Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Dermatoložka radí: Jak na pigmentové skvrny

Dermatoložka radí: Jak na pigmentové skvrny

Dermatoložka radí: Jak na pigmentové skvrny

2. prosince 2022 od Eva Suchomelová

2. prosince 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Se sílícími slunečními paprsky ženy řeší také skvrny, které se jim zničehonic objeví na obličeji. Může za to slunce? Nebo je v tom něco jiného? Za co si můžeme samy, co nelze ovlivnit a jak takové pigmentové skvrny odstranit či aspoň „zneviditelnit“, jsme se zeptali dermatoložky, MUDr. Jitky Kapounové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Co je to vlastně melasma nebo-li hyperpigmentace?

Melasma nebo také chloasma uterinum je získaná plošná hyperpigmentace s ostrým ohraničením v obličeji, případně na krku či v dekoltu. Někdy mívá až maskovitý vzhled. Nejčastěji bývají těmito skvrnami na kůži postiženy ženy ve věku 20-50 let a rovněž osoby s vyšším fototypem (III-IV).
Podle hloubky postižení vrstvy pokožky můžeme pigmentové skvrny rozdělit na typ epidermální, dermální a smíšený.
  • Epidermální melasma postihuje horní vrstvy kůže, hyperpigmentace má hnědou barvu a jasně ohraničené okraje.
  • Dermální melasma postihuje hlubší dermální vrstvu s typicky modrošedými skvrnami.
  • Smíšené melasma (kombinace dermálního a epidermálního) se projevuje jako hnědošedé zabarvení. Vzhledem k hloubce melaninového barviva u dermálního a smíšeného melasmatu mohou být tyto typy obtížněji léčitelné.

 

2. Jak skvrny vznikají a co je způsobuje?

Jsou způsobeny nadměrnou tvorbou pigmentu melaninu v organismu, kterou vyvolává převážně sluneční záření nejčastěji v kombinaci s hormonálními vlivy. Nejvyšší výskyt pozorujeme v období těhotenství. Může se objevit i u žen, užívajících hormonální antikoncepci (až u 20 % uživatelek hormonální antikoncepce) či podstupujících hormonální substituční léčbu. Svou roli zde hrají estrogenní i gestagenní složky těchto preparátů.

Tip redakce: 


Vznik pigmentových skvrn může souviset i s přítomností hormonálně aktivních nádorů, jako jsou nádory vaječníků. Za další ohroženou skupinu jsou považovány pacientky, které užívají léky na epilepsii. Svůj nemalý vliv hraje samozřejmě i genetika.

Zajímalo nás:

 

V zahraničních zdrojích jsem se dočetla, že si je můžeme přivodit i tím, když si neodborně odstraňujeme akné, tzv. nípáním, anebo jej může způsobit světelné záření ze žárovky. Setkala jste se s takovými případy?

  • O případu způsobeném svícením žárovky jsem neslyšela. Pokud budete ale svítit žárovkou po delší dobu na jedno místo, tak si způsobíte spáleninu a následnou hyperpigmentaci. Myslím si ale, že jde o mýtus.
  • Co se týče mačkání pupínků, můžete si tím způsobit pozánětlivé hyperpigmentace, které ale většinou časem zmizí (cca do roka). Nemusí to být nutně jen nešetrné mačkání akné.
  • Pigmentovou skvrnu může vyvolat i jizvička po nějakém zákroku nebo zranění. Když budete opakovaně manuálně narušovat vrchní vrstvu pokožky (např. hrubým peelingem) a poté vystavovat slunci, hyperpigmentace se vytvoří. To ale není melasma v pravém slova smyslu.
  • Melasma je opravdu větší plošná hyperpigmentace. A ve většině případů se dopátráte i hormonálního vlivu či genetické zátěže.

 

Jak můžeme jejich vzniku samy předcházet?

Především důslednou fotoprotekcí neboli ochranou proti slunečnímu záření, zejména v období těhotenství. Těhotenství je obecně propigmentační stav, proto bychom se měly po dobu jeho trvání nadměrného slunění vyvarovat. Samozřejmě, pokud vím o genetické zátěži v rodině, budu volit i hormonální antikoncepci s nižšími dávkami hormonů, eventuálně jinou formu antikoncepce.

 

Můžeme se pigmentových skvrn úplně zbavit?

K eliminaci melasmatu někdy stačí, když odstraníme příčinu, která ji vyvolala. To znamená, že po porodu část žen má to štěstí, že skvrny samy zmizí. Ostatní musí sáhnout ke kosmetickým produktům či zákrokům.
  • Z kosmetických zákroků je nejúčinnější laserové ošetření pleti či IPL světlo. Vhodný je i chemický peeling. Doporučuje se tyto procedury podstupovat v zimních měsících, kdy je intezita slunečního záření nejnižší. U pacientů s tmavším odstínem pleti ale mohou často vznikat následné pozánětlivé hyperpigmentace, proto raději váš stav nejdříve konzultujte s odborníkem.
  • V kosmetice můžete sáhnout po přípravcích, jež obsahují např. kyselinu kojovou, kyselinu glykolovou, ovocné (AHA) kyseliny, deriváty vitaminu C nebo kyselinu azelaovou.
  • Z přípravků na lékařský předpis je to především hydrochinon, případně lokální tretinoin, který se ovšem nesmí užívat v těhotenství a při kojení.

Dermatoložka radí: Jak na pigmentové skvrny


Co dělat, když žádná metoda nepomáhá nebo není pro konkrétní ženu vhodná?

U dermálního typu melasmatu bohužel žádná z výše zmíněných metod nepomůže, proto jsou pacientky odkázány na krycí kosmetiku v podobě make-upů, tónovacích krémů, BB krémů a korektorů. Tento typ kosmetiky volte již s ochranným faktorem SPF.

 

Jaké složky by měla nebo naopak neměla obsahovat kosmetika pro ženy, trpící pigmentovými skvrnami v obličeji?

  • Kosmetika pro pleť se sklonem k melasmatu by v prvé řadě měla obsahovat vyšší ochranný faktor, minimálně SPF 25 – ať už ve formě opalovacích krémů, nebo krycích make–upů a BB krémů.
  • Pokud se nechcete s nepříjemnými hyperpigmentacemi obtěžovat, měly byste se vyvarovat kosmetiky s vazelínou, bergamotovým olejem a jinými fotosenzibilizujícími látkami (tj. těmi, které zcitlivují pokožku při styku se slunečním zářením).
  • Doporučuji nemalovat se henou a rovněž neaplikovat parfém na sluncem exponovaná místa.


Tip redakce:
Jak zmírnit pigmentové skvrny?

1. Celoroční ochrana: ženy, které trpí nadměrnou pigmentací by se měly chránit celoročně (některé zdroje uvádí i faktor 50, který je dobré dávat pod make-up) - zkuste  Nivea Cellular Luminous630 Denní a noční krém proti pigmentovým skvrnám​ (koupit v e-shopu).

2. Přemazávat a chránit: v létě na dovolených je potřeba se neustále mazat opalovacími krémy s ochranným faktorem, a to po každém koupání. Třeba Helios Herb Mléko na opalování OF 50 (koupit v e-shopu). Nespoléhejte se na nápis "voděodolný", chraňte se kšilty a klobouky a vyhýbejte se pobytu na přímém slunci. Stačí i 15 minut na slunci bez ochrany a pro citlivou kůži to znamená měsíc pomalého odstraňování.

3. Peeling a IPL: krátkodobě mohou situaci s výskytem pigmentových skvrn vylepšit laserové procedury, IPL nebo chemické peelingy. Ale není to pravidlem. Někdy naopak mohou situaci i zhoršit.

4. Vitaminy: Dopřávejte si před sezónou potraviny s obsahem betakarotenu a kůži nechte na slunce postupně a pomalu přivykat. Doporučujeme také přidat doplňky stravy, třeba Cemio Betakaroten (koupit v e-shopu)

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
192
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít