Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Když bolí dásně aneb Jak si pomůžu sama?

Když bolí dásně aneb Jak si pomůžu sama?

Když bolí dásně aneb Jak si pomůžu sama?

15. dubna 2020 od Vanda Vízková

15. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Nakupujete pomůcky, aby vaše zuby byly zdravé, rovné a bílé. Ale ruku na srdce – jak často myslíte také na své dásně? O zdraví dásní se stará velmi malé procento lidí. Přitom bolestí, krvácením nebo otoky dásní jich trpí spousta. Víte, proč a jak si můžete pomoct sami doma?
Když vás začnou bolet zuby, prosíte svého stomatologa o nejbližší termín. Bolest dásní ale velká spousta lidí ignoruje a zlehčuje. Možná není tak intenzivní jako bolest zubů, ale následky můžou být stejně závažné. Když dásně neléčíte, dříve nebo později se může objevit krvácení, špatný dech a také parodontóza. Jaké jsou příčiny toho, že dásně bolí a otékají?
  • Čistíte si zuby málo nebo špatně.
  • Čistíte si zuby nešetrně a nevhodnými pomůckami.
  • Dásně vám dráždí a odírají rovnátka nebo jiné zubní pomůcky.
  • Dásně jste podráždili agresivními potravinami.
  • Trpíte oslabenou obranyschopností úst.
  • Trápí vás hormonální výkyvy.
  • Jste těhotná, kouříte nebo jste ve stresu.
Ať už se vás některý z bodů týká, nebo ne, měli byste si co nejdříve dohodnout termín se svým dentistou nebo alespoň na zubní hygieně. Než na vás přijde řada, můžete si zkusit pomoct sami doma. Až na výjimky je totiž příčina jednoduchá a snadno odstranitelná: zaměřte se na zubní plak a jeho důkladné čištění.

Není čištění jako čištění

Samozřejmě, že si zuby alespoň dvakrát denně čistíte. Otázkou není ovšem, jak často, ale jak dobře. Správné odstraňování plaku totiž může váš problém s dásněmi úplně odstranit nebo alespoň výrazně zmírnit.

Co je důležité při čištění dodržovat:

  1. Čistit si zuby kartáčkem s měkkými štětinami, např. Elmex InterX měkkým zubním kartáčkem (koupit v e-shopu). Tvrdé štětiny by mohly vaše opuchlé a citlivé dásně dráždit a zraňovat.
  2.  Kartáčkem zuby nedrhnout ani jím po nich nekroužit. Plak kartáčkem stírejte od krčků směrem ke spodní části zubu.
  3.  Používat mezizubní kartáčky ve správné velikosti nebo mezizubní nit. Opatrně, abyste neporanili dáseň.
  4. Krčky zubů ještě dočistit jednosvazkovým zubním kartáčkem, např. TePe Compact Tuft (koupit v e-shopu). Právě u krčků ponechaný zubní plak často způsobuje bolesti dásní.
  5.  Pokud si čistíte zuby po jídle, počkat s čištěním alespoň 30 minut.
  6.  Po čištění si vypláchnout ústa teplou slanou vodou, pomáhá to zmírnit zánět.

I zubní pasta pomáhá

Problémy s dásněmi může také pomoct zmírnit vhodná zubní pasta. Ideální je vybrat si takovou, která je přímo na posílení dásní určena. Např. Zedium Biogum zubní pasta (koupit v e-shopu) obsahuje enzymy a proteiny, které se přirozeně nacházejí v našich ústech a které potřebujeme v boji proti bakteriím. Kromě toho, že čistí a posiluje zuby, zvyšuje i ochranný účinek slin proti bakteriím, které způsobují otoky a bolesti. Zubních past určených pro problematické a bolavé dásně je samozřejmě mnohem více. Jejich společným jmenovatelem je velká účinnost při odstraňování plaku, stahování a zpevnění dásní a protizánětlivý efekt.

Co by vám poradila babička

Pokud trpíte zarudnutím a velkými otoky a bolestmi dásní, pravděpodobně sáhnete po lécích, které tyto projevy zmírňují. Spolehnout se ale můžete i na pomoc z přírody. Například řebříček má protizánětlivé, dezinfekční a stahující účinky. Uvařte si z něj odvar a několikrát denně si jím vykloktejte. Podobné účinky jako řebříček má i šalvěj lékařská. 
Pro úlevu od otoků a zánětu můžete žvýkat její listy, vyplachovat si ústa výluhem nebo si potírat dásně koncentrovanou tinkturou. Dobré je také popíjet šalvějový čaj, který působí na žaludeční šťávy a zbaví vás i zápachu z úst. Potlačovat silný zánět zvládne také heřmánek lékařský. Připravte si z něj silný výluh a několikrát denně jím potírejte dásně a léčebnou kúru posilte i pitím heřmánkového čaje.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít