Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Co o vás řekne účes?

Co o vás řekne účes?

Co o vás řekne účes?

9. dubna 2019 od Karolína Hornová

9. dubna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Průměrná žena prý změní účes více než stokrát za život! Co nejvíce ovlivňuje a motivuje ženy ke změně účesu? A kdy se z kadeřníků stávají tak trochu psychoterapeuti?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Říká se, že když žena radikálně změní účes, znamená to mnohem víc než jen změnu image. A že s centimetry vlasů často odstřiháváme i životní etapy, přes které jsme se přenesly nebo chceme přenést. A také, že výrazné barvy a účesy nosí rebelky, které se nebojí pozornosti okolí. Jak je to doopravdy?

 
Hlavní role v životě: Účes

Kromě toho, že je vizitkou vaší péče o sebe, umí i vyjádřit vaši osobnost a co je hlavní – posílit sebevědomí. „Možná znáte písníčku Cool, Calm & Collected od Rolling Stones – zde je to moc hezky vystiženo. Zpívají v ní o sebejisté dívce, která ví, jak se chovat ve společnosti, se všemi to umí a vyzařuje z ní sebejistota. Ale ve skutečnosti i ona má obavy, které ale „zametá pod své vlasy“. Myslím, že ten text krásně vystihuje to, jak mocný může ženský účes být – zvlášť, když vznikl pod rukama šikovného kadeřníka. Krásné vlasy nám pomohou zvednout sebevědomí, ale fungují i jako ochranný štít, za který se můžeme trochu schovat, když nechceme být viděny,“ vypráví kadeřnice Iva Borovská.
 
Účes o vás zkrátka vypovídá hodně, ať už máme krátké, nebo dlouhé vlasy. Může ale také klamat: sebevědomá žena může mít odvahu na výrazný sestřih a barvu, ale zároveň může být natolik povznesena a sebejistá, že necítí potřebu vyjadřovat svou osobnost ještě navíc i zevnějškem.

radikální střihTip redakce:
To jsou pak ony ženy, jež si pamatujete spíše podle účesu, který je jejich vizitkou a „značkou“ než podle obličeje. Za všechny jmenujme třeba Annu Wintour, královnu Alžbětu II., z českých osobností třeba Evu Zaoralovou nebo Danielu Kolářovou.

 

Rebelky s divokými účesy? Jak kdy

Téma „vlasové psychologie“ přímo vybízí k zamyšlení nad barevnými vlasy, které jsou dnes v módě a rozhodně už dávno nejsou jen známkou punku. Mít před takovými pěti deseti lety sytě růžové, modré nebo zelené vlasy, byl „odvaz“. Dnes už se za vámi na ulici skoro nikdo neotočí. Potvrzuje to i kadeřnice: „Tím, že se barevné vlasy staly všeobecným trendem, se k nim uchýlila spousta žen a dívek, které si dříve netroufly.“
 
Radikální změna účesu vám může pomoc nejen „odstřihnout se“ od minulosti, ale i být navenek někým jiným, třeba silnějším, než jsme uvnitř: „Znám pár případů poměrně zakřiknutých dívek, které si naopak punkovým účesem dodaly potřebné sebevědomí. Okolí je totiž najednou bralo úplně jinak – jako sebejisté ženy, co se s ničím nepářou,“ říká Iva Borovská.
 
vlasy jako minulost

Zkracování účesu: Tlustá čára za minulostí

Na začátku jsme nakousli myšlenku, že ženy spolu s vlasy odstřihávají mnohem více než jen pár centimetrů poškozených konečků. Odstřižení „nemocných“ vlasů může být spojeno s „úklidem“ v životě, ve vztazích, v tom, že konečně rozlousknete vleklý problém. Než to uděláte, zkuste si napřed „zamést před vlastním prahem“ a vyřešit svoje malé problémy: uklidit doma, vyházet staré věci, ozdravit své vlasy.
  
Dalším důvodem bývá velká životní změna, často v jádru tragická nebo nepříjemná: smrt blízké osoby, rozchod, vyhazov z práce nebo vlastní nemoc. Při překonávání takových krizí je přirozené stáhnout se do sebe a více se sama sobě věnovat. Změna účesu může být malým symbolem začátku nového života. Doba osobní krize je časem, kdy byste měli více myslet na sebe a na své (nejen duševní) zdraví. Návštěva kadeřníka, ale i jiné příjemné procedury, které vedou ke změně nebo příjemnému pocitu ze sebe sama, vám v takových chvílích prospívají mnohem větší měrou, než si můžete myslet.
  
Proč ženy v pozdějším věku tak často zkracují účes? „Setkala jsem se se dvěma názory od žen, které si nechaly zkracovat vlasy. Tím prvním je praktičnost a styl „umyju a jdu“, který mi nepřidělává starosti navíc. Ten druhý – nepotřebuji už nikoho svádět a pohazovat prameny vlasů. Někdy je to spojeno třeba i s tím, že tyto ženy už nemají manžela, kterému se na nich dlouhé vlasy líbily, a ony si teď mohou dělat, co chtějí,“ uzavírá kadeřnice.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít