Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak na zubní kámen: 6 tipů, jak mu předcházet a jak se ho zbavit

Jak na zubní kámen: 6 tipů, jak mu předcházet a jak se ho zbavit

Jak na zubní kámen: 6 tipů, jak mu předcházet a jak se ho zbavit

2. února 2024 od Dana Grófová

2. února 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Dana Grófová

Čistíte si zuby poctivě a pravidelně, a přesto vás trápí zubní kámen? Možná děláte při péči o svůj chrup někde chybu. Přečtěte si náš článek a zjistěte, co můžete v boji se zubním kamenem ještě vyzkoušet.

Co je zubní kámen a jak vzniká?

Zubní kámen je vlastně mineralizovaný zubní plak, který se ukládá na povrchu zubů.
Zubní kámen se nejčastěji vyskytuje ve špatně dostupných místech, jako jsou mezizubní prostory, vnitřní strana zubů nebo těsně nad dásní či pod ní. Rozhodně ho nepodceňujte, může vám způsobit řadu potíží. Patří k nim:  
Infekční zánět může vést až k parodontóze a následné ztrátě zubů. Proti parodontóze a na problémy se záněty a krvácením dásní zkuste Parodontax Whitening zubní pasta (koupit v e-shopu).
 

Jak vypadá zubní kámen?

Většinou ho můžete vidět jako nános žluté či hnědožluté barvy na zubech, které nejsou dobře vyčištěné.
 

Zubní kámen pod dásněmi

Zubní kámen pod dásní je černý, černohnědý až černozelený a je tvrdší, Tento černý zubní kámen je tenčí než ten běžný, který vidíte na zubech.

Příčiny vzniku zubního kamene

Zubní kámen vzniká ze zubního plaku, který zůstává na zubech při nedostatečné ústní hygieně. Následně dochází k jeho mineralizaci čili ztvrdne. Zubní plak je měkký, lepivý zubní povlak tvořený slinami, zbytky potravy, bakteriemi ústní dutiny a jejich produkty.
 
Na vznik zubního kamene má vliv i koncentrace a složení slin či jejich nedostatečné množství. A samozřejmě záleží na celkovém stavu organismu. Dalšími faktory, které ovlivňují tvorbu zubního kamene, jsou:
 
  • nedostatečná nebo nesprávná každodenní dentální hygiena,
  • malé mezizubní prostory (které vyžadují větší šikovnost a důslednost při čištění),
  • nadměrná konzumace cukrů a nezdravých potravin,
  • kouření.

Jak odstranit zubní kámen?

Při nedostatečné hygieně úst se zbytečně vystavujete riziku vzniku zubního kamene a následně i vzniku zubního kazu či zánětu dásní. Na zubní kámen už je vaše další péče krátká – zubní kámen je pevně přichycen k povrchu zubu či jeho kořenu a jeho odstranění je poměrně namáhavá práce a je potřeba absolvovat dentální hygienu nebo jeho odstranění u zubního lékaře.
 

Jak odstranit zubní kámen doma?

Možná jste někde slyšeli, že na zubní kámen zabírá kyselina citronová (kterou najdete třeba v citronu a dalších citrusech) nebo ocet, to ale rozhodně nezkoušejte – citron totiž sklovinu poleptá, nebo ji dokonce odstraní, a zuby tak budou mnohem náchylnější k tvorbě kazů. Odstranění zubního kamene sodou je podobně populární způsob, ale ani ten nedoporučujeme, jelikož tak dochází k abrazi zubů a jejich poškození. 
 
Zubní kámen se pevně usazuje na zubní sklovině, a proto ho doma nezkoušejte odstraňovat sami! Mohli byste si totiž nenávratně poškodit zubní sklovinu. Proto nechte odstranění zubního kamene vždy na odborníkovi.

Jak předcházet vzniku zubního kamene?

1. Důkladná ústní hygiena

Základem prevence tvorby zubního kamene je každodenní důkladné čištění zubů i mezizubních prostor. Používejte měkký kartáček, kterým jemně a účinně odstraníte plak ze zubů. Účinnými bojovníky se zubním kamenem jsou zejména mezizubní kartáčky a zubní nit. Mezizubní kartáčky volte vždy podle velikosti mezizubních prostor
 
Doporučujeme si také pořídit Dentamax Medical Jednosvazkový zubní kartáček ultra měkký (koupit v e-shopu), který je perfektní k dočištění těžko dostupných míst a jímž zuby zároveň vyleštíte.

2. Používejte ústní vodu

Po každém čištění ústa důkladně vyplachujte ústní vodou, která vám zaručí svěží dech, pomůže s likvidací bakterií, a tím přispěje i k eliminaci zubního plaku a následně vzniku zubního kamene.
 
Tip redakce: 
Herbadent Original Ústní voda z bylin (koupit v e-shopu) obsahuje 7 léčivých bylin, díky nimž poskytuje komplexní ochranu ústní dutiny.

3. Vyměňujte kartáček

Pravidelně vyměňujte svůj zubní kartáček za nový. Jeden kartáček nepoužívejte déle než 3 měsíce a vyměňte ho i dříve v případě opotřebení nebo vždy po překonání nějakého akutního infekčního onemocnění.

4. Posilujte zubní sklovinu

Zubní pasta slouží nejen jako prostředek pro příjemnější zážitek z čištění a osvěžení dechu, ale díky obsahu fluoridu i zpevňuje zuby. Odolná sklovina je lépe chráněna před vlivem kyselin, které produkují bakterie a které způsobují zubní kaz. Postižené části zubní skloviny dokáže remineralizovat Elmex Caries Protection fluoridová zubní pasta (koupit v e-shopu), která tím efektivně předchází tvorbě zubního kazu.

5. Vyzkoušejte barvicí tablety

Zkontrolujte si správnost odstranění zubního plaku pomocí barvicích tablet na indikaci plaku. Obarvením zviditelníte zbylý zubní plak na místech, která jste během čištění zanedbali. Díky tomu se naučíte čistit zuby dokonaleji.

6. Pravidelně navštěvujte zubaře

Pravidelně navštěvujte zubního lékaře a dentální hygienistku, kteří vám na základě prohlídky dokážou poradit, jak často je pro vás dobré chodit na odstraňování zubního kamene. Běžná frekvence je 1× za půl roku. Někomu však stačí zákrok podstoupit jen jednou za rok a někdo na něj musí chodit naopak častěji, třeba jednou za čtvrt roku.
Tip redakce:
Pokud trpíte na tvorbu zubního kamene, pořiďte si ústní sprchu, která je velmi efektivní při čištění mezizubních prostor.

 
 

Přečtěte si také:

Foto: Shutterstock.com

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít