Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Proč je vám cítit z úst? 4 překvapivé důvody

Proč je vám cítit z úst? 4 překvapivé důvody

Proč je vám cítit z úst? 4 překvapivé důvody

11. dubna 2021 od Vanda Vízková

11. dubna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Problém, který je neviditelný, ale rozhodně ne zanedbatelný. Mnoho lidí o něm možná nemělo ani tušení, ale nošení roušek a respirátorů jim ho odhalilo v plné síle. Pokud pečlivě dbáte na ústní hygienu, možná si lámete hlavu, proč je váš dech i přesto nepříjemně cítit. Tady je několik důvodů, o kterých jste možná neměla ponětí a které ve zvýšené míře trápí právě ženy.

1. Vynecháváte snídani

Než vyběhnete z domu do práce, dáte si k snídani sotva šálek kávy nebo ani to ne? Pak vězte, že právě to může být důvodem, proč s vámi ostatní mluví z dostatečné vzdálenosti. Káva ani čaj k snídani nestačí – teprve žvýkáním jídla přivedete k činnosti své slinné žlázy. Ty pak začnou produkovat dostatečné množství slin, které ve vašich ústech zabrání množení bakterií zodpovědných za nevábně zavánějící dech.
Ranní spěch
Tip redakce:
Nemusíte si ráno chystat opulentní snídani, ale zakousněte třeba
Bombus Tyčinku Protein 30% Vanilla & Crispies (koupit v e-shopu). Je výborná, plná bílkovin, bez přidaného cukru a stihnete ji sníst i ve spěchu.

2. Držíte diety

Kromě podrážděnosti a únavy může být doprovodným znakem držení diet také zápach z pusy. V případě, že z jídelníčku vyřazujete cukr, jako například při ketodietě nebo Atkinsonově dietě, spaluje vaše tělo tuky – při tomto procesu se ale uvolňuje keton, který způsobuje zapáchající dech. Velkým dietním hitem je také přerušovaný půst, neboli intermittent fasting, založený na tom, že několik hodin vůbec nejíte. Stejně jako při vynechání snídaně, popsané v předchozím bodě, pak dochází k zápachu z úst způsobenému nečinností slinných žláz a množením bakterií v ústech.
Tip redakce:
Nemusíte si vybírat, jestli budete štíhlá, nebo budete mít svěží dech. Dvakrát denně můžete vypláchnout ústa např.
DentaMax Ústní vodou Micellar (koupit v e-shopu). Kromě toho si do kabelky pořiďte ústní sprej, který vám v případě potřeby dech ihned osvěží.

3. Špatný pitný režim

Nejen jídlo, ale i pití má vliv na to, jak bude váš dech cítit. Pokud pijete málo, máte sucho v puse a důvodem špatného dechu je právě toto. Pokud pijete hodně, a přesto zápachem z úst trpíte, zkuste se zamyslet nad tím, jaký typ tekutin přijímáte. Je váš pitný režim složen i z několika káv? Káva obsahuje kyseliny, které podporují množení bakterií způsobujících zápach v ústech. Zkuste kávu vysadit nebo aspoň snížit počet denně vypitých šálků. Také sladké šťávy nebo džusy mohou stát za špatným dechem. Obsahují spoustu cukru, který ulpívá na zubech a představuje báječnou živnou půdu pro bakterie.
Žena pije vodu s citronem
Tip redakce:
Žádnou paseku v žaludku ani v ústech vám neudělá čistá voda, třeba
Rajec Pramenitá voda nesycená (koupit v e-shopu). Snažte se vodou nahradit většinu ostatních nápojů. Pokud vám připadá „neslaná nemastná“, přidejte do džbánu s vodou několik koleček okurky, pár kapek citronu nebo lístky máty. Získá osvěžující příchuť, která neohrozí mikroflóru vašich úst ani případnou dietu.

4. Berete léky na deprese

Počet lidí, kteří bojují s depresemi, každý rok stoupá. Zvláště ženy, které jsou pod velkým tlakem, aby v práci podávaly stejné výkony jako muži, měly perfektní domácnost a bezchybný zevnějšek, se vlivem těchto okolností stále častěji propadají do psychických problémů. Uplynulý rok, kdy musely k tomu všemu přidat ještě zajištění výuky a péči o děti v době uzavření škol, situaci mnohých rapidně zhoršil. S tím souvisí užívání antidepresiv, která psychické problémy tlumí. Málokdo už ale ví, že jejich silným vedlejším účinkem je také suchost v ústech. A ta, jak známo, k zapáchajícímu dechu velmi přispívá.
Braní antidepresiv
Tip redakce:
Zkuste do svého pitného režimu zařadit
Teekanne Bylinnou směs Spánek a nervy (koupit v e-shopu). Kromě toho, že podpoříte svou duševní pohodu, zvýšíte také příjem tekutin, což zápach z úst tlumí.

TIP: Všechny produkty pro udržení svěžího dechu – od pomůcek pro dokonalou zubní hygienu přes nápoje pro vyvážený pitný režim po zdravé potraviny – najdete v prodejnách i na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít