Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Podkožní akné: Jak na pupínky, které se nedají vymáčknout

Podkožní akné: Jak na pupínky, které se nedají vymáčknout

Podkožní akné: Jak na pupínky, které se nedají vymáčknout

6. září 2020 od Eva Šarfová

6. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Jana Petráková

Málokdo ví, že něco takového vůbec existuje. Lidový termín "podkožní akné" ale používají i lékaři a kosmetičky. Jak tento typ vady na kráse léčit a jak mu předcházet?
Akné trápí nejen teenagery, ale objevuje se i v dospělosti. Vedle mírných projevů, jakými jsou klasické pupínky a černé tečky, ale existují i závažnější formy. Ty se projevují hluboko uloženými zánětlivými uzlíky, které se pod kůží mohou sdružovat a tvořit uzliny a bolestivé cysty. Bývají většinou na obličeji, krku a zádech. Odstranit je klasicky vymáčknutím ale nejde a není ani dobré se o to pokoušet. Hojí se dlouho, vymačkáváním se průběh hojení ještě zhoršuje a zůstávají po něm jizvy a hnědé nebo červené skvrny.  
Zaměřte se na čištění

Pátrejte po příčinách

Vedle genetiky je na vině akné nejčastěji životní styl a to, co jíte. Zaměřte se proto na zdravou stravu plnou vitaminů. Zapomeňte na čokoládu, fast foody a limonády! Je také vhodné dostatečně pít vodu a zařadit do jídelníčku mléčné výrobky a ryby, které obsahují vitamin A a omega mastné kyseliny. Ty můžete dodat tělu i ve formě doplňků stravy, třeba tobolek Walmark Plus Omega3-rybí olej Forte (koupit v e-shopu). Vedle stravy je pak také důležité, jak se o svou pleť staráte.

Zaměřte se na čištění

Aby se póry nezanášely nečistotami, pokožku důkladně čistěte. A to nejen na obličeji! Pamatujte i na dekolt, a jestliže se vám akné tvoří na zádech, poproste někoho blízkého o pomoc. Potřebovat budete mléka, gely nebo pěny, které proniknou hluboko do pokožky. Vyzkoušejte třeba NIVEA Hloubkově čisticí gel Clean Deeper (koupit v e-shopu). Po jejich použití je pak potřeba vzít do ruky ještě tonikum nebo pleťovou vodu, která zároveň stáhne póry a připraví pleť na další péči. Další variantou čištění pleti je pak micelární voda, vždy přitom volte produkt určený pro mastnou a aknózní pleť.

TIP: Výběr čisticí kosmetiky pro pleť se sklonem k akné najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Něco navíc

Něco navíc

Zhruba jednou týdně dopřejte pleti čisticí masku, která pronikne do hloubky a uvolní ucpané póry,“ radí kosmetička Jana Petráková a dodává: Důležitý je peeling, který obsahuje drobná zrníčka a jemně odstraní z pleti odumřelé buňky.“ Vyzkoušejte třeba Garnier Peeling pro odstranění černých teček Pure Active (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Projevy akné, jako jsou pupínky, ale i pigmentové skvrny a jizvičky, zamaskujete rychle a jednoduše
Dermacol Zmatňujícím a krycím korektorem Matt Control (koupit v e-shopu)

Zajděte do salonu

Každodenní domácí čištění je třeba doplnit pravidelnou odbornou kosmetickou péčí. V salonech mají totiž profesionální přístroje pro čištění pleti. „U nás provádíme ošetření speciálním hydratačním antibakteriálním gelem, který se zapracovává do pleti pomocí ultrazvuku a luminoterapie, což je působení světel určité vlnové délky. Důležitá je v tomto případě pravidelnost,“ říká Jana Petráková. Ošetřením docílíte vyčištění pleti, což je základní preventivní opatření vzniku akné.   
Zajděte do salonu

Léčba v rukou lékaře

Těžké formy akné, mezi něž to podkožní patří, se neobejdou bez pomoci dermatologa. Ten může doporučit lokální přípravky s antibiotiky, léky lze předepsat také k vnitřnímu užívání. Účinné jsou lasery, které tepelně poškodí a zmenší mazové žlázky. Hodí se také k odstranění jizviček a pigmentových skvrn, jež akné na kůži zanechává. Po takovém ošetření je potřeba chránit kůži před působením slunečních paprsků. Podzim je tak pro takové zákroky vhodným obdobím.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Jana Petráková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jana Petráková
Kosmetička a majitelka kosmetického salónu
18
"Co tě nezabije, to tě posílí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít