Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jizvy po akné? Jak je odstranit a co na ně pomáhá

Jizvy po akné? Jak je odstranit a co na ně pomáhá

Jizvy po akné? Jak je odstranit a co na ně pomáhá

29. března 2024 od Helena Hladíková

29. března 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Akné a pupínky trápí nejen puberťáky, ale často i dospělé. Vydržet a „nenípat“ se v nich je opravdu zkouška pevné vůle, kterou mnozí neprojdou. Následkem je, že na tváří zůstanou jizvičky. Jak se jich zbavit a jak nejlépe předcházet jizvám po akné?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jizvy po akné na obličeji nejsou nic příjemného ani hezkého. A zbavit se jich může být někdy náročné. Nejlepším řešením, jak se vypořádat s jizvami a fleky po akné, je jejich vzniku předejít
 

Jak vznikají jizvy po akné?

Jizvy po akné na obličeji nejčastěji vzniknou kvůli prstům a dalším pomůckám, kterými si mačkáte kůži v místě výskytu projevů akné. Tím dochází k poškozování cévek, tkání a žláz a naruší se nejen epidermis neboli svrchní vrstva kůže, ale také její hlubší vrstvy. To vede ke vzniku jizev. Pokožka se totiž v daném místě nedokáže vrátit do původního stavu, jen vyplní ránu „náhradními“ kolagenovými vlákny tak, aby se místo zhojilo. Ovšem na kůži většinou zůstane po tomto procesu viditelná stopa. Zjizvená tkáň se pak obecně od té zdravé liší několika základními charakteristikami:
  • neobnovují se v ní mazové ani potní žlázy,
  • nerostou na ní chlupy, vousy ani vlasy,
  • nemá v sobě tolik elastických vláken, proto má hrubší strukturu,
  • snadněji se vysuší, protože hydratace i krevní oběh jsou v daném místě omezené.
 akné

Jak na jizvy po akné?

Jizviček a fleků po akné existuje několik. Vědět, které se vyskytují u vás vám pomůže s jejich odstraněním. 
  • Hluboké a vpadlé jizvy po akné možná budete muset konzultovat s lékařem, který doporučí nejvhodnější léčbu.
  • Menší a jemnější jizvy po akné většinou zvládnete odstranit sami správnou péčí. 
  • Červené jizvy po akné způsobují cévy, které se vyskytnou po akutní formě akné a léčba trvá i několik měsíců.
  • Fialové jizvy po akné postupně samy zmizí, důležité je nesahat do nich a nechat je zahojit, i když proces bude delší.
  • Tmavé jizvy po akné či skvrny jsou způsobeny nadměrnou produkcí melaninu, který kůži zbarví.

Co na jizvy po akné doma?

Na jizvy po akné si do arzenálu vyberte vyživující sérum s vitaminem C, niacinamidem, kyselinou salicylovou nebo retinolem, které pomáhají regenerovat pokožku a zesvětlují pleť. Zkuste např. Nivea Cellular Luminous630 Sérum proti pigmentovým skvrnám po akné (koupit v e-shopu). Kromě toho vsaďte také na hydrataci – krém na pleť by měl být nekomedogenní, jen tak nebude zbytečně ucpávat póry a podpoří hojení pupínků. Na jizvy po akné pomáhá i peeling, ale zvolte ten enzymatický, který sjednotí tón pleti jako je Ellie VITAMIN C+ Jemný krémový peeling (koupit v e-shopu). Účinný je i ten chemický, ovšem zde buďte velmi opatrní a nejlépe jeho použití konzultujte s lékařem.
 
Tip redakce:
Domácí léčbu jizev po akné podpoříte vysokou ochranou proti slunci. UV záření má na pokožku negativní vliv a bez krému s SPF by se jizvy po akné a skvrny mohly ještě zhoršit. Zkuste například
 Nivea Sun Luminous630 Pleťový krém na opalování OF 50+ (koupit v e-shopu) nebo Helios Herb Gel-krém na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu).
 

Léčba jizev po akné

Kromě domácí léčby je možné podstoupit pro odstranění jizev po akné chemický peeling, mikrodermabrazi, kryoterapii či laserové ošetření u dermatologa či specialisty. Musíte se ale obrnit trpělivostí a zákrok absolvovat i několikrát, než se dostaví výsledky. 
 

Laser na jizvy po akné

Jestli pořád nevíte, jak odstranit hlubší jizvy po akné, možná byste měli zkusit laserové ošetření. To je vhodné i na čerstvé projevy akné. Laserem totiž dokážete předejít ucpávání pórů, jelikož se tím omezí produkce mazu. V narušené pokožce se pak navíc ještě aktivuje proces přirozeného hojení.
 

Jak předcházet jizvám po akné na obličeji?

Abyste se nemuseli trápit s tím, co na jizvy po akné, nejlepší je prevence. Jizvičkám i skvrnám na pleti předejdete nejlépe tím, že si nebudete pupínky vymačkávat a strhávat. Důležitá je správná péče – používejte jemné odličovací produktyčistěte pleť dvakrát denně (večer využijte ideálně dvoufázové čištění) a dostatečně hydratujte. Nezapomínejte také na každodenní používání SPF.

Tip redakce:
Nevíte si rady s pupínky, které se neustále vracejí? Přečtěte si náš článek "
Zase pupínek? 10 důvodů, proč se vám pořád dělají!" a zjistěte, jak s nimi bojovat.
 

Přírodní léčba jizev po akné

Babské rady na jizvy po akné většinou sázejí na sílu přírody a ingredience jako med nebo aloe vera. Zkusit můžete třeba medovou masku. Co vám pomůže na jizvy po akné na obličeji?


med

1. Medová masáž

Med, ideálně v raw kvalitě, má spoustu pozitivních účinků na stav pleti – je antibakteriální, působí proti zánětům, vyhlazuje, hydratuje, je vhodný pro citlivou pleť… Umí toho opravdu hodně a využít ho můžete právě i na léčbu jizev. Stačí jeho malé množství pravidelně vmasírovat do postižených míst a nechat pár minut působit.
 
Tip redakce: 
Přidáte-li k medu ještě skořici, získáte zároveň skvělý čistič pórů. Smícháním s přírodním perlovým práškem, tradičním prostředkem čínské medicíny, zase podpoříte vyblednutí jizev a zmírníte případné zanícení.

 
citron

2. Síla citrusů

Pomoct by vám mohla také citronová šťáva, která má bělicí a zesvětlující účinky. Díky nim také bývá součástí již zmiňovaného chemického peelingu. Aplikujte šťávu přímo na jizvy a snažte se při tom vyhnout okolní tkáni. Nechte 15 minut působit a pak ihned smyjte, nepřekračujte stanovenou dobu. Kyselá šťáva totiž může pleť při dlouhodobém působení dost podráždit a také vysušit. Použijte proto posléze vždy hydratační krém a pamatujte rovněž na to, že byste pleť ošetřenou citronem neměli vystavovat slunečnímu záření.

 
kokos

3. Všestranný „kokosáč“

Pokud jste si tohoto všestranného pomocníka pro krásu i do kuchyně už oblíbili a máte ho stále doma, vězte, že ho využijete i při odstraňování jizev. Pomáhá totiž zesvětlovat, skvěle hydratuje, regeneruje, zvláčňuje a hojí. A to je přesně to, co potřebujete. Proto si jím pravidelně potírejte zjizvená místa. K rozpuštěnému kokosovému oleji můžete přidat i různé léčivé rostlinky. Skvěle se hodí například heřmánek, měsíček lékařský či levandule.  Směs povařte, nechte odstavenou, pak přeceďte a skladujte v chladu.
 
aloe vera

4. Zázračná Aloe vera

Zdobí-li váš domov květináč s Aloe vera, gratulujeme. Máte totiž po ruce skvělý prostředek k ošetření zjizvené pleti. Ideální je čerstvá šťáva přímo z listu, kterou získáte zcela jednoduše – jeho rozlomením. Postižená místa si pak touto tekutinou masírujte po dobu asi 30 minut. Při pravidelném použití jizvy vyblednou, kůže bude hydratovaná a krásně zhojená. Výhodou Aloe vera je totiž také to, že výborně regeneruje a poskytuje vláhu. A je vhodná i pro citlivou pleť, protože nedráždí.
 
 
Přečtěte si také:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít