Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co dokáže zubní pasta?

Co dokáže zubní pasta?

Co dokáže zubní pasta?

5. března 2022 od Karolína Hornová

5. března 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Kromě čištění a bělení zubů nám zubní pasta poslouží v mnoha jiných situacích: nahradí masku na čištění pórů, peeling i náplast na opary. Dokáže vybělit nehty, vyleštit šperky i opravit omítku. Je to pomocník, který je vždy po ruce, když chybí výrobek pro daný účel určený.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. tip: Hojení pupínků a popálenin

Zubní pasta má schopnost vytvořit neprostupnou bariéru, a ochránit tak ranku, pupínek nebo vřídek před infekcí zvenčí. Ideálním pomocníkem je v případě, že se vám dělá opar, ale také na drobné popáleniny (třeba když se dotknete horkého hrnce). Postižené místo potřete vrstvou pasty a nechte důkladně zaschnout. Bude fungovat podobně jako speciální náplasti. Nenanášejte pastu na popáleniny s otevřenou ránou!


opar

Stejným způsobem ji můžete použít i v případě, že vás štípne komár, vosa nebo jiný hmyz. Zubní pasta zmírňuje otok a zklidňuje pokožku. Vhodná je i jako noční maska na puchýře nebo akné, které dokáže dokonale vysušit. Ideální je, máte-li po ruce antibakteriální zubní pastu, případně zklidňující pastu s bylinkami.


Tip redakce: 
Na hmyzí štípnutí, puchýře i akné můžete použít také třeba kapku 
Floré Bylinného esenciálního oleje tea tree (koupit v e-shopu), který má antiseptické a antibakteriální účinky. V případě, že by byl na vás příliš silný, můžete naředit lehce vodou. 

2. tip: Čisticí maska na póry

Pokud trpíte na mastnou pokožku, rozšířené póry a takzvané černé tečky, je tu snadná pomoc. Opět bude stačit zubní pasta a jemný zubní kartáček. Nos (nebo jiné místo s rozšířenými póry) potřete pastou a jemně masírujte krouživými pohyby kartáčku. Pasta bojuje proti mastnotě a dostane nečistoty z pórů. Navíc má tendenci póry i stahovat a zmenšovat.


Tip redakce:
Zkusit můžete také 
Garnier Očisťující a hydratační masku na rozšířené póry Skin Naturals (koupit v e-shopu), která je obohacena o černé uhlí  a extrakt z černých řas a pomáhá k očištění, stažení pórů a zlepšení textury pleti. Působí i proti černým tečkám. 

krásná pleť

Abrazivní zubní pastu můžete použít i jako peeling. Ideální na cestách, když si zapomeneme oblíbený peelingový produkt. Pasta pleť vyčistí a zbaví i odumřelých částeček kůže.


Tip redakce:
Doma ale volte raději klasickou cestu a použijte třeba
 PURITY VISION Bio Kávový peeling (koupit v e-shopu), který díky kofeinu  zrychluje krevní oběh, čímž krásně vypne pokožku. 
abrazivní pasta


3. tip: Perfektní manikúra

Zubní pasta má bělicí účinky. Pokud máte zažloutlé a matné nehty, pomůže vám jemná masáž zubní pastou. Použijte nejlépe bělicí zubní pastu, která bude mít ještě lepší efekt než ta běžná. Po dobu alespoň pěti minut masírujte celý povrch nehtu i jeho okolí dostatečným množstvím pasty. Nehet se vybělí, a navíc získá i přirozený lesk.

Pasta vybělí ale i jiné zašlé skvrny: třeba na bílém prádle, které stačí potřít pastou, nechat působit a dát vyprat. Poradí si i se zašlými bílými podrážkami tenisek – stačí nanést dostatečné množství a vydrhnout kartáčkem.

Tip redakce:
Na skvrny můžete použít také třeba
  Jelen Na fleky odstraňovač skvrn (koupit v e-shopu), který si poradí s fleky od kávy, čaje i make-upu. 


4. tip: Na nepoddajnou špínu

Pokud máte doma nadšeného motoristu (nebo jste jím sama), jistě víte, že špína od oleje a šmíru jde obyčejným mýdlem špatně dolů. Pokud zrovna nemáte po ruce Solvinu a nechcete si dřít ruce tekutým pískem, zkuste zubní pastu. Poradí si s mastnotou a ruce vyčistí.

čištění bot

Ideální je, pokud máte doma abrazivní zubní pastu s čisticími mikročásticemi. Podobně si zubní pasta poradí s kůží zabarvenou od barvy na vlasy nebo na obočí: stačí ji rozetřít navlhčenými prsty na požadované místo a setřít nebo opláchnout. Pasta má i tendenci odstraňovat zápach „zažraný do kůže“ – ideální v případě, že jste připravovali rybu nebo cibuli. Stačí použít pastu místo mýdla na ruce.


5. tip: Trik proti mlžení skla

Mlží se vám brýle nebo třeba zrcadlo či okno v koupelně? Snadná pomoc. Jemně potřete celou plochu zubní pastou a opláchněte vodou. Neviditelné zbytky pasty vytvoří vrstvičku, která zabrání mlžení. Na brýle tento trik používají triatlonisté a běžci, ale vám se při zimních změnách teplot bude hodit také.


6. tip: Univerzální leštidlo

Zubní pasta skvěle funguje i jako univerzální leštidlo. Použít ji můžete místo leštěnky na zašlý dřevěný nábytek, který už dávno pozbyl lesku nebo jeví známky jiného opotřebení. Zubní pasta má díky své textuře podobné vlastnosti jako speciální produkt, který používají motoristé k obnově laku automobilu.

odstranění zažrané špíny

Hodí se k rozleštění drobných škrábanců na autě, obnovení lesku pochromovaných předmětů, ale také ke zlepšení vzhledu „osleplých“ plastů – třeba krytů reflektorů starších automobilů nebo nádobí z tvrdého plastu. V případě nouze se skvěle hodí k zamaskování nedokonalostí na omítce: pokud vás štve třeba dírka po hřebíku, použijte pastu místo sádrového tmelu. Dbejte samozřejmě na to, aby pasta byla čistě bílá.

Zubní pasta vyleští i vaše šperky nebo stříbrné předměty. Naneste ji v jednolité vrstvě na zašlý kov, nechce působit pár hodin (ideálně přes noc) a vyleštěte flanelovým hadříkem. Zbytky pasty oprašte suchým kartáčkem na zuby.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít