Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Rozlučte se s knírkem! Zn.: Napořád

Rozlučte se s knírkem! Zn.: Napořád

Rozlučte se s knírkem! Zn.: Napořád

26. listopadu 2018 od Jana Kantorová

26. listopadu 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Ochlupení nad horním rtem, jak nazývají ženský knírek odborníci, trápí mnoho žen. Proč se objevuje? A jak se s ním jednou provždy vypořádat? My to víme!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pro některé ženy, zvláště ty tmavovlasé, je boj s knírkem a jeho depilace každodenní záležitostí. Přestože je růst chloupků na horním rtem a někdy i na tvářích v podstatě přirozený, nejde o příliš estetickou záležitost. Většina žen tak sahá po různých možnostech, jak nevzhledný „knírek“ odstranit. Nejlépe napořád. Jde to ale vůbec? To jsme se pro vás pokoušeli zjistit.


Dámský knírek a genetika

Zdá se to nefér – jsou ženy, které nemají nad rtem ani jeden chloupek, a pak takové, které voskem trhají tmavé chloupky obden. Je to jen dojem! Ochlupení nad horním rtem mají totiž opravdu všechny ženy. Záleží ale na fototypu, jak bude onen pověstný „knírek“ vidět. Ženy s tmavýma očima a vlasy budou mít pravděpodobně výraznější chloupky (a to po celém těle) než světlé fototypy.

Co za to může:
  • věk: četnost chloupků v obličeji přibývá také s rostoucím věkem a nejvíce se takové přibývání začíná projevovat kolem čtyřicítky; zatímco na rukou a nohou chlupy řídnou, může se objevit větší ochlupení právě nad horním rtem a na tvářích,
  • hormony: nadměrné rašení knírku se může projevit v těhotenství, jak kolísá hladina hormonů v těle, může také souviset s onemocněním štítné žlázy,
  • dědičnost: některým ženám bylo do vínku dáno větší ochlupení než jiným,
  • vedlejší účinky: někdy se více chloupků objevuje v souvislosti s užíváním některých léků.

Tip redakce:
Ženám obecně není doporučováno holit si knírek žiletkou. Ani ne tak kvůli mýtům, že po holení rostou chloupky více. Jen se podívejte do podpaží nebo na
nohy holené žiletkou. Chloupků je stejně, ale objevuje se pichlavé strniště. Stejně tak mohou chloupky zarůstat a pleť může být podrážděná. A to nechcete mít na tváři, že ne?pinzeta

4 způsoby, jak odstranit dámský knírek

1. Stará dobrá pinzeta

Možností, jak se nevzhledného knírku můžete zbavit, je hned několik. Nejstarším, ale asi zároveň nejpracnějším způsobem je vytrhávání chloupků pinzetou. Zkuste třeba Sally Hansen Pinzeta se šikmou špičkou a komfortním  držadlem (koupit v e-shopu), který zajistí precizní manipulaci. Kromě kvalitní pinzety ale potřebujete i přibližovací zrcátko a hlavně dobré osvětlení. Hodí se pro ženy, které mají jen pár chloupků a tak jim tato procedura nezabere celý den.


Výhody:

  • čím častěji se takto poctivě chloupky odstraňují, tím jsou řidší a tenčí,
  • nejlevnější metoda: stačí koupit jen kvalitní pinzetu.


Nevýhody:

  • jde o zdlouhavou a také poměrně bolestivou proceduru.

BioEpil depilační cukrová pasta2. Cukrujte

Cukrová pasta je skvělý epilační prostředek. Díky tzv. sugaringu se můžete velmi rychle a účinně zbavit otravného knírku až na celý měsíc. Zkuste Purity Vision BioEpil depilační cukrovou pastu (koupit v e-shopu), která je čistě přírodní a obohacená o bylinné extrakty pro snadné a šetrné odstranění chloupků. 


Výhody: 

  • odstranění chloupků je možné provádět doma,
  • jde o poměrně bezbolestnou proceduru,
  • pořízení cukrové pasty není příliš drahé,


Nevýhody:

  • první proceduru je lepší absolvovat u odborníka, aby nedošlo ke zbytečným zraněním,
  • aplikaci cukrové pasty je potřeba nacvičit – může dojít k podráždění, ke spálení apod.

voskové pásky3. Voskově hladká

Epilace voskovými pásky určenými na partie obličeje je velmi rychlá. Chloupků se tak lze zbavit na poměrně dlouhou dobu (někdy až na 4 týdny). Vyzkoušet můžete třeba Veet Vet Easy-Gel Voskové pásky na obličej pro citlivou pokožku a ubrousky (koupit v e-shopu) nebo Strep Crystal Voskové proužky na obličej a citlivé partie (koupit v e-shopu).


Výhody:

  • voskové pásky můžete bezpečně používat doma, jejich používání je snadné a intuitivní,
  • příznivá cena.


Nevýhody:

  • nehodí se pro ženy s citlivou pokožkou, ošetřovaná místa mohou být delší dobu podrážděná, rudá,
  • nesprávným zacházením může dojít ke zranění – např. strhnutí kousku kůže,
  • u některých žen používání vosku způsobuje vznik pigmentových skvrnek.


4. A co takhle krém?

Diskrétně a bezbolestně lze knírek odstranit pomocí depilačních krémů. Je ale nutné hledat produkty určené přímo na citlivou pleť obličeje a striktně dodržovat postup na obalu. Depilační krém chloupky naruší a pak je lze snadno odstranit špachtličkou, kterou najdete přímo u krému. Zkuste třeba Strep Depilační krém pro depilaci tváře a oblasti bikin s arganovým olejem (koupit v e-shopu) nebo Strep Opilca Depilační krém měsíček a vilín (koupit v e-shopu).


Výhody:

  • jednoduchá manipulace: stačí krém jen nanést a nechat pár minut působit,
  • bezbolestná procedura,
  • nízká cena depilačních krémů.


Nevýhody:

  • nejde o dlouhodobé odstranění chloupků. Působí jen povrchově, a proto se chloupky brzy vracejí na původní místo,
  • obsažené látky mohou podráždit pleť,
  • může dojít k zarůstání chloupků.

Tip redakce:
Existují také bělicí krémy, které odstraní z chloupků tmavý pigment, aby nebyly tak viditelné. Při jeho použití záleží na odstínu pleti. Na tmavších nebo opálených ženách by mohl takový vybělený knírek ještě více vyniknout.

laserová epilace

Jak se zbavit knírku u žen navždy?

Mezi nejúčinnější metody v odstraňování chloupků v obličeji patří rozhodně laserová epilace, fotoepilace nebo epilace ultrazvukem. Tedy metody, které se provádějí v salonech pod dohledem zkušených odborníků. Jejich nevýhodou je vyšší cena, ale odměnou je trvale hladká tvář. „Epilace pinzetou, epilačním strojkem či voskem je sice dlouhodobá, nikoli však trvalá. Pro eliminaci chloupků na obličeji je ale strojek nevhodný, práce s pinzetou zdlouhavá a použití vosku bolestivé a pro jedince s citlivou pokožkou dráždivé. Jednou z nejoblíbenějších a nejšetrnějších metod trvalé epilace je laser nebo IPL, tedy tzv. intenzivní pulzní světlo,“ vysvětluje Mgr. Petra Řehořková, MBA, zakladatelka Kliniky Petra Clinic. Podle odbornice zmizí po 4-6 ošetřeních IPL 75-95 % všech chloupků. 
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

5 komentářů k článku
Teta drogerie 30.ledna 2019
Dobrý den, metody odstranění chloupků nad horním rtem jsou individuální pro každého. Je potřeba některé metody vyzkoušet a přijít na to, která z nich nejlépe vyhovuje právě Vám.
Lenka Sobková 9.prosince 2018
Souhlasím s prvním komentářem. Bohužel nic nového jsem se nedozvěděla.
Ženy bojující s knírkem uvedené metody znají. Ani mně laser nepomohl. V období 15ti let jsem absolvovala tři etapy pokusů o trvalé odstranění - pokaždé cca 5-7 ošetření. Na čas pomohlo (měsíc-dva), ale zřejmě hormonální nerovnováhu nevyřeší. Na chemikálie jsem citlivá. Zbývá stará dobrá bolestivá pinzeta, při dorůstání strniště.
Jinak popis metod odpovídá.
Irena Přibylová 5.prosince 2018
Hmm..takže nic objevného, ženy bojující s chloupky samozřejmě uvedené metody znají...a to propagování ipl a laserové depilace je taky dost hrozný..na laseru jsem byla před patnácti lety, dělala mi jí přímo doktorka a skončila jsem s popálenou kůží a alergickou reakcí...ovšem chloupky to ani nevystrašilo...ipl depilátor jsem si koupila a po třech letech chloupky neubyly zato přibylo černých pih....navíc ipl ani laser v žádném případě nejsou trvalé, obvzlášť, pokud jde o hormonální záležitost...
Eliška Šilpochová 4.prosince 2018
Přistupuji k volbě bělícího krému, kterou jsem zvolila já. Tato možnost je bezbolestná a světlá barva vydrží hodně dlouho. Bělicí krém lze zakoupit v některých lékárnách, které tyto krémy míchají. Stačí krém nanést na noc na obličej a ráno je pleť bez knírku.
Stačí zakoupit jeden kelímek bělicího krému a ten vydrží až 3/4 roku.
Jarmila Ransdorfová 4.prosince 2018
Dobrý den, no jo chloupky na obličeji,vím o čem to je,každý den ráno pracuje pinzeta a trhá a trhá, je to nespravedlivé, ať rostou ale jen mužům ne? Přeji hezký den, Jarmila

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít