Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jaký typ pleti máte a jak se o něj správně starat?

Jaký typ pleti máte a jak se o něj správně starat?

Jaký typ pleti máte a jak se o něj správně starat?

16. února 2017 od Karolína Hornová

16. února 2017 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Dermatologové, vizážisté i beauty redaktoři v časopisech nás už naučili, že pleť není jen jedna. Existují čtyři základní typy – normální, mastný, suchý a smíšený. Každá z nás by měla znát ten svůj a přizpůsobit mu kosmetickou péči na míru. Vizážistka Kateřina Krobová nám poradí, jak se o svůj typ pleti starat. A posvítíme si především na smíšenou pleť, se kterou si tak často nevíme rady.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Typ pleti není stav pleti

Typ pleti je geneticky daná vlastnost, kterou nemůžeme trvale změnit. Je určována nadměrnou nebo naopak nedostatečnou produkcí kožního mazu po celé ploše pleti nebo jen v některých oblastech obličeje. Pomocí kosmetických přípravků ale můžeme náš přirozený typ pleti ovlivnit – změnit stav pleti. Někdy stačí změnit krém nebo ho začít používat v jiném množství, jindy pomůže odborník – kosmetička, vizážistka, poradce v lékárně nebo dermatolog.


Jak si určit typ pleti doma

Základní „test“ si můžeme udělat samy doma: odlíčenou pleť důkladně očistíme či omyjeme, ale nepoužijeme žádné hydratační ani jiné přípravky či krémy. Po asi deseti minutách zkontrolujeme svůj obličej v zrcadle a vnímáme i pocity. Pokud v pleti necítíme žádné pnutí a je spíše lesklá po celé ploše obličeje, máme pleť mastnou. Pokud naopak už po pár minutách cítíme nepříjemné pnutí a pleť je matná, případně tvoří nepatrné šupinky nebo je znát, že je stažená do jemných vrásek, máme pleť suchou. Normální pleť máme v případě, cítíme-li se po umytí obličeje komfortně i bez krému a nepozorujeme žádná výraznější suchá ani mastná místa. Oblastí obličeje, která se mastí nejvíce, je tzv. T-zóna (čelo, nos a případně brada). I jedinci s normální pletí mohou mít tuto oblast mastnější a lesklejší, nikoli ale výrazně – v takovém případě už by se jednalo o smíšenou pleť, která je většinou kombinací normální a mastné pleti, ale mohou se na ní objevit i suchá ložiska a šupinky (především na tvářích v blízkosti uší či na spáncích).

Poznat svůj typ pleti a adekvátně se o něj starat ale není tak složité – nejsložitější je najít přípravky, které vám budou opravdu vyhovovat. „Je to sice někdy dlouhý proces, než najedete vhodnou kombinaci produktů, ale jakmile ji naleznete, máte vystaráno,“ shrnuje vizážistka Kateřina Krobová. Jen jeden krém většinou nepostačí.


Pozor na domácí hydratační „injekce“

Pokud máte to štěstí a příroda vám nadělila normální pleť, asi ani žádný větší kosmetický problém neřešíte. Vaše pleť produkuje optimální množství mazu, nevysušuje se ani příliš nemastí a dobře se vyrovnává s teplotními změnami. Stačí sáhnout po lehkém hydratačním krému podle svého věku (v tom pozdějším může jít o hutnější krém proti vráskám nebo komplexní anti-aging krém). Pozor si dejte na příliš hutné, mastné krémy – těmi byste si mohly zadělat na problémy, které mívají jedinci s mastnou pletí. „Dodat pleti hydratační „injekci“ pomocí hutného hydratačního krému není úplně šťastný nápad. Pokožka větší množství krému nedokáže vstřebat, to poté „leží“ na pleti po zbytek noci a pomalu zanáší póry. A pupínek je na světě,“ shrnuje Kateřina Krobová problém, který se někdy jistě stal mnohé z nás.


Oleje a séra zachrání suchou pleť

Pokud máte suchou pleť a cítíte, že potřebuje razantně vyživit a hydratovat, je lepší sáhnout po speciálním přípravku. „Pokud se snažíte pleť vyživit, zvolte raději pleťové sérum, pleťový olej nebo hydratační masku. Pleťová séra a oleje jsou tím nejlepším, co pleti můžete dát a jak ji zaručeně hydratovat. Stačí pár kapek na celý obličej (i na oční okolí) pod krém nebo třeba přimíchat do make-upu,“ prozrazuje Kateřina Krobová triky, které dodají svěžest jak suché, tak – když je třeba – i normální nebo smíšené pleti. Hutné, mastné krémy se pro suchou pleť hodí třeba na zimu, když vyrážíte do hor.

Suchá pleť totiž produkuje méně mazu a postrádá lipidy, které v pokožce zadržují vodu a fungují jako bariéra proti vnějším vlivům. I tehdy bychom ale měly krémy nanášet jen decentně, abychom si nezadělaly na problémy v podobě ucpaných pórů a pupínků. Suchou pleť často trápí odlupující se šupinky kůže. Zbavíte se jich vhodným peelingem (některé lze používat každý den), a předejdete tak nepříjemnostem při nanášení make-upu.

I mastnou pleť je třeba hydratovat

Mastná pleť má opačný problém. Vyznačuje se nadprodukcí kožního mazu, je lesklejší a mívá viditelnější póry. Má ale i svá pozitiva – bývá silnější a méně se na ní tvoří vrásky. Bohužel ale trpívá sklony k různým nepříjemnostem v podobě komedonů (černých teček), akné nebo pupínků. Tyto stavy může zhoršovat i výběr make-upu. Zvolte lehčí, matující nebo pudrový make-up, případně speciální pro mastnou pleť s akné. Pozor dejte i na „násilné“ vysušování pleti, například pomocí pleťové vody s alkoholem – pleť pak může reagovat obranou, tedy další produkcí mazu. Dobré na mastnou pleť jsou jemné, ale hloubkově čisticí pěny či micelární vody, které přebytečnou mastnotu navážou a odstraní. Volte lehké hydratační krémy (ano, i mastná pokožka hydrataci potřebuje) s nemastným složením, případně speciální matující krémy. Jako rychlá záchrana pomohou matující ubrousky a malá pudřenka, kterou můžete neustále nosit v kabelce.


Zimní a letní péče

Nejvíce starostí ale působí smíšená pleť. Platí, že čím větší rozdíly mezi jednotlivými partiemi, tím vyšší náročnost na péči. V extrémních případech se nabízí řešení v podobě dvou krémů pro odlišné partie – tedy třeba krém na mastnou pleť pro oblast takzvané T-zóny (čela, nosu a brady), která produkuje více mazu, a krém na normální pleť na zbytek. Kateřina Krobová ale takovou „dělenou péči“ považuje za obtížně zvladatelnou: „Péče o smíšenou pleť, obzvláště pokud je jedna z partií výrazněji sušší nebo mastnější, je vždy náročnější. Vlastnit dva krémy by bylo sice pro pleť jistě přínosné, ale asi málokdo si může takový komfort dovolit a dodržoval by jejich pravidelnou aplikaci.“

Doporučuje spíše vychytat kombinaci pečujících produktů, které dají dohromady ideální celek: „Například si vyberte pleťovou vodu určenou pro mastnou pleť, která pokožku zbaví nečistot a kožního mazu a pleťový krém pro suchou pleť, který pleť dokonale hydratuje,“ říká vizážistka, ale zároveň upozorňuje, že je důležité pleť sledovat, aby nedocházelo k jejímu možnému vysoušení či tvorbě pupínků. „Smíšená pleť má totiž někdy i tendenci se s létem více mastit a se zimou více vysoušet. Proto je ideální mít takové řady produktů na pleť dvě, jednu na letní a jednu za zimní období,“ uzavírá vizážistka.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Kateřina Krobová
Vizážistka, umělecká maskérka, kosmetička a stylistka
2337
"Méně je často více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít