Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Strobing – vytvarujte kontury svého obličeje bez námahy

Strobing – vytvarujte kontury svého obličeje bez námahy

Strobing – vytvarujte kontury svého obličeje bez námahy

30. srpna 2017 od Karolína Hornová

30. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Strobing je technika, díky které můžeme snadno vytvarovat svůj obličej pomocí rozjasňovače. Bez složitého konturování a spousty speciálních produktů. Make-up artistka Lucia Hrušková Gibodová radí, jak na to.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Optické tvarování obličeje je založeno na schopnosti barev, respektive jejich odstínů, působit plasticky. Zvýrazňování kontur obličeje a jejich optické „přenášení do popředí“ – to je to, oč tu běží. Konturování a strobing (což je vlastně takové konturování naruby) má kořeny v líčení divadelních herců. A možná se budete divit, že nejde o žádnou novinku, ale naopak znovu objevený, léty prověřený postup. Strobing je jednodušší a rychlejší než konturování – čtěte dál a posuďte samy.


Technika z předminulého století

„Jednou jsem v Paříži zaslechla, že vizážista – nebo tehdy spíše maskér – Sarah Bernhardtové (1844 – 1923) nalíčil stříbřenkou hereččiny lícní kosti, hřbet nosu a oblast nad horním rtem. Odpověděl tak na její stížnost, že horní řady diváků vidí její obličej jen jako placku,“ vypráví makeup artistka Lucia Hrušková Gibodová a dodává: „Takže v této době hledejme počátek strobingu. Ostatně, když vezmeme pozdější dobu a budeme čerpat z hudby a tance – zde hrají světla a stíny veledůležitou roli.“

Strobing – vytvarujte kontury svého obličeje bez námahy


Za poslední tři čtyři roky se technika strobingu usadila na předních příčkách oblíbenosti v líčení. „Každá žena se jí chytla spíše než contouringu – než aplikovat na obličej tmavé barvy, je přece jen jednodušší použít k vytvarování světlé, lesklé perletě,“ vysvětluje vizážistka. Je to navíc technika, která se skvěle hodí na opálený obličej po létě, který už další bronz v podobě tmavších odstínů nepotřebuje.


Jak na strobing?


Strobing – vytvarujte kontury svého obličeje bez námahy

1.     KROK - PŘÍPRAVA PLETI

„Úplně na začátku musí být krásná vrstva make-upu, zvoleného podle barvy pleti vašeho obličeje a hrudníku,“ radí Lucia. To je její malý trik – pleť na krku je totiž vždy trochu světlejší. Make-upem zcelíte tón pleti.


2.     KROK - NANESENÍ KOREKTORU A FIXACE

Následně pod oči a víčka nanesete korektor, jejž zafixujete a sjednotíte transparentním pudrem, který nakonec použijete i k zafixování make-upu na celém obličeji. „Transparentní pudr je jen fixační a nebarví, a je tak jedno, v jakém období ho použijete,“ vysvětluje vizážistka. Sáhnout po něm můžete v zimě, ale i tehdy, jste-li opálené po létě.


3.     KROK - LÍČENÍ

Dotvarujete obočí a nanesete tvářenku na líčka či případně nalíčíte oči tak, jak jste zvyklé. Základ pro práci s rozjasňovačem je hotov.


4.     KROK - STROBING

„Pro začátečníka doporučuji zvolit pudrovou formu,“ radí Lucia Hrušková Gibodová a pokračuje: „Další poučkou může být, že budete mít v ruce zrcátko, budete točit hlavou zprava doleva a shora dolů a při tom sledovat, jak na váš obličej dopadá světlo. Až se u spánku a lícní kosti objeví ‚světýlko (ploška, která světlo odráží nejvíc), nanesete na ni štětcem perleťový rozjasňovač a zkopírujete její tvar,“ vysvětluje Lucia. Základem strobingu je zachytit světlo, které za normálních okolností na tvář dopadá. „Nejpřirozeněji strobing působí v oblasti spánků a v horní části lícních kostí - těsně pod nimi,“ upřesňuje vizážistka.


Chyby s rozjasňovačem: Pozor na oční okolí

A čeho se naopak vyvarovat? „Pozor, rozjasňovač nenanášejte pod oko – to pak vypadá jako mastný flek,“ varuje Lucia. „Mladší dívky si mohou dovolit nanést rozjasňovač na hřbet nosu – my ženy spíše máme tendenci tuto partii stále pudrovat, protože se nám nos spíše leskne. Od 35 let výše se tak strobingu v oblasti nosu asi spíše vyhneme – možná kromě období dovolené,“ směje se Lucia.

Upozorňuje na dobu, kdy bývá pleť odpočatá a bronzová od sluníčka. Pokud chcete opticky zvětšit ret, aplikujte rozjasňovač i nad něj. „Opravdu ale velice opatrně – jen na konturu rtu,“ dodává odbornice.

Strobing – vytvarujte kontury svého obličeje bez námahy

Lucia Hrušková Gibodová upozorňuje na fakt, že jakýkoli kosmetický trend rozpoutá „lavinu“ produktů, které zavalí pulty drogerií. „Na trhu se hned objeví padesát druhů rozjasňovačů a strobingových pudrů. Pro začátek radím – vyvarujte se jejich tekutých forem. Rychle zasychají na obličeji a jsou vhodné spíše pro zkušenou ruku nebo profesionální práci,“ radí odbornice a pokračuje:

„Mastný produkt v kelímku je ideální pro nanášení prsty, ale chce to čas a práci se zrcátkem.“ Práce s tekutým i mastným krémovým rozjasňovačem vyžaduje důkladnou kontrolu, zda hranice mezi ním a make-upem není příliš ostrá. Je to „prohřešek“, který se občas přihodí i celebritám a výsledek rozhodně nevypadá dobře. „Proto je u těchto dvou produktů vhodné přepudrovat obličej až po jejich nanesení,“ radí Lucia.

Strobing – vytvarujte kontury svého obličeje bez námahy


Sahejte po přirozených barvách rozjasňovače

Pro začátečnice doporučuje použít ke strobingu o 1 až 2 odstíny světlejší tuhý pudr. Vyzkoušet můžete i jemně, přirozeně zbarvený a ne příliš lesklý rozjasňovač, který má podobnou konzistenci jako tvářenka nebo bronzer, nanáší se známým způsobem, ale pouze na jiné partie obličeje. „Pozor dejte na namodralé a nafialovělé odstíny. Budou vypadat přesně tak jako v krabičce. Pak na moc žluté a ostře růžové odstíny. Nikdy neprohloupíte nákupem světle béžového odstínu s perletí v barvě spíš do máslova,“ říká Lucia Hrušková Gibodová a přidává jednoduchou radu na závěr, která vám pomůže vybrat správný odstín: „Postačí vám dobré světlo a zdrcadlo. Lesk ve vaší tváři, který uvidíte, má přesně tu přirozenou barvu, která se bude hodit pro vaši tvář.“
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucia Hrušková Gibodová
Make-up artist
1444
"Všichni jsme krásní… a všichni mohou být krásní."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít