesto se ale mohou objevovat problémy, a to jen kvůli několika chybám. Kterým?
Intimní problémy nemusí být způsobeny hned vaginální infekcí. Na vině mohou být jen nevhodná hygiena či používání nesprávně zvoleného spodního prádla. Jaké chyby tedy mohou vyvolat intimní problémy?
 

1. Nesprávné intimky

Slipové vložky potřebuje jednou za čas každá žena. Dodávají pocit svěžesti ve chvílích, kdy se z nějakého důvodu necítíme úplně komfortně. Ale právě některé intimky mohou způsobovat problémy kvůli tomu, že nejsou dostatečně prodyšné. Když už je tedy musíte používat, pak volte prodyšné a neparfémované intimní vložky jako například Discreet Prodyšné intimky Multiform Air (koupit v e-shopu) nebo Carefree Plus Slipové vložky Large (koupit v e-shopu).

2. Špatně zvolené spodní prádlo

Právě spodní prádlo hraje v osobní hygieně poměrně velkou roli, i když by se to na první pohled nemuselo zdát tak podstatné. Důležité je, aby kalhotky nezadržovaly pot a byly prodyšné. Nehodí se proto spodní prádlo ze syntetických materiálů, které navíc mohou citlivou pokožku v intimní oblasti dráždit. Kumulace vlhka a tepla vede k množení bakterií.  Vhodné jsou tedy kalhotky ze 100% bavlny nebo bambusového vlákna. Vyzkoušejte třeba Bellinda Dámské kalhotky Brazilian nebo Breeze, které seženete ve všech prodejnách Teta drogerie v černé, bílé a tělové barvě.
Tip redakce:
Ačkoli je ženy rády nosí kvůli svým partnerům, tanga nepatří mezi kalhotky, které by se měly nosit pravidelně. Hrozí u nich nejen podráždění, ale tím, jak se posouvají, také zanesení bakterií k intimním místům.

3. Zepředu dozadu a ne naopak

Už holčičkám ve školce se říká, aby se po použití toalety vždy utíraly zepředu dozadu. Jde o zásadu, která je hlavní a platí u žen celý život. Utíráním špatným směrem si ženy mohou do intimních partií zanést bakterie.

4. Důkladné očištění

Na očištění intimních partií po toaletě je kromě toaletního papíru nejlepší voda. V ideálním případě bidet nebo sprcha. Nemáte-li tu možnost, pak se vám na cestách nebo jednou za čas mohou hodit vlhčené ubrousky. Ale pozor, vždy používejte jen ubrousky, které jsou určeny pro intimní partie, jako jsou například Ameté Vlhčené ubrousky pro intimní hygienu (koupit v e-shopu).

5. Přílišná hygiena

Jak se říká: všeho moc škodí. A to samé platí také u intimní hygieny. Příliš častá a důkladná hygiena s sebou může přinášet zdravotní problémy. Spolu s těmi špatnými bakteriemi totiž můžete odstranit i ty, které jsou přirozenou součástí vnitřního prostředí. Dávejte proto pozor, kde se při očistě intimních partií omýváte. Vnější okolí intimního ústrojí toto omývání potřebuje, vnitřní prostředí už nikoli. Sprchujete-li se častěji než jednou denně, intimní partie omývejte mýdlem jen jednou, jinak pouze vodou.
 

 

6. Sprchový gel (pouze) na tělo

Možná si myslíte, že je jedno, čím se opláchnete. Důležité přeci je, že to božsky voní. Omyl! Zapomeňte na běžná tělová mýdla a rozhodně se neorientujte podle vůně. Hlavní by pro vás v tuto chvíli mělo být pH. V intimních partiích žen převládá kyselé pH, které může být běžnými mýdly narušeno. Ideální jsou produkty určené speciálně pro intimní hygienu. Například Floré Bylinný intimní gel tea tree & šalvěj lékařská (koupit v e-shopu), který je díky složení určen i pro péči o velmi citlivé ženské partie, protože pokožku zároveň regeneruje a chrání před podrážděním.

7. Při menstruaci o stupínek výše

Menstruace zvyšuje náchylnost k infekcím sama o sobě, když se s ní pak spojí ještě špatná hygiena, intimní potíže mohou nastat velmi snadno. Kromě častějšího sprchování odborníci doporučují také často měnit intimní vložky a tampony a vyhýbat se koupání ve vaně. S tím by mohl pomoci i menstruační kalíšek, u něhož se dobrá hygiena udržuje snadněji.


8. Správný jídelníček pomůže také

Přirozené prostředí intimních partií chtě nechtě narušuje také špatné stravování. A to zvláště nadměrná konzumace cukru a bílé mouky. Dobré tedy je zařadit do jídelníčku dostatek zeleniny, celozrnného pečiva, bílých jogurtů, kefírů a mléčných výrobků.

9. Špatný pitný režim

Svědění, pálení a řezání může být způsobeno také tím, že málo pijete obyčejnou vodu, nechodíte tak často na záchod a moč zadržujete. V moči je pak obsaženo větší množství bakterií, které mohou způsobit zánět močových cest i močového měchýře.


10. Intimní samoléčba

U intimních problémů se většina žen často stydí natolik, že raději sáhne po volně prodejném preparátu z lékárny a pokusí se potíže vyléčit sama. Vždy je ale lepší problém konzultovat s lékařem, který na základě vyšetření doporučí tu nevhodnější léčbu.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít