Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kosmetička vs. vizážistka: Znáte rozdíl?

Kosmetička vs. vizážistka: Znáte rozdíl?

Kosmetička vs. vizážistka: Znáte rozdíl?

17. května 2018 od Eva Suchomelová

17. května 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.

Každá vám pomůže s něčím jiným a poskytne jiný druh služeb. Co můžete od každé z nich chtít a co nemá v kompetenci? Vneseme vám do toho jasno.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Občas se tyhle dvě profese zaměňují a jsou i takové vzácné případy, kdy je výborná kosmetička i skvělou vizážistkou. Ale každý z těchto oborů jde překotně dopředu, takže je náročné zůstat v obraze v obou najednou – mít přehled o aktuálních módních trendech v líčení a zároveň se průběžně školit na nejmodernější metody péče o pleť. Většina profesionálek se tedy specializuje především na jeden obor.


Ke kosmetičce za péčí a zdravím

Jeden z hlavních rozdílů mezi kosmetičkou a vizážistkou je ten, že ke kosmetičce byste měla chodit pravidelně v dohodnutých intervalech. Když k ní přijdete poprvé, měla by vám nejprve detailně prohlédnout pleť, stanovit její typ a aktuální potřeby nebo problémy. Zároveň by vám měla navrhnout řešení případných problémů, a to jak pro ošetření v salonu, tak i pro domácí péči.

Pokud žádné zásadní problémy nemáte, měla by vám říct, jaké procedury vám bude provádět a proč a jakou péči byste měla praktikovat doma. „Často také poradí typ nebo přímo značku kosmetiky. Většinou pracují s jednou značkou, což je pochopitelné. Tu také klientce většinou doporučí,“ objasňuje kosmetická poradkyně Jana Lavrenčíková Myšková. Je na místě se zeptat, které kosmetické složky by pro vás byly vhodné. Podle toho pak totiž můžete vybírat i kosmetiku v drogerii nebo v lékárně. Při každé další návštěvě by se vás měla zeptat, zda doporučená péče vyhovuje, jestli se neobjevily nové problémy, a sama vyhodnotit stav vaší pleti.

kosmetička

Kosmetička obvykle standardně provádí:

  • čištění pleti,
  • vlastní ošetření pleti podle jejích potřeb (regenerační, omlazující, vyživující, hydratační atd.),
  • případně zklidňující závěrečnou péči,
  • podle přání může klientku i jemně nalíčit, ale většina žen si po kosmetice chce užít pocit svěží pleti, takže zůstane bez make-upu.
Po některých intenzivnějších procedurách je navíc pleť citlivá a nedoporučuje se po nich make-up aplikovat dříve než za 24 hodin. „Šikovná kosmetička vám na přání navíc upraví obočí do vhodného tvaru (vytrhá, zastřihne, nabarví), stejně jako inabarví řasy a provede depilaci nechtěných chloupků na obličeji,“ doplňuje Jana Lavrenčíková Myšková.


Co od kosmetičky nežádat:

  • kosmetička neurčuje barevný typ pleti,
  • nenaučí vás triky pro vlastní líčení,
  • většinou také neposkytuje líčení na společenské akce včetně svateb,
  • nedoporučí vám dekorativní kosmetiku.

vizážistkaVizážistka poradí, jak být krásná

Vizážistku budete potřebovat asi méně často, ale je dobré se s ní čas od času poradit, neboť může pomoci „aktualizovat“ vaši make-up rutinu. „Kvalitní vizážistku hledejte podle referencí,“ radí expertka Jana Lavrenčíková Myšková. Může vám ji doporučit kamarádka, vaše kosmetička nebo se podívejte na vizážistky z řad našich expertů. Některé vizážistky se specializují na tzv. proměny. To znamená, že vám vymyslí a provedou změnu celkové image – od vlasů, přes líčení až po styling.
 

Vizážistka vám prozradí:

  • barevný typ,
  • typ pleti s ohledem na výběr dekorativní kosmetiky,
  • tipy na líčení podle specifik vašeho obličeje,
  • vhodné líčení pro různé příležitosti (denní, večerní, podle dané sezony).
Může vás naučit konkrétní líčení krok za krokem a doporučit, co dělat, aby vám líčení vydrželo. Měla by vám říct, které barvy používat a které naopak vůbec ne. Nalíčí vás na velké společenské události (např. na ples, na svatbu) a můžete od ní pochytit jak nejnovější trendy v líčení, tak třeba i tipy na nejnovější pomůcky v nanášení make-upu.


Co od vizážistky nežádat:

  • Vizážistka vám nebude provádět žádnou proceduru péče o pleť. Může vás sice upozornit na nějaký problém, ale s jeho řešením by vás měla odkázat na kosmetičku.
  • Také vám většinou nedoporučí žádnou pečující kosmetiku s jedinou výjimkou – měla by vás poučit, jak správně odličovat dekorativní přípravky, které vám doporučila, a to včetně voděodolné kosmetiky.

kosmetická poradkyněKosmetická poradkyně poradí, ale neošetřuje

Vedle kosmetičky a vizážistky se můžete také často setkat s kategorií kosmetická poradkyně. „Je to osoba, která není kosmetička. Zjednodušeně řečeno, nemá papír jako kosmetička a neměla by na vás sahat, jen vás nechávat vyzkoušet, vysvětluje rozdíl odbornice. „Ta vám podle typu pleti vybere ideální řadu na vaši pleť – zohlední i vaše potřeby, vaše časová omezení atd., prostě na míru.“ Ta samozřejmě také pracuje většinou s jednou značkou. U ní si přípravky vyzkoušíte a naučíte se, jak je doma pravidelně správně používat. „Samozřejmě ji máte na telefonu, jste s ní v kontaktu, když se vám vlivem ročního období, životního cyklu, např. těhotenství, menopauza atd., pleť mění, a podle toho s ní upravujete vybranou kosmetickou řadu,“ říká Jana Lavrenčíková Myšková. „Konkrétně já zároveň své klientky učím líčit, aby to zvládly samy doma.“
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.
Beauty specialistka – kosmetická poradkyně – vizážistka
120
"Jak řekla Coco Chanel: Krása ženy začíná v momentě, kdy se rozhodne být sama sebou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít