Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ucpané póry? Bojujte za čistou pleť!

Ucpané póry? Bojujte za čistou pleť!

Ucpané póry? Bojujte za čistou pleť!

27. května 2019 od Helena Hladíková

27. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Mgr. Pavlína Blažek Červenková

„Uááá, už tam zase jsou!“ Chce se vám tohle křičet takřka při každém pohledu do zrcadla, protože váš obličej opět „zdobí“ ucpané póry? A víte vůbec, proč se vlastně tvoří a jak se jich zbavit? Poradí vám dermatoterapeutka Mgr. Pavlína Blažek Červenková.
Ucpané póry vznikají nadměrnou produkcí mazu, který se spolu s nečistotami zvenčí a bakteriemi hromadí v mazových žlázách naší pleti. Hlavní důvody vzniku však podle dermatoterapeutky tvoří i tyto faktory:
  • důsledek nesprávného čištění pleti: a to buď nedostatečného, nebo i přílišného, kdy se snažíme pleť doslova „vydrhnout“, čímž jí ještě více škodíme,
  • používání nevhodných kosmetických přípravků: například příliš mastných krémů nebo produktů s obsahem alkoholu,
  • průvodním projevem nedostatečné hydratace pokožky.
nípání akné

Co ještě způsobuje černé tečky?

Ucpané póry jsou zároveň častým projevem dospívání (jedná se o tzv. černé tečky), kdy je třeba o pleť zvlášť důkladně pečovat, protože mladá pleť má sklony k tvorbě akné. Ničemu nepomáhá ani přílišné dotýkání se obličeje, kdy se bakterie z rukou snadno přenesou na pokožku a je zaděláno na problém. Důležitý je i vhodný výběr make-upu, který by neměl být příliš těžký a hutný či na bázi olejů, a v neposlední řadě také váš životní styl a stravování. Ano, i nesprávným jídelníčkem si totiž můžete způsobit zanesení pórů, protože vše, co se děje uvnitř vás, se projevuje skrze pokožku navenek. Takže až budete příště zase v pokušení dát si smažák nebo u televize schroustat brambůrky, myslete i na svou pleť. 
Tip redakce: 
Víte, že větší tendenci k ucpávání pórů mají ženy pár dní před začátkem menstruace? 
Hormony zkrátka mění nejen naši náladu, ale i stav pleti. Zkuste proto v této době věnovat péči o pleť větší pozornost a dopřát si třeba čisticí pleťovou masku nebo jinou kosmetickou proceduru.
péče o pleť

Důkladné čištění je základ

Teď už tedy víte, jak a proč se ucpané póry tvoří, a je načase se dozvědět, co se s nimi dá udělat. „Ať už v pubertě, nebo v dospělém věku, problém ucpaných pórů bychom rozhodně neměli podceňovat. Ideálním řešením je samozřejmě návštěva kosmetičky, která pleť odborně vyčistí, a to včetně hloubkového čištění, navíc doporučí vhodnou domácí péči ušitou přímo na míru vaší pleti. Odborné kosmetické ošetření by se mělo podstupovat pravidelně. Je to totiž stejné jako se cvičením – pokud nebudete cvičit pravidelně, postava se nezpevní. Nejdůležitější, a to u všech bez rozdílu věku, je pak kvalitní večerní čištění pleti. Jít večer spát bez odlíčení je skutečný prohřešek, kdy už po jednom dni může dojít ke zhoršení stavu pleti,“ varuje expertka. A jak si s ucpanými póry poradit běžnou domácí péčí?
maska na nos

1. Vymačkat, ale opatrně!

Jako první vás asi napadne ucpané póry jednoduše vymáčknout, což s sebou však nese dvě rizika: zaprvé tím stav své pleti pravděpodobně ještě zhoršíte (vznik velkých červených fleků, jizviček apod.) a zadruhé se vám do kůže může dostat infekce. Pokud to ale skutečně nemůžete vydržet, mějte alespoň umyté ruce, napařte si předtím obličej a poté inkriminovaná místa pořádně vydezinfikujte.
 

2. Vsaďte na náplasti

Chcete-li na to jít jinak (a lépe!), vyzkoušejte kosmetické náplasti, které se přiloží na postižená místa pleti a díky obsahu vhodných ingrediencí nečistoty jednoduše vytáhnou ven. Otestujte třeba NIVEA Osvěžující čisticí pleťové náplasti obohacené o kyselinu citronovou. Díky jemnému materiálu skvěle přilnou i na nerovné části obličeje a vyčistí pleť do hloubky.
 

3. Nejlepší pomocníci

Měli byste také vybírat vhodné čisticí přípravky určené speciálně na boj proti ucpaným pórům a nečistotám pleti. Často obsahují účinnou kyselinu salicylovou, jejíž největší předností je schopnost proniknout do hlubších vrstev pokožky a vyčistit ji tam. Mezi takové produkty patří třeba Garnier Skin Naturals Pure Active Čisticí gel proti pupínkům a černým tečkám nebo celá řada Ellie Young, zejména pak Anti-spot Cleansing Čisticí gel 3 v 1 pro problematickou pleť, jejž lze použít jako čisticí gel, peeling i pleťovou masku. Dobře funguje také kyselina glykolová, kterou najdete třeba v pleťovém peelingu Neutrogena Skin Detox. Pleť je po jeho použití vyčištěná do hloubky, krásně hladká a zářivá. 
čištění pleti
Tip redakce:
Rozšiřování a ucpávání pórů může souviset i s projevem stárnutí pleti, kdy v kůži ubývá kolagenu. Proto ho pleti zejména po 30. roce věku dodávejte prostřednictvím vhodných kosmetických přípravků.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Mgr. Pavlína Blažek Červenková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Pavlína Blažek Červenková
dermatoterapeutka, mezoterapeutka
92
"Každá žena může být krásná."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít