Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak poznat kvalitní pleťový krém?

Jak poznat kvalitní pleťový krém?

Jak poznat kvalitní pleťový krém?

9. listopadu 2019 od Eva Suchomelová

9. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem

Víte, jaké složky má obsahovat krém, aby byl skutečně kvalitní a pomáhal zachovat vaši pleť dlouho v kondici a se svěžím vzhledem? Co způsobuje problémy a jaké jsou aktuální trendy v pleťových krémech?

Co dělá krém krémem?

Každý pleťový krém obvykle tvoří tři základní složky: voda, olej a emulgátor. Už tento pouhý základ má pozitivní vliv na pokožku tím, že jí dodává oleje, čímž ji zvláčňuje. Přítomnost vody přináší hrozbu mikrobiální kontaminace, která je pro naše zdraví velmi nebezpečná, proto je nutné přípravky chránit konzervanty. Tyto látky však obvykle zároveň negativně působí i na přirozený kožní mikrobiom,“ upozorňuje však Iva Dolečková, Ph.D., vedoucí výzkumného oddělení Anti-Ageing Actives R&D Group společnosti Contipro, které vyvíjí a testuje složky, následně používané v kosmetice. Podle ní proto patří téma, jak tomuto jevu zabránit a podpořit naši vysoce individuální kožní mikroflóru, k nejžhavějším kosmetickým tématům současnosti. Je to totiž velmi komplikované, neboť kůže každého člověka je jedinečná, a proto různým lidem vyhovují často zcela odlišné kosmetické přípravky. Stejné je to i s dalšími látkami, které krémy obsahují.
co dělá krém krémem

Různé složky s různým efektem

Kromě základní trojice má každý krém také tzv. aktivní látky, které způsobují jeho očekávaný účinek na pleti. „Tyto aktivní látky působí na specifické potřeby kůže: hydratují ji, mají antioxidační účinky, zlepšují kožní bariéru, stimulují tvorbu kolagenu, redukují pigmentové skvrny atd.,“ vyjmenovává expertka. Jelikož má každý krém jiné určení, obtížně se posuzuje jeho kvalita. Přesné složení přípravků je navíc obchodním tajemstvím každého výrobce, což posouzení kvality produktu ještě víc znesnadňuje.

„Módní vlny“ ve složení krémů

Možná to někoho překvapí, ale i ve složení krémů se projevují trendy a módní vlny. Jak jde vědecký výzkum kupředu, objevují se nové látky nebo nové účinky stávajících látek, případně nový způsob, jak z dané složky její účinek „vydobýt“. „U základního složení krémů je možné pozorovat výrazné trendy hlavně v oblasti olejů, případně i másel či vosků. Asi nejznámějším příkladem z posledních let je kokosový olej, jehož popularita výrazně narostla, ale v současnosti zájem o něj spíše klesá,“ konstatuje Iva Dolečková Ph.D. A co je na výsluní momentálně?Mezi aktuální oblíbené základové oleje/vosky/másla, ať už ty dlouhodobější, či pouze krátkodobé, patří např. moringový, mandlový, olivový, avokádový, makadamiový olej, bambucké máslo apod. Výraznému nárůstu popularity se hlavně díky celosvětovému postupnému uvolňování legislativy nyní těší i konopný olej,“ vypočítává vědkyně.
U aktivních, tedy účinných látek můžete pozorovat tzv. stálice, mezi které se řadí: kyselina hyaluronová, vitamin C, retinoidy (vitamin A), kosmetické peptidy a proteiny (např. kolagen). „Existují i tzv. rising stars – vycházející hvězdy, u kterých můžeme pozorovat prudký nárůst popularity, ale je těžké odhadnout, zda se tento zájem udrží dlouhodobě. Tyto látky nemusí být úplně nové, pouze se v poslední době dostaly z různých důvodů na výsluní. Takovým příkladem je v současnosti např. kanabidiol (CBD), nepsychoaktivní látka z konopí, dále i kyselina azelaová nebo salicylová, extrakty z ovesných vloček, bakuchiol (rostlinná přírodní alternativa retinolu ze semen indické rostliny – pozn. red.) apod.,“ vyjmenovává Iva Dolečková, Ph.D.
módní vlny ve složení krémů - růžový olej

Ukaž, co umíš!

A pak jsou tu ještě trendy v účincích. Jak se mění životní styl a podmínky životního prostředí, pleť vyžaduje trochu jiný přístup než dříve. A v tu chvíli přicházejí na scénu pleťové krémy, které řeší problémy pleti plynoucí právě z těchto změn. „Aktuálně asi největšími kosmetickými funkčními trendy je ochrana proti znečištěnému ovzduší (tzv. anti-pollution efekt), dále již zmiňovaná funkce podpory kožního mikrobiomu (probiotika, prebiotika atp.) nebo ochrana proti modrému světlu, které na nás svítí z monitorů, mobilů, televizí a dalších elektronických zařízení,“ říká expertka.

Tip redakce:
Pokud chcete svou pleť chránit proti negativním vlivům špatného životního prostředí, zkuste například
Neutrogena Hydratační krém s SPF 25 Hydro Boost City Shield (koupit v e-shopu) s kyselinou hyaluronovou a antioxidanty nebo NIVEA Antioxidační denní krém Urban Skin Defence s antioxidanty, zeleným čajem a kyselinou hyaluronovou.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

4 komentářů k článku
Hana Hloušková 3.března 2020
A odpověď na otázku?
Svatava Bočková 20.listopadu 2019
jaksi jsem se ale nedočetla, jak p o z n a t k v a l i t n í krém
Svatava Bočková 20.listopadu 2019
jaksi jsem se ale nedočetla, jak p o z n a t k v a l i t n í krém
Lenka Braunová 19.listopadu 2019
Opět jeden z článků k ničemu. Dozvěděl se někdo odpověď na v nadpisu kladenou otázku? Já tedy ne.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít