Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co všechno dokáže kokosový olej

Co všechno dokáže kokosový olej

Co všechno dokáže kokosový olej

9. září 2022 od Eva Suchomelová

9. září 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Bára Doležalová

Čistý kokosový olej je přirozeně antibakteriální, protiplísňový i antimykotický. Má výrazný hydratační účinek, použije-li se správným způsobem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jak pracovat s kokosovým olejem:

První, co vás možná napadne, natřít si ho na tělo, na obličej i do vlasů. Je ale důležité jej použít zásadně na mokrou pokožku, pleť či vlasy. Proč? „Olej se v kombinaci s vodou rychleji vsakuje, snižuje se pocit mastnoty na kůži a celkově se lépe roztírá. Emulze vody a oleje především dodává vodu do pokožky, kde ji uzamyká, a poskytuje tak pokožce potřebnou hydrataci,“ vysvětluje kosmetička a vizážistka Bára Doležalová. „Rostlinné oleje totiž neobsahují vodu, takže jako takové samotné hydratovat pokožku nedokážou, ale umí vodu v pokožce udržet. Když použijete olej na suchou kůži, může pokožku vysušovat a napínat.“ Pokud použijete panenský kokosový olej, dostane se vám opravdu širokého použití. Potvrzuje to i expertka: „Osobně používám olej téměř všude. Na pokožku obličeje, rtů i celého těla. Na odlíčení, na promaštění suchých vlasů, na pocit suchých rukou, na masáže zad i nohou.“
 

Jak ještě využít kokosový olej pro vaši krásu?


1.     Na vysušené ruce

Pokud i přes veškerá doporučení manikérek, kosmetiček i dermatologů stále ještě při mytí nádobí nebo mokrém úklidu nepoužíváte rukavice, dopřejte svým rukám péči alespoň potom. Jakmile dokončíte mytí nebo úklid, ruce opláchněte od špíny a saponátu a pak ještě mokré namažte a promasírujte kokosovým olejem. Uvidíte, jak vysušenou pokožku krásně zregeneruje a ruce budou hebké a viditelně hydratované.

Tip redakce: 
Případně zkuste 
Barnängen krém na ruce SOS Vård Repairing ​(koupit v e-shopu), který je vhodný na velmi suchou a drsnou pokožku rukou.


2.     Místo rozjasňovače

V létě je v kurzu rozjasněná tvář. Ušetřete za rozjasňovače a zkuste smíchat svůj tekutý make-up s kokosovým olejem. Pleť se tím přirozeným, ale viditelným způsobem rozzáří. Pokud nemáte odvahu na celou tvář, zkuste vklepat pár kapek pouze na lícní kosti.

 

Tip redakce!
Některé make-upy už kokosový olej obsahují, takže než tento trik vyzkoušíte, zkontrolujte si, zda už v tom vašem kokosový olej není.

Co všechno dokáže kokosový olej
3.     V péči o vlasy

V péči o vlasy je kokosový olej nedostižný. „Co se použití na vlasy týče, jednou z hlavních složek kokosového oleje je kyselina laurová. Bílkoviny obsažené ve vlasech se umí na tuto kyselinu “navázat”, což může vést k posílení vlasů a může zastavit i jejich lámání,“ vysvětluje Bára Doležalová působení kokosového oleje. „Zároveň obsahuje vitaminy E, K a železo, jež mohou pomoci vlasům k zářivému lesku a jemnosti i k jejich růstu. Všechny tyto látky jsou důležité pro správnou výživu vlasů i vlasové pokožky, kterou může olej velmi dobře promastit.“

 

Tip redakce:
Kokosový olej lze použít jako hloubkový kondicionér nebo masku.

  • Naneste ho na mokré vlasy, zabalte do ručníku a nechte působit cca 10 minut.
  • Následně smyjte šamponem.
  • Kokosový olej má i hojivé účinky. Podle mnoha expertů se hodí i na pomocnou léčbu lupénky ve vlasové pokožce.
  • Zkusit můžete také Garnier Fructis Hair Food banana maska na vlasy (koupit v e-shopu), která intenzivně vyživuje i velmi suché vlasy a zanechává je leské a hebké a navíc příjemně voní. 

Co všechno dokáže kokosový olej


4.     Na styling

Zejména v létě, kdy trpí konečky vlasů, však oceníte jiný trik kadeřníků – naneste pár kapek oleje na roztřepené nebo rozlétané konečky vlasů. Krásně se uhladí a budou se lesknout. Ale nepřehánějte to, stačí opravdu jen pár kapek jinak budou vlasy vypadat umaštěně. „Někdo používá kokosový olej i místo stylingu, tady se ale musí postupovat velmi opatrně. Rozhodně tento styling není vhodný pro jemné a rovné dlouhé vlasy,“ upozorňuje Bára Doležalová. „Naopak se hodí pro plné, husté, kudrnaté účesy. Tam může malé množství oleje zahřáté v dlaních nahradit vlasový olej, nebo dokonce gel na fixaci jednotlivých pramínků, kde je právě žádoucí olej ztuhlý a nezkapalněný. Je to ale opravdu spíše výjimečné a musí se to opravdu umět.“

Tip redakce: 
Kudrnaté vlasy zkrotíte také pomocí 
TRESemmé Pěnové tužidlo na vlnité a kudrnaté vlasy (koupit v e-shopu), které dodá vlasům potřřebnou texturu. 


5.     Při holení nohou

Fandíte při holení nohou žiletkám? Pak zkuste místo klasické pěny nebo gelu na holení použít kokosový olej. Udělá stejnou službu, neobsahuje spoustu chemikálií a navíc je po oholení pokožka už rovnou zklidněná, jemná a hydratovaná i bez použití tělového mléka. Přitom není mastná, takže se můžete oholit, osušit a bez čekání se obléknout.

Tip redakce: 
Kromě kokosového oleje si domů pořiďte také kvalitní 
Gillette Venus Smooth Dámský holicí strojek + 4 holicí hlavice (koupit v e-shopu), který má zvlhčující pásek který pomáhá udržovat pohodlný skluz strojku po pokožce a třeba také Satin Care Normal Skin Avocado Twist Gel na holení ​(koupit v e-shopu), kdyby náhodou kokosový olej došel. 

Co všechno dokáže kokosový olej


6.     Odlíčení voděodolných líčidel

Kokosový olej dokáže skvěle odlíčit i voděodolnou řasenku a vlastně voděodolný make-up jako takový. „Při odličování je skutečně schopný odlíčit voděodolnou řasenku či líčidla,“ potvrzuje odbornice na krásný vzhled. „Toto líčení má voděodolný filtr, se kterým si olej dokáže poradit. Spolu s vlhkou pletí pracujeme už na bázi oleje a vody. Tato kombinace dokáže voděodolný filtr rozpustit, a líčení tak z pleti odstranit.“ A nejen, že vás make-upu zbaví, on zároveň i pleť hydratuje!

Tip redakce: 
Skvělý je třeba 
Purity Vision Bio kokosový olej ​(koupit v e-shopu), ale zkusit můžete také Nivea Dvoufázový odličovač očí a make-upu ​(koupit v e-shopu), který pečuje a chrání řasy a je vhodný právě pro voděodolný make up. 

 

7.     K masážím

Mnoho masážních přípravků má jako základ kokosový olej. Proč tedy nejít rovnou ke zdroji a nenamasírovat se samotným kokosovým olejem? „I na masáže je olej výborný, protože zůstává na povrchu kůže a vsakuje se pomalu,“ pochvaluje si jej Bára Doležalová. „Pokožku tím promašťuje a poskytuje jí ochranu. Pozor ale, při častějším použití může skutečně pokožku vysušit.“

Tip redakce: 
Zkuste 
Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu), je vhodný zejména na suchou, ale i atopickou pokožku.

Co všechno dokáže kokosový olej

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Bára Doležalová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Bára Doležalová
Expertka proměny vizáže, stylistka a vizážistka
4531
"Změna zvnějšku vás změní uvnitř a pomůže odstartovat váš nový život."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít