Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Nedovolte svým rtům prozradit skutečný věk

Nedovolte svým rtům prozradit skutečný věk

Nedovolte svým rtům prozradit skutečný věk

2. října 2018 od Eva Suchomelová

2. října 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Víme, jak je nalíčit, aby vypadaly stále mladě a přitažlivě, a dokonce jak vám jejich správné líčení může pomoci v kariéře. Svými tipy přispěla vizážistka Lucia Hrušková Gibodová.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Příznaky: Bledost, zužování, vrásky

Nejen pleť obličeje, ale také rty s postupujícím věkem zaznamenají nežádoucí změny. V závislosti na genetických dispozicích, ale také životním stylu se první známky stárnutí jemné pleti na rtech mohou začít objevovat od 35. až 40. roku života. Rty začínají od okrajů blednout, opticky se tak zužují a kolem nich i na nich se objevují linky a jemné vrásky. Zvlášť kouření napomáhá vzniku vrásek kolem úst.

Samozřejmostí je prevence: neustále hydratovat pomocí balzámů na rty, začít aplikovat přípravky na vyživení jemné a citlivé pleti kolem úst, dodržovat pitný režim, aby rty nevysychaly, a používat ochranné tyčinky s vyšším OF.

péče o rty

Co s tím?

Dobrá zpráva je, že můžete omladit vzhled svých rtů také vhodným líčením. Chybou je strategie některých žen, které se při make-upu soustřeďují na oči a rty si přestávají líčit, případně začnou používat nenápadné, tělové odstíny rtěnek, aby na ně neupozorňovaly. „Opak je pravdou – někdy oči, na kterých máme vrásky evidentnější, můžeme nechat jen přepudrované a opticky je otevřít rozjasňovačem, ale soustředíme se hlavně na líčení rtů,“ říká Lucia Hrušková Gibodová, která se s takovými ženami setkává i na svých kurzech líčení Fench Look Makeup Academy, a hned nabízí řešení: „Budeme je ošetřovat víc balzámy na rty nebo třeba medem, naneseným na rty, který pokožku zcelí, a používat rtěnky – máme na to již věk.“ Lesky na rty nechte mladým děvčatům.


Barvy hrají prim

S depigmentací a s vráskami musíte zapomenout na tělové barvy. Nyní nepotřebujete nenápadné odstíny, ale naopak odstín o jeden stupeň tmavší, než je původní barva rtů. Jak zjistíte svoji přirozenou barvu rtů? „Otočíme rty a prohlédneme si je zevnitř. To je přirozená barva rtů při běžném prokrvení,“ radí vizážistka.
Odstíny

Barvy rtěnky vhodné pro každou zralou ženu:

  • jahodová (blondýnky)
  • hnědojahodová
  • výrazně červená
  • bordó
„U svých klientek na vedoucích pozicích doporučuji rtěnku v odstínech bordó a ostře červené – bez ohledu na genderové složení podřízeného kolektivu. Když se žena stylizuje více maskulinně, zapadne. Když si ponechá svoji ženskost, a to i v líčení včetně výrazné rtěnky, bude úspěšnější,“ prozrazuje účinný trik expertka na krásnou vizáž. Je potřeba si uvědomit, že když mluvíte ke svému týmu, všichni se vám dívají na ústa. Pokud rty mají výraznou, jasnou barvu, lépe si udržíte jejich pozornost.


Ideální tvar

S vyšším věkem ženy také častěji řeší více či méně ideální tvar svých rtů. Rty tedy rozhodně neupozaďujte, ať je máte velké, malé, úzké nebo široké. Zde je několik tipů pro korekci nejčastějších tvarových nedokonalostí:
Tvary rtů

Úzké rty

S depigmentací souvisí i optické zmenšování rtů. Pokud jste měly rty úzké vždycky, nyní by to chtělo se zaměřit na jejich objem a trochu mu pomoci. Nejprve na rty naneste lip booster, lidově zvaný zvětšovací rtěnka. Většinou obsahuje výtažek z chilli papriček nebo kofein, takže způsobuje na rtech slabé brnění. Jejich zvětšení je vlastně slabá obranná reakce pleti rtů. Pak aplikujtee po vnějším okraji rtů neviditelnou konturu, která zabrání rozpíjení vrásek kolem rtů. Ale pozor - nesmíte přetahovat o víc než milimetr! Následně obtáhněte rty barevnou konturkou pro korekci a definici přesného tvaru rtů. Rty vyplňte hnědorůžovou barvou rtěnky, rozhodně ne světlejší, než jsou vaše rty.

Tip redakce:
Catrice lesk na rty Volumizing Lip Booster
s mentolem opticky zvětšuje rty a vyhlazuje na nich jemné vrásky. Před použitím barevných líčidel sáhněte po Dermacol Transparentní konturovací tužce na rty s kyselinou hyaluronovou.

úzké a široké rty

Velké rty

Potřebujete u nich vzbudit dojem prokrvenějších rtů. Když si jdete vybrat rtěnku do prodejny, nenalíčené rty pokousejte zuby a při výběru rtěnky se dívejte po odstínu rtěnky nejbližšímu právě barvě takto prokrvených rtů. „Vyšroubujeme si rtěnku, usmějeme se a před zrcadlem ji přiložíme k rozesmátým ústům, abychom viděli pleť i zuby – který odstín nám nejlépe vyhovuje i v naší hlavě, ten je správný,“ doporučuje postup Lucia Hrušková Gibodová.

 

Rovné rty

Postrádají oblost, kterou jim dodáte líčením. Tmavší bordó konturu mírně rozmažte vatovou tyčinkou, táhněte ji zprava doleva, doprostřed pak naneste jahodovou rtěnku – výsledkem je okraj tmavší, prostředek světlejší a rty větší s oblejším tvarem. Také vám v tomto mohou pomoci oblíbené ombré rtěnky.

Tip redakce:
Pro ombré rtěnky sáhněte do řady rtěnek Catrice Ombré Two Tones Lipstick.
 


Široké rty

Tyto rty se nezužují směrem ke koutkům, je tedy potřeba je líčením opticky vytvarovat. Do koutků naneste tělový korektor, abyste zkorigovaly tvar rtů. Přepudrujte je a pak namalujte ideální tvar.


výrazně rudé rty

Vrásky a linky na rtech

Ani voděodolné rtěnky neumí dokonale zakrýt vrásky. Je potřeba kontrolovat si během dne rty a poupravit je. Hydratační rtěnka usnadní práci, zapomeňte na matné suché rtěnky. Jemný lesk a především perleť opticky trochu rozbijí pocit, že rtěnka se slévá do linek a vrásek na rtech.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucia Hrušková Gibodová
Make-up artist
1444
"Všichni jsme krásní… a všichni mohou být krásní."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít