Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Seriál Dejte pleti pít aneb hydratace pleti v létě, díl 2

Seriál Dejte pleti pít aneb hydratace pleti v létě, díl 2

Seriál Dejte pleti pít aneb hydratace pleti v létě, díl 2

14. srpna 2016 od Eva Suchomelová

14. srpna 2016 8 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Jana Škrletová

Chcete mít krásnou pleť i v létě, kdy slunce žhne, vítr vysušuje a vy už nevíte, jak pleť zavodnit? Inspirujte se stravovacími zásadami starých Číňanů. Certifikovaná terapeutka čínské medicíny Mgr. Jana Škrletová poradí, jak můžete napravit již vzniklé škody, ale také jim předcházet.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Péče o pleť z pohledu tradiční čínské medicíny

Tradiční čínská medicína se na kvalitu pleti a její problémy dívá z pohledu funkce vnitřních orgánů. Ty vytvářejí harmonický systém, jen když spolu vzájemně spolupracují. Zde je pár obecných doporučení, ale protože tradiční čínská medicína klade na první místo individualitu organismu každého člověka, doporučuji v případě přetrvávajících či akutních problémů konzultovat s vaším terapeutem čínské medicíny.

Základem je pitný režim. Jde o množství, ale hlavně o to, CO pijete. Nejvhodnější je čistá voda. Nezatěžuje trávicí systém a měla by tvořit hlavní podíl tekutin, jež během dne vypijete. Na rozdíl od západního pohledu však Číňané doporučují pít vodu teplou, po ránu klidně horkou.

Nedostatečnost plic

Čínská medicína spojuje kůži tradičně s orgánem plic. Jsou-li plíce zdravé, pokožka je pevná, pružná a dostatečně hydratovaná. Podle starých čínských mudrců se harmonie plic a kůže také podílí na silné obranyschopnosti organismu. Mnoho z nás má ale svou energii plic oslabenou z více důvodů. Přispívá k tomu nevyvážená životospráva. Na funkci plic má dokonce velký vliv třeba smutek. Stačí, aby se sešlo víc těchto vlivů dohromady nebo aby byl některý z nich extrémně silný, a pokožka ztratí svou pružnost, je sušší a bez lesku. Dalšími jevy, které nás mohou varovat, že plíce nejsou v pořádku, je třeba nadměrné pocení, častá napadení virózami, sucho v krku nebo třeba tenké vlasy. 

Co pomáhá?

Pramení-li vaše suchá pokožka z nedostatečnosti plic (nejste-li si jisti, poraďte se s terapeutem TCM), zařaďte do pitného režimu i jablečnou šťávu, která je svou povahou osvěžující a zvlhčující. Výborně poslouží také při těžkých ránech po prohýřené noci plné alkoholu.

Cítí-li se člověk spíše jako „horký“ typ, který při letních vysokých teplotách přímo trpí, může vyzkoušet šťávu hruškovou. Ta má nejen svěží, ale i ochlazující povahu. Mezi vhodné potraviny v tomto případě patří mrkev, zelí, hruška, meruňka, jahody, bílé hrozny, jáhly, kachní maso, fíky, arašídy. Naopak vyhnout byste se měli alkoholu, ostrým jídlům, kávě, skořici nebo také česneku

Nedostatek „krve“ jater

Suchá pokožka může signalizovat i takzvaný nedostatek krve jater. Ne, nelekejte se, neznamená to, že by v těle proudilo méně krve. Jedná se spíš o její kvalitu. Další příznaky, podle kterých to můžete poznat, jsou kromě suché pokožky i suché vlasy, rozmazané vidění či mžitky před očima, bledá pleť, mravenčení či necitlivost končetin, u žen slabá menstruace. Tzv. „slabá“ krev může vzniknout po nadměrném fyzickém vypětí (intenzivní rekreační nebo vrcholový sport, porod) a také v dnešní době při tolik skloňovaném a téměř všudypřítomném stresu.

Vhodné menu

Jak ale z tohoto začarovaného kruhu ven? Pití čisté vody platí i v tomto případě. Z ovocných šťáv je vhodná šťáva z červených hroznů, jež je termodynamicky neutrální, a hodí se tedy jak pro lidi zimomřivé, tak pro horkokrevné. Dále třešňová šťáva – ta už je ale vhodnější pro zimomřivé osoby, mírně totiž zahřívá. Pozor! Nejde o to, zda vypijete šťávu pokojové teploty, či s ledem. Tradiční čínská medicína řadí potraviny do skupin podle jejich vnitřní termodynamiky. Z potravin můžete zařadit špenát, brokolici, rajčata, hrozny, červenou řepu, vejce, dýni, obiloviny, vepřová játra, hovězí a krůtí maso. Je nezbytné vyřadit či alespoň omezit tučné a smažené pokrmy, mléčné výrobky, kávu a alkohol

Pro všechny platí, že...

Koncentrované šťávy rozhodně řeďte vodou a pijte je v přiměřeném množství (do 3 dcl denně). I tady ale platí zásada vyvážené stravy a zdravého selského rozumu. Nadužívání jakékoliv potraviny je nevhodné a po čase se odrazí na stavu zdraví.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Jana Škrletová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Jana Škrletová
Certifikovaný terapeut TCM
11
"Práce není jakákoliv činnost, ale jen ta, která mění svět."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít