Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak se efektivně zbavit oteklých očí a vrásek?

Jak se efektivně zbavit oteklých očí a vrásek?

Jak se efektivně zbavit oteklých očí a vrásek?

25. dubna 2022 od Anna Šťastná

25. dubna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Často nás ještě více než vrásky dělají staršími tmavé kruhy pod očima, otoky, unavené oční okolí nebo povadlá víčka. Když zjistíte, čím je to všechno způsobené, snadněji proti těmto nedokonalostem budete bojovat.
Oblast očního okolí je tvořena 22 svaly, které jsou aktivovány každých asi 10 sekund. Nejen kvůli reakcím a projevům emocí, ale také přibližně 10 000krát denně mrkneme. Kůže v oblasti očního okolí je navíc až pětkrát tenčí než ve zbytku tváře. Navíc tu není dostatek kolagenu a elastinu, proto se mnohem rychleji vysušuje. Neustálé pohyby svalů pak ještě zhoršují funkci podpůrných vláken, která ztrácejí pevnost, a kůže začíná povadat, linky a vrásky se tvoří extrémně snadno. A také proto se první známky stárnutí objevují právě kolem očí.

1. Pozor na různé typy vrásek

  • Zhruba ve věku 25 let se kondice kožních buněk začíná zhoršovat a tkáň povadá. Objevují se drobné, jemné linky, především v koutcích očí. Právě v tomto věku je proto dobré začít o oční okolí důsledně pečovat. V 35 letech pak přicházejí první opravdové vrásky a v 50 se množí a prohlubují.
  • Většina vrásek v obličeji vzniká působením takzvaných volných radikálů, tedy vlivem UV záření, znečištěného ovzduší, kouření, špatné životosprávy, stresu… To vše má za následek dehydrataci, kvůli níž pleť vypadá pomačkaně. Tyto jemné vrásky jsou zpravidla mělké a zůstávají pouze na povrchu. Jakmile pleť důkladně vyživíte, obvykle zmizí.
  • Ovšem druhý typ vrásek, které v očním okolí převládají, způsobuje právě naše mimika, jež ještě urychluje ztrátu pevnosti – proto je třeba produkci kolagenu a elastinu podpořit.
Náš tip proti vráskám:
Oční krém L'Oréal Paris Revitalift Filler Renew (koupit v e-shopu), který si díky obsažené kyselině hyaluronové poradí se ztrátou plnosti pleti v oblasti kolem lícních kostí až k vnitřnímu koutku oka a pomáhá vyplňovat vrásky. Zkusit můžete také Ellie Oční krém proti vráskám Q10 (koupit v e-shopu), který je navíc určen pro všechny věkové kategorie, díky kombinaci mandlového a jojobového oleje s koenzymem Q10 Cell Energy Complex redukuje vrásky  a vytváří na pokožce ochranný film, který pokožku vyhlazuje.

2. Jak vznikají kruhy pod očima a váčky

  • Unavený, a tím pádem i starší vzhled mají často na svědomí  a také různé typy váčků, které s nimi často souvisejí. To, čemu my říkáme kruhy pod očima, by dermatolog označil jako duté váčky, tedy jakési prohlubně. Jsou-li dočasné, může za ně jen únava nebo dehydratace, ty dlouhodobé má ale na svědomí celkové ochabování kůže a svalů v obličeji. Preventivně pomohou kvalitní krémy, a když už prevence nestačí, řeší se problém u odborníků například výplněmi kyselinou hyaluronovou.
  • Někdy jsou kruhy ale opravdu jen tmavé, bez narušení textury kůže – ty vznikají nadměrnou pigmentací, ale také pomalejším průtokem krve cévami, která se hromadí v mezibuněčné tkáni a pod tenkou kůží je bohužel viditelná. Tady může pomoci, když krev trochu rozproudíte – zkuste jemné masáže, pomoci může i profesionální mezoterapie.
Náš tip proti tmavým kruhům:
Rozjasňující oční krém Nivea Cellular Luminous 630 (koupit v e-shopu) účinně ošetřuje tři hlavní příčiny tmavých kruhů: Luminous 630 vyrovnává nerovnosti pigmentace a zesvětluje tmavé kruhy, kofein redukuje váčky pod očima a kyselina hyaluronová hydratuje a redukuje jemné linky. Zkusit můžete také Garnier Skin Naturals povzbující oční masku obohacenou o šťávu z pomeranče a kyselinu hyaluronovou (koupit v e-shopu), která intenzivně hydratuje, pomáhá redukovat váčky a tmavé kruhy pod očima. Oční oblast pak působí celkově rozjasněně.

3. Co způsobuje otoky pod očima

  • Pokud se vám pod očima nadměrně ukládá voda nebo tuk, mohou vzniknout otoky. Nepleťte si je však s oteklýma očima, které máte třeba po ránu, při pláči, únavě nebo třeba alergii. Tady často stačí odpočinek nebo zklidňující chladivý obklad. Pokud na tento neduh trpíte, nechávejte si v lednici dvě čajové lžičky, které po ránu na oči na pár minut přiložíte, a problém je vyřešen. Pokud otoky přetrvávají a tvoří jakési bouličky, jde spíše o váčky.
  • Voda se v této oblasti začíná ukládat s postupujícím věkem, dlouhodobou únavou, stresem, nadměrnou konzumací alkoholu, špatnými stravovacími návyky, ale i hormonálními změnami, kdy je lymfatický systém, zodpovědný za eliminaci odpadu v organismu, narušen, oslabuje se a lymfa při oběhu stagnuje. Vyřešit to mohou například lymfatické masáže, ovšem důležitá je i změna životního stylu. Tukové otoky způsobuje nedostatečná lymfatická mikrocirkulace, kdy se ložiska tuku přesouvají směrem od kostních stěn ke spodním víčkům.
  • Někdy se pod očima vytvoří obojí – v kruzích, které tvoří prohlubně, se paradoxně vytvoří i otok. V takovém případě je nutné nejdříve ošetřit vyboulené váčky a až následně váčky duté. Zvlášť při odstraňování tukových váčků je lepší oslovit odborníka. Koneckonců právě on bezpečně pozná, zda se jedná o uloženou vodu nebo tuk. Nicméně zahájit důkladnou péči a začít žít zdravěji můžete klidně hned.
Náš tip proti otokům:
Omlazující
masážní roll-on sérum Ellie Hyaluron Boost (koupit v e-shopu) podporuje obnovu buněk, posiluje ochrannou bariéru pleti a zlepšuje její pevnost a elasticitu. Díky aplikaci ve formě roll-on příjemně chladí a masáží rozpohybujete lymfu.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít