Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pomoc, mám lišej kolem úst! Jak se ho zbavit?

Pomoc, mám lišej kolem úst! Jak se ho zbavit?

Pomoc, mám lišej kolem úst! Jak se ho zbavit?

16. ledna 2021 od Vanda Vízková

16. ledna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Kde se vzalo, tu se vzalo – zarudlé svědící ložisko na tváři a vy nevíte, co s ním. Je to pouze onen lidově nazývaný lišej, nebo vás trápí vážnější kožní onemocnění? Co ho vyvolalo a jak se ho zase rychle zbavit?
Občas můžeme být i vděční, že se nošení roušek stalo běžnou součástí našich životů. Dokážou totiž ledacos nehezkého zakrýt. Na druhou stranu právě ony můžou být důvodem, proč k různým nežádoucím změnám na pleti dochází. Pleť se pod nimi zapařuje, více se mastí a znečišťuje a občas také zareaguje nějakým nečekaným projevem – třeba tzv. lišejem v okolí úst. Kdy a jak pleť ošetřovat doma a kdy už se raději svěřit odborníkovi?

Lišej

Jako lišej se mezi lidmi označuje ohraničené zarudlé ložisko, které bývá pokryto šupinkami kůže nebo drobnými pupínky a občas nás svědí. Nacházet se může kdekoli na těle, ale nejvíce se s ním setkáváme na obličeji. Často s ním bojují maminky malých dětí, u kterých lišeje vznikají jako reakce na olizování okolí rtů (nebo slintání), na rýmu neustále tekoucí z nosu nebo na neosušené slzy v kombinaci s chladným počasím. U nás dospělých nejsou příčiny tak zjevné – může se ale také jednat o zapařeniny pod rouškou, špatnou hygienu nebo naopak přehnanou péči o pleť či o její podráždění nějakou cizorodou látkou.

Pokud není původ lišeje závažnější, měli bychom si vystačit s domácí péčí. Je třeba:

  • pleť jemně, ale důkladně čistit, třeba Neutrogena Curcuma Clear Čisticí pěnou s kurkumou (koupit v e-shopu), která zklidňuje namáhanou pleť se sklonem k tvorbě pupínků,
  • nepoužívat dráždivé pleťové přípravky, zejména ne ty s alkoholem,
  • používat pouze kosmetiku určenou pro citlivou pleť,
  • pokud jsou zasaženy rty a jsou suché a popraskané, mazat je velmi často balzámem na rty.
Tip redakce:
K péči o pleť s lišejem vyzkoušejte třeba
Mixa Bohatý výživný krém s pupalkovým olejem Extreme Nutrition (koupit v e-shopu). Pupalkový olej a další hydratační složky napomáhají při budování ochranného filmu. Jsou tudíž vhodné na podrážděnou, zarudlou a šupinatou pokožku. Suché rty ošetřujte osvědčeným tradičním Jelením lojem Originál Pomádou na rty placenta (koupit v e-shopu).

Mykóza

Pokud dodržujete všechna doporučení výše a „lišej“ stále nemizí, je možné, že se o obyčejný lišej nejedná. Stejně se na pleti totiž může projevovat i mykóza vyvolaná působením kvasinek nebo hub. Mykózou se můžete nakazit nebo si ji přivodit – miluje vlhké a teplé prostředí, takže například klima pod rouškou je pro mykózy ideální živnou půdou. Pány dokáže potrápit třeba ve vousech, které neumožňují provádět tak důkladnou hygienu jako na zbytku obličeje.

Co pomáhá na mykózy?

  • Výrazně omezit konzumaci cukrů, které jsou pro plísně zdrojem výživy.
  • Smíchat jedlou sodu s vlažnou vodou a postižené místo vzniklou kašičkou na cca 3 minuty namazat. Měla by vám ulevit od svědění a plíseň připravit o podmínky k existenci.
  • Po poradě s lékárníkem zakoupit v lékárně krém obsahující clotrimazol, který účinně likviduje široké spektrum plísní a problematická ložiska jím ošetřovat, dokud nevymizí.
Tip redakce:
První pomoc si můžete poskytnout pastou vytvořenou ze zmiňované
Tip Line Jedlé sody (koupit v e-shopu). S vysazením cukrů ze stravy můžou přijít těžké chvilky. Překonat je, a přesto vydržet bez cukru vám pomůžou např. Biopekárna Zemanka Datlové bio sušenky s citronovým olejem (koupit v e-shopu).

Ekzém

Za lišej bývá také často považován ekzém. Jenže ekzém je na rozdíl od obyčejného lišeje záležitost vrozená. Lidé trpící ekzémem mají geneticky danou přecitlivělost pokožky a snadno na ní pak vznikají zarudlá zanícená místa, která svědí nebo dokonce praskají. S ekzémem je dobré vyhledat lékaře. Ten poradí, jakým způsobem upravit životosprávu, protože ta má na projevy ekzému velký vliv, i jakými přípravky pečovat o podrážděnou pokožku. Často se jedná o krémy s kortikosteroidy. 
Nicméně i doma můžete pro svou pleť trpící ekzémem hodně udělat. Protože suchá ekzematická pokožka rychle ztrácí vlhkost a nevytváří natolik silnou bariéru, aby vás ochránila před různými kožními infekcemi a problémy, je důležité chybějící hydrataci a lipidy dodávat.

Zkuste proto:
  • nemýt si pleť mýdlem,  
  • o pleť pečovat promašťujícími krémy určenými na atopickou pokožku,
  • být trpěliví: výsledky péče o pokožku s ekzémem mohou být vidět až po týdnech léčby a péče,
  • vypozorovat, co ekzém zhoršuje – nějaké jídlo, pobyt v bazénu, určitý materiál oblečení? –, a tomu se pak vyhýbat.
Tip redakce:
Zkuste místo běžných mycích přípravků sáhnout po
Mixa Cleansing Cream Jemném čisticím pěnivém gelu s obsahem oleje z mandlí, který zklidňuje projevy citlivé pleti.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít