Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetické ingredience: Urea

Kosmetické ingredience: Urea

Kosmetické ingredience: Urea

27. prosince 2017 od Karolína Hornová

27. prosince 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Urea je jednou z neoblíbenějších kosmetických ingrediencí. Bojuje proti vysušování pokožky, zvláčňuje ji a šetrně o ni pečuje. Zjistili jsme, v čem je tak výjimečná.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Diamid kyseliny uhličité, karbamid nebo také močovina. To všechno jsou názvy pro ureu,  kosmetickou ingredienci, kterou lze najít v hydratačních přípravcích, vhodných i pro citlivou a atopickou pleť.

Hned na začátek si uveďme na pravou míru nejčastější mýtus nebo předsudek, kvůli kterému máme z urey smíšené pocity. Je to především kvůli jejímu českému názvu močovina. Ano, tato sloučenina se skutečně vyskytuje v moči savců, nicméně se z ní nezískává.

A to je zase jiný, pro chemii významný historický příběh. Močovina byla objevena už na sklonku osmnáctého století. „Náš“ objev je ale o padesát let mladší, z roku 1828, kdy ureu uměle připravil vědec Friedrich Wöhler, a sice reakcí anorganických látek, tedy látek, které nejsou produktem živočichů či rostlin. Vyvrátil tak do té doby uznávanou teorii, že chemické látky, produkované živou přírodou, nelze vytvořit uměle v laboratorních podmínkách. Vznikl tak nový vědní obor – organická chemie, která hraje velkou roli třeba právě v kosmetickém průmyslu.

citlivá pokožka


Na suchou pokožku, na zimu i pro alergiky

Urea se dnes přidává do kosmetických produktů pro suchou a citlivou pleť. „Předností urey je fakt, že je bezpečná a účinná. Nemá negativní účinky a nezpůsobuje alergie, proto je častou součástí i přípravků pro atopiky,“ říká kosmetička Julie Bauer Šnoblová a pokračuje: „Má výborné hydratační vlastnosti, ale i dezinfekční schopnosti a zvláčňuje pokožku či pleť.“

Její výhodou je, že i když je uměle vyrobená, jde o látku tělu vlastní a organismus nemá tendence na ni neadekvátně reagovat. Má výborné účinky na velmi suchou pleť. „Hydratuje ji, uzamyká v ní vodu, činí ji pružnější, ale zároveň ji nezatěžuje jako třeba některé mastné krémy,“ dodává Julie Bauer. Hodí se i pro normální a smíšenou pleť, která potřebuje hydrataci, a to především v zimních měsících, kdy se často sahá po hutnějších, výživnějších krémech.

citlivá pokožka


Jak to funguje?

Suchá nebo vysušená pleť je charakteristická tím, že nemá tak odolnou ochrannou bariéru. Ta tím pádem propouští do hlubších vrstev více škodlivin (což podporuje vznik ekzémů) a také se mnohem rychleji vysušuje. Jednoduše řečeno – voda se ze spodních vrstev rychleji vypařuje. Je to právě nedostatkem urey v bariéře pokožky.

Kosmetické produkty s ureou tuto látku do bariéry dodávají. Můžeme si to představit tak, že molekuly urey doplňují „díry“ a posilují ochrannou bariéru pokožky. Ta pak získává vlastnosti „zdravé“ bariéry: zadržuje vlhkost v kožních buňkách a zároveň i chrání pokožku před vnějšími vlivy.

molekula urey


Léty prověřená ingredience

Urea působí odlišně než další oblíbené zvlhčovadlo, glycerín. Ten vytahuje hluboko uloženou vlhkost ze spodních vrstev pokožky a „přesunuje“ ji do těch horních. Neřeší tak problém "chronicky" suché pokožky, ale jen ho odkládá na později. Urea působí opačně, „shora“: vlhkost v pokožce uzamyká. Šetrně a přirozeně tak řeší problém suché pokožky

Pro své přednosti bývá častou ingrediencí „lékárenské“ kosmetiky, která je určena alergikům, jedincům trpícím rosaceou nebo jinými ekzémy v oblasti obličeje i celého těla. Najdete ji v tělových balzámech, pleťových krémech, ale i jako pečující složku v jemných odličovacích vodách, a to jak běžných, tak luxusních značek, kde se objevuje už po dlouhá desetiletí. I to je jedním z důkazů, že je tato ingredience opravdu ověřenou „účinnou látkou“.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít