Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Poraďte si s celulitidou aneb Jak řešit pomerančovou kůži

Poraďte si s celulitidou aneb Jak řešit pomerančovou kůži

Poraďte si s celulitidou aneb Jak řešit pomerančovou kůži

15. března 2018 od Martina Hühneová

15. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA

Ač připomíná pomeranč, k nakousnutí zrovna není. Zbavit se jí sice úplně nelze, ale zkuste ji eliminovat. Tím spíše, že povětšinou není jen důsledkem kil navíc, ale i nezdravého životního stylu. Řeč je o kůži s nevzhlednými dolíčky, celulitidě, kterýžto neduh se odborně nazývá lipohypertrofie.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

„Letos už určitě zhubnu! To by v tom byl čert, abych tak s tou celulitidou neskoncovala,“ zapřísahá se počátkem každého nového roku nemálo žen majíc v hlavě letní vidinu své neodolatelně štíhlé a bezchybné postavy v plavkách. Esteticky problematická, takzvaná pomerančová kůže se totiž dámám tvoří zejména na těch částech těla, které jsou od podzimu do jara většinou zahaleny: na hýždích, stehnech či bříšku.

Většinou přičítáme hrbolatou pokožku několika kilogramům navíc. Ale nadváha není její jedinou příčinou. A také trápí převážnou část ženské populace bez ohledu na to, zda jsme štíhlé, či máme postavu trochu plnější. S nenáviděnými dolíčky se tak potýkají i mnohé celebrity, jejichž proporce jinak patří k celosvětově obdivovaným. Bojují s nimi Jessica Alba, Melanie Griffith, Uma Thurman nebo třeba i ´zoufalá manželka´ Eva Longoria. Jak se jí efektivně bránit?


Příčiny vzniku celulitidy

„Celulitidu ovlivňuje mnoho faktorů. Částečně za jejím vznikem stojí samozřejmě dědičné předpoklady. Vliv na její vznik má rovněž kouření, nedostatečný pitný režim či přehnané pití kávy a také přebytečná kila. Může mít původ i v sedavém zaměstnání. Stejně tak dlouhé stání vede k ochabování vazivové tkáně a k nedostatečné funkci krevního a lymfatického systému,“ vysvětluje MUDr. Silvie Rafčíková.

„Nezanedbatelným faktorem jsou hormonální změny. Ať už přirozené, jdoucí s věkem – puberta, těhotenství či menopauza, nebo způsobené například užíváním hormonální antikoncepce,“ upozorňuje. Podle lékařky se může vyskytnout kdekoli na těle. Nejčastěji se ale projevuje na typicky ženských partiích, tedy na bocích, stehnech, hýždích i pažích.

Při celulitidě dochází ke změně podkožního vaziva. Tukové buňky se nafukují a plní se většinou škodlivými odpadními látkami, které by měl z těla odvádět lymfatický systém. Jeho dobrý stav a dostatečná transportní kapacita jsou podle expertky na dermatologii základní podmínkou úspěšné prevence a léčby problému, jenž se odborně nazývá lipohypertrofie.

Obranou je pohyb a zdravá výživa 

Riziko vzniku celulitidy lze podle expertky na krásu za určitých podmínek snížit. Zásadní je pro to zdravý životní styl. Vsaďte na vyvážený jídelníček. Snažte se pestře stravovat a pravidelně dodávat tělu potřebné vitaminy, minerály a stopové prvky. Na hladovění a drastické diety raději zapomeňte. Kvalitu pokožky a celulitidu většinou ještě zhorší. Dopřejte tělu dostatek tekutin. Voda podporuje vstřebávání živin a přenáší je k buňkám. Pomáhá také zbavit organismus toxických látek.

Naordinujte si dostatek pohybu. Na nevzhledné kráterky platí i obyčejná rychlá chůze. O běhu, jízdě na in-linech či kole ani nemluvě. Pečujte tedy o pokožku a tělo už třeba jen kvůli prevenci proti tomuto neduhu opravdu intenzivně.


Saunou nic nepokazíte

MUDr. Rafčíková doporučuje pravidelné saunování nebo sprchování se střídavě teplou a studenou vodou. Tímto způsobem rozproudíte v těle krev a povzbudíte činnost lymfy. Velmi rozšířenou a také účinnou metodou, kterou můžete aplikovat na problematické partie doma, je i masáž speciální žínkou či hrubou rukavicí. Každý den po koupeli či sprše masírujte pokožku krouživými pohyby.


Vhodně zvolená kosmetika 

Tuto proceduru doporučuje dermatoložka také obohatit o speciální krémy určené k ošetřování pomerančové kůže. Obsahují látky, které povzbudí krevní oběh a zrychlí metabolismus kůže. Velmi často v nich najdete například kofein, který urychluje látkovou výměnu v podkoží, nebo různé extrakty ze skořice, která má zase prohřívací efekt. Produktů, jež působí preventivně, popř. na již vzniklou celulitidu, je na trhu velké množství. Každý však účinkuje velmi individuálně. Nejlepšího efektu dosáhnete pravidelností, kombinací hned několika výrobků z jedné řady a také trpělivostí. Často trvá minimálně dva měsíce, než efekt zaznamenáte.


Na celulitidu platí trpělivost a vytrvalost

Lipohypertrofie nejenže sužuje ženy na celém světě, ale namáhá také mozky řady výzkumníků a vědců hledajících způsoby, jak se s ní efektivně vypořádat. „Likvidace projevů celulitidy je jedním z velkých globálních témat kosmetiky,“ potvrzuje Silvie Rafčíková a dodává: „Dnes v rámci její léčby existuje mnoho více či méně účinných postupů a také přístrojů používaných na odborných klinikách. Většina z nich pracuje na obdobném principu: podpoří krevní oběh v místě celulitidy, a tím urychlí látkovou výměnu."
 
Nejčastěji užívané metody fungují na principu radiofrekvence. Používají se ultrazvukové liposukce, rázové vlny, karboxyterapie nebo lymfodrenáže. Jde o speciální lymfatické masáže, které aktivují podkožní lymfatický systém, a zlepšují tak zdravotní kondici a vzhled pokožky.
 
Ne zcela pozitivní zprávou je, že celulitidy se úplně zbavit nelze. Na druhou stranu pokožku můžeme udržovat v určitém přijatelném stavu za předpokladu, že se vystříháme všech rizikových faktorů zmíněných výše. Při léčbě pomerančové kůže nicméně nabádají lékaři k trpělivosti. Nečekejte, že během týdne uvidíte velké výsledky. Chce to vytrvalost, důslednost, důkladnost. Potěšující změny - zdravější a pevnější kůži – pak určitě během několika měsíců zaznamenáte.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA
Korektivní dermatolog a dermatovenerolog
6
"Přirozený vzhled je základem všech estetických zákroků."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít